Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκε γιγάντια σαρκοφάγος ενός άγνωστου Φαραώ

Ο σκελετός του  άγνωστου Φαραώ ‘Βεσερίμπρε Σενεμπκάι’. (Εικόνα από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, Φωτογραφία: Jennifer Wegner, Penn Museum)

.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον τάφο ενός άγνωστου Φαραώ που φέρει την ονομασία ‘Βεσερίμπρε Σενεμπκάι’. Η ανακάλυψη που έγινε στην αρχαιολογική περιοχή της Αβύδου, παρέχει απτή απόδειξη μιας λησμονημένης δυναστείας  στην Άβυδο της περιόδου 1650-1600 π.Χ.


Η ανακάλυψη έγινε από την ερευνητική ομάδα του «Penn Museum» (The University ofPennsylvania Museum of Archaeology and Anthropology) σε συνεργασία με την Αρχή του Τμήματος Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων.

Ο τάφος του Φαραώ Σενεμπκάι εντοπίστηκε κοντά σε έναν μεγαλύτερο βασιλικό τάφο του Φαραώ Σομπεκχότεπ (πιθανολογείται ο Σομπεκχότεπ ο Α’ , περίπου 1780 π.Χ. της 13ης Δυναστείας.

Η αποκάλυψη του τάφου του φαραώ Σενεμπκάι αποτελεί την κορύφωση της αρχαιολογικής έρευνας που άρχισε το καλοκαίρι του  2013 όταν η ομάδα του «PennMuseum» με επικεφαλής τον Δρ Josef Wegner εντόπισε νότια της Αβύδου έναν τεράστιο θάλαμο βασιλικού τάφου.

Ο νεκρικός θάλαμος ήταν από κόκκινο χαλαζίτη που είχε εξορυχτεί από τα λατομεία του Γκεμπέλ Αχμάρ (κοντά στο σημερινό Κάιρο) και μεταφέρθηκε στην Άβυδο και χρονολογείται στα τέλη του Μέσου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ίδια σαρκοφάγος είχε απομακρυνθεί από τον αρχικό τάφο και επαναχρησιμοποιήθηκε σε μεταγενέστερο τάφο, ωστόσο ο αρχικός ενταφιασθείς παρέμεινε άγνωστος μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ανασκαφές έδωσαν συναρπαστικές λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των βασιλικών τάφων και την ξεχασμένη δυναστεία της Αβύδου που ήρθε στο φως.

Οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν τώρα ότι ο θάλαμος που είναι φτιαγμένος από κόκκινο χαλαζία ανήκει σε έναν τάφο που χτίσθηκε αρχικά για το όνομα του Φαραώ Σομπεκχότεπ του Α’ , δημιουργό της 13ης Δυναστείας.

Θραύσματα  της ταφής του βρέθηκαν πρόσφατα σε έναν τεράστιο τάφο, ο οποίος όμως είχε λεηλατηθεί κατά την αρχαιότητα.

Η μετέπειτα δυναστεία (150 χρόνια μετά) χρησιμοποίησε τμήματα του τάφου των Σομπεκχότεπ για τον εξοπλισμό των δικών τους τάφων.

Έτσι φέρεται ότι ο θάλαμος από χαλαζίτη να χρησιμοποιήθηκε πάλι για τον Φαραώ ‘Βεσερίμπρε Σενεμπκάι’ που χρονολογείται γύρω στο 1650 π.Χ.

Τα μέλη της ομάδας κατά την ανασκαφή του ταφικού θαλάμου του Φαραώ ‘Βεσερίμπλε Σενεμπκάι’.(Φωτογραφία: Josef Wagner, Penn Museum)

Η αναγνώριση έγινε από τον Δρ Wegner και τον διδακτορικό φοιτητή Kevin Cahail του τμήματος Γλωσσών  και Πολιτισμών  της Εγγύς Ανατολής  του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Υπάρχουν στοιχεία από περίπου 16 βασιλικούς τάφους της ίδιας περιόδου και ο ανακαλυφθείς τάφος φαίνεται να ήταν ο πρώτος της δυναστείας της Αβύδου.
Το όνομά του πιθανολογείται στον περίφημο «βασιλικό πάπυρο του Τορίνου» ο οποίος χρονολογείται στην εποχή του Ραμσή του Β’ (περί το 1200 π.Χ.) όπου γίνεται επίκληση ηγετών στο όνομα του θρόνου «Βεσερ....ρε», ανάμεσα σε δεκάδες ονόματα βασιλέων, τα περισσότερα των οποίων έχουν χαθεί.

Ο συγκεκριμένος τάφος αποτελείται από τέσσερις θαλάμους από ψαμμίτη  και είναι διακοσμημένος από απεικονίσεις των θεών :Νούτ, Νέφθυς, Σελκέτ, Ίσιδος. Περιέχονται επίσης σκηνές από τους υιούς του Ώρου και υπάρχει ο τίτλος «βασιλιάς της Άνω και Κάτω Αιγύπτου, Βεσερίμπρε, υιός του Ρα, Σενεμπκάι».

Ο τάφος του Σενεμπκάι έχει λεηλατηθεί στην αρχαιότητα και έχει καταστραφεί η μούμια του Φαραώ και αποσπάστηκαν οι επιχρυσωμένες επιφάνειες των κτερισμάτων του βασιλιά.

Παρόλα αυτά οι αρχαιολόγοι  του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια ανακάλυψαν τα απομεινάρια του φαραώ μέσα στο κατεστραμμένο φέρετρό του, τη νεκρική του μάσκα και άλλα μικροαντικείμενα.

Μια προκαταρκτική εξέταση του σκελετού του Φαραώ Σενεμπκάι από τους Paul Verhelst και Matthew Olson έδειξε ότι ο ενταφιασθείς ήταν μέσου ύψους – 175 εκατοστών και πέθανε γύρω στα 50 του χρόνια.

Η ανακάλυψη παρέχει σημαντικά νέα στοιχεία για την πολιτική και κοινωνική ιστορία κατά την περίοδο της Δεύτερης Ενδιάμεσης Περιόδου της Αρχαίας Αιγύπτου.

Η ύπαρξη μια ανεξάρτητης «Δυναστείας στην Άβυδο» συγχρόνως με την 15η (Υκσώς) και την 16 (Θήβας) είχε διατυπωθεί από τον αιγυπτιολόγο KRyholt το 1997.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.