Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις μετά τα 6 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ)

Ζημιές σε δρόμους και σπίτια

Με εντολή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μεταβαίνει στη Κεφαλονιά με στρατιωτικό ελικόπτερο, ο υπουργός Εσωτερικών  Γιάννης Μιχελάκης, προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Επίσης με εντολή του Πρωθυπουργού, μεταβαίνουν στην Κεφαλονιά οι γενικοί γραμματείς Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης, Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, Υγείας Πελοπίδας Καλλίρης, Παιδείας Αθανάσιος Κυριαζής για τον αποτελεσματικότερο και ταχύτερο επί τόπου συντονισμό.
Τεράστια προβλήματα δημιουργεί το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε σε χερσαία περιοχή
Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός
Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ζήτησε από τα Γενικά Επιτελεία να είναι σε ετοιμότητα για να παράσχουν κάθε βοήθεια που τυχόν ζητηθεί από τις αρμόδιες Αρχές- τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τον Δήμο Κεφαλονιάς. Σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ και το Υπουργείο Υγείας.
Επίσης, με εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, μεταβαίνουν στην Κεφαλονιά με ελικόπτερο Super Puma ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και ο Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος της Ελληνικής Αστυνομίας. Με το ίδιο ελικόπτερο μεταβαίνει στην Κεφαλονιά, με εντολή του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κλιμάκιο του Ο.Α.Σ.Π. προκειμένου να προβεί σε εκτίμηση της κατάστασης.
Στην Κεφαλονιά μεταβαίνει και ο Διοικητής της ΕΜΑΚ Πατρών, με προσωπικό και μέσα της ίδιας Υπηρεσίας, που θα παραμείνουν εκεί καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας, για προληπτικούς λόγους. Aπό την ΕΜΑΚ Πατρών μεταβαίνουν στην Κεφαλονιά ένα διασωστικό όχημα σεισμών, με πέντε πυροσβεστικούς υπαλλήλους, ένα πυροσβεστικό όχημα με δυο πυροσβεστικούς υπαλλήλους και ένα πυροσβεστικό όχημα με δύο πυροσβεστικούς υπαλλήλους και ένα σκύλο.
Καταγραφή ζημιών
Οι μεγαλύτερες ζημιές έχουν σημειωθεί στο Ληξούρι, διότι ήταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ενώ υπάρχουνκατολισθήσεις σε όλο το εύρος του νησιού. Οι κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί στις πλατείες, ενώ οι περισσότεροι είναι στα αυτοκίνητά τους.
Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για μεγάλες ζημιές σε δρόμους και σε σπίτια σε διάφορες περιοχές της Κεφαλονιάς. Προβλήματα έχουν προκληθεί στο αεροδρόμιο και κυρίως στον πύργο ελέγχου στην Κεφαλονιά. Χωρίς ρεύμα μεγάλο μέρος του νησιού. Σύμφωνα με την Δημόσια Τηλεόραση, υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες στο νησί. Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου στο νησί κάνουν λόγο για μικροτραυματισμούς κατοίκων κυρίως μέσα στα σπίτια από αντικείμενα που έπεφταν κατά τη διάρκεια του σεισμού.
Ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς Ευάγγελος Κεκάτος ανέφερε: «Βρισκόμαστε σε φάση καταγραφής των ζημιών, ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Κεφαλονιάς είναι σε επιφυλακή και έχουν βγει στους δρόμους. Ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί μόνο ζημιές, κυρίως από σπασμένες τζαμαρίες μαγαζιών και άλλων γυάλινων ειδών, καθώς και σε παλιά κτίρια του νησιού», είπε. Πρόσθεσε: «Κάποιες περιοχές της Κεφαλονιάς έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν ήδη πιάσει δουλειά, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ενώ υπάρχουν και κατολισθήσεις βράχων σε επαρχιακούς δρόμους».
«Τον νιώσαμε στην Λευκάδα. Το κτίριο πήγαινε χορεύοντας», είπε ο Σπύρος Σπύρου Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων αναφερόμενος στο σεισμό στην Κεφαλονιά. Ο κ. Σπύρου ο οποίος βρισκόταν στη Λευκάδα επειδή συνεδρίαζε το περιφερειακό συμβούλιο, έκανε λόγο για εντυπωσιακά δυνατό σεισμό.
Ο πλησιέστερος οικισμός στο επίκεντρο του σεισμού είναι το Ληξούρι, με τον αντιδήμαρχο του οικισμού Βαγγέλη Θεοφυλάτο να δηλώνει στο σταθμό μας πως μεγάλο μέρος της πόλης δεν υδροδοτείται.
Πριν από λίγο ξεκίνησε η έκτακτη σύσκεψη στο ΤΕΙ Ληξουρίου με τη συμμετοχή των μελών του δημοτικού συμβουλίου, εκπροσώπων της περιφέρειας, της πολιτικής προστασίας αλλά και μηχανικών. Οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν τα έως τώρα δεδομένα του σεισμού των 6R στο νησί αλλά και τους επανειλημμένους δυνατούς μετασεισμούς ώστε να αποφασίσουν τις ενέργειές που απαιτούνται για την προστασία των πολιτών αλλά και των κτισμάτων.  
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Κεφαλονιάς, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση, ενώ κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία.
Ταρακουνήθηκε η Δυτική Ελλάδα
Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες σχετικά με μέγεθος του σεισμού που πανικόβαλε τους κατοίκους της Κεφαλονιάς και της Δυτικής Ελλάδας. Το Ευρωμεσογειακό Κέντρο κάνει λόγο για μέγεθος 5,9 Ρίχτερ, ενώ το το σεισμολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών αναφέρει ότι ο σεισμός ήταν 6,3 Ρίχτερ.  Ωστόσο, η εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών τοποθετεί τον σεισμό στα 5, 8 Ρίχτερ.
Η δόνηση σημειώθηκε πέντε λεπτά πριν από τις 16:00, με επίκεντρο 116 χλμ. δυτικά της Πάτρας. Οι μετρήσεις δείχνουν μικρό εστιακό βάθος, με το Γεωδυναμικό να κάνει λόγο για 17 χιλιόμετρα και το Ευρωμεσογειακό να το υπολογίζει στα 24 χιλιόμετρα, περίπου στο κέντρο του νησιού.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στην περιοχή 7 χιλιόμετρα δυτικά του Αργοστολίου και 2 χιλιόμετρα δυτικά του Ληξουρίου.
Μετά τον μεγάλο σεισμό μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ακολούθησε στις 16:08 σεισμός 4,4 R, στις 16:22 σεισμός 3,9 R, στις 16:24 σεισμός 4,2 R και στις 16:32  3, 7 R. Σεισμική δόνηση 3,5 Ρίχτερ στις 17:50 24 χλμ. σημειώθηκε νοτιοδυτικά του Αργοστολίου, και αργότερα 3,7 Ρίχτερ στις 18.00, 10 χλμ βορειοανατολικά της Ιθάκης.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε πολλές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας στην Αθήνα, την Πάτρα, την Καρδίτσα, τη Λάρισα και τα Ιωάννινα. Ακόμη, η μεγάλη διάρκεια του σεισμού αναστάτωσε τους κατοίκους σε Κ. Αχαΐα, Αμαλιάδα, Πύργο, Μεσολόγγι και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται κοντά στο Ιόνιο πέλαγος.
Οχήματα της πυροσβεστικής πραγματοποιούν περιπολίες και στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδος, προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν ζημιές από τη σεισμική δόνηση. Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές αναφέρουν ότι οι κάτοικοι του Αργοστολίου έχουν βγει από τα σπίτια τους και συγκεντρώνονται σε ανοικτούς δημόσιους χώρους, όπως το γήπεδο Αργοστολίου.
Μάλιστα κάποια παλιά κτίσματα στην περιοχή έχουν καταρρεύσει, ενώ σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου του Ληξουρίου υπάρχει καθίζηση επαρχιακού δρόμου στους Πετανούς όπου και έχει αποκλειστεί κόσμος. Να σημειωθεί ότι από την Αστυνομική Διεύθυνση Κεφαλονιάς αναφέρθηκαν κατολισθήσεις βράχων με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί ορισμένοι δρόμοι στα βόρεια του νησιού.
Ζημιές και στη Ζάκυνθο
Επιπλέον, ο σεισμός έχει προκαλέσει μικρής έκτασης ζημιές και στη Ζάκυνθο, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού να έχει λάβει αναφορές για ζημιές σε καταστήματα στην πόλη του Αργοστολίου από σπασμένες τζαμαρίες, αλλά ευτυχώς δεν υπάρχουν κλήσεις για τραυματισμούς. Χωρίς ρεύμα έχουν μείνει και αρκετές περιοχές της Ιθάκης.
Αναφορικά με τον σεισμό ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, «είναι νωρίς να εκτιμήσουμε αν πρόκειται για την κύρια δόνηση ή όχι», προσθέτοντας ότι «έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία». «Υπάρχουν δεκάδες και εκατοντάδες μετασεισμοί με μικρά μεγέθη, από τους οποίους 16 είναι πάνω από 3,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ», συμπλήρωσε. «Η πλούσια μετασεισμική ακολουθία είναι καλό νέο, ωστόσο πρέπει να περιμένουμε περισσότερα δεδομένα μέσα στο πρώτο 24ωρο για να δούμε με σιγουριά εάν είναι κύριος ο σεισμός», τόνισε.
Την εκτίμηση ότι τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε σωρεία πολλών και ισχυρών μετασεισμών στην περιοχή της Κεφαλονιάς, εξέφρασε ο Καθηγητής Γεωφυσικής, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στη Δημόσια Τηλεόραση. Ειδικότερα ο κ. Παπαζάχος ανέφερε: « ο σεισμός συνδέεται με το γνωστό ρήγμα της Κεφαλονιάς και αυτό μας ανησυχεί». Προσέθεσε: «Μιλάμε για ένα ρήγμα που είναι από τα πιο σημαντικά του ελληνικού χώρου, ίσως το πιο σημαντικό. Είναι πρόωρο να κάνουμε κάποια εκτίμηση για το αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό». Μάλιστα, ο κ. Παπαζάχος κάλεσε τους κατοίκους της Κεφαλονιάς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κατοίκηση των σπιτιών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είτε πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι, λόγω των βλαβών που έχουν προκληθεί, τα κτίρια είναι δύσκολο να κατοικηθούν άμεσα». Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, μετά από 48 θα υπάρχει μια εκτίμηση για τον αν ο αρχικός σεισμός ήταν ο κύριος.

σεισμός

σεισμος
σεισμος
σεισμος
σεισμος
σεισμος
kefalonia_seis2
kaeb-gjhk
kefalonio-jkl-g-dd
newego_LARGE_t_1101_54302285_type12128
newego_LARGE_t_1101_54302288_type12128
σεισμος
αρχείο-λήψηςσεισμός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.