Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Συνεχίζουν τα λουκέτα παρά τις διαβεβαιώσεις για ανάπτυξη

Σε δραματικά επίπεδα εξακολουθούν να βρίσκονται οι επιχειρήσεις παρά το ότι έχουμε μπει αισίως στον 6ο χρόνο της κρίσης. Οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού οικονομικών περί σύντομης ανάπτυξης δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Σύμφωνα με τα επίσημα
στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου μάλιστα και το 2013 κινήθηκε σε αρνητικά επίπεδα. Θετικό είναι ότι η κατάσταση ήταν κάπως καλύτερη σε σχέση με το 2012.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στον τομέα των εξαγωγών όπου οι επιχειρήσεις που βγαίνουν στο εξωτερικό και έχουν τύχη είναι λιγότερες από αυτές που δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν. Περισσότερο απ' όλους πονά η μεταποίηση όπου σημειώθηκαν οι περισσότερες διαγραφές. Η κατάσταση είναι ενδεικτική των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης σε όλους τους κλάδους.

Συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία που δίνει το Επιμελητήριο, στη διάρκεια του περασμένου έτους ενεγράφησαν στο Μητρώο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου 1.491 επιχειρήσεις και διεγράφησαν 1.615. Κατά το 2012 είχαν σημειωθεί 1.493 εγγραφές και 1.983 διαγραφές.

Ειδικότερα, στη διάρκεια του 2013 στο Τμήμα Εμπορίου έγιναν 513 εγγραφές και 551 διαγραφές, στο Τμήμα Εξαγωγών δεν υπήρξε καμία εγγραφή, αλλά διεγράφησαν 6 επιχειρήσεις και στο Τμήμα Τουρισμού ενεγράφησαν 38 επιχειρήσεις και διεγράφησαν 49.

Μεγάλες αποκλίσεις ωστόσο σημειώθηκαν στο Τμήμα Μεταποίησης, όπου σημειώθηκαν 192 εγγραφές και 466 διαγραφές, και στο Τμήμα Υπηρεσιών, στο οποίο ενεγράφησαν 748 επιχειρήσεις και διεγράφησαν 543.

prismanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.