• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

    Η σιδηρά κυρία του ΤΧΣ με μισθό 200.000 € και κάλυψη από Στουρνάρα

    Η εικόνα της σιδηράς κυρίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με το «ζορισμένο» χαμόγελο, Αναστασίας Σακελλαρίου αρχίζει να ραγίζει επικίνδυνα. Υποτίθεται ότι υποστηρίζει εκ της θέσης της την ευστάθεια των ελληνικών τραπεζών, αλλά τυγχάνει την ίδια στιγμή να ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη για χορηγήσεις θαλασσοδανείων την εποχή που ήταν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Τα δάνεια αυτά, σε ένα κρεσέντο υποκρισίας και θρασύτητας, τα χαρακτήρισε το ΤΧΣ «συνήθη πρακτική».


    Οι ετήσιες αποδοχές της κυρίας Σακελλαρίου ανέρχονται στα 200.000 ευρώ και η δικαιολογία για το ύψος τους είναι ότι έχει αναλάβει το «δύσκολο έργο» της διάσωσης των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, οι οποίες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί μέχρι σήμερα με περίπου 40 δισ. ευρώ, που πλήρωσε ο Ελληνας φορολογούμενος. Στην ουσία, η κυρία Σακελλαρίου ακολουθεί τις κατευθύνσεις της BlackRock για να αλωθεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και πληρώνεται πανάκριβα γι' αυτό ως ειδική...

    Η «ανεπίσημη» κυβερνητική θέση είναι ότι η κυρία Σακελλαρίου λαμβάνει τον υψηλό μισθό προκειμένου να «προφυλάσσεται» δυνητικά από τις κακοτοπιές και, βέβαια, γιατί υποτίθεται ότι γνωρίζει τις «λαμογιές» του συστήματος και θα τις αποτρέψει!

    Δεν πρέπει να ξεφύγει από την προσοχή ότι ένα πρόσωπο σαν την κυρία Σακελλαρίου σε μια τόσο κρίσιμη θέση, που αφορά το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, εμφανίζεται να είναι ταυτόχρονα ελέγκτρια (άλλων τραπεζών) και ελεγχόμενη από τη Δικαιοσύνη για το παρελθόν της στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.


    Κάλυψη Στουρνάρα

    Ο τέλειος παραλογισμός, ο οποίος όμως «καλύφθηκε» μια χαρά από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είπε: «Εγώ έχω πλήρη εμπιστοσύνη και σεβασμό στη Δικαιοσύνη, αλλά έχω επίσης και πλήρη εμπιστοσύνη στην κυρία Σακελλαρίου, στο ήθος της, στην επαγγελματική της κατάρτιση και κυρίως στη δουλειά που κάνει μέχρι τώρα...»

    Η κυρία Σακελλαρίου, ανεξάρτητα με το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί -για το οποίο θα αποφανθούν οι δικαστικές Αρχές- είναι κατηγορούμενη για απιστία. Την ίδια ώρα, εκ της θέσεώς της καλείται να προασπίσει το τραπεζικό σύστημα (που κρατικοποιήθηκε), να υπερασπιστεί δηλαδή τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου και των φορολογουμένων, που καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο για την έξοδο από τη χρεοκοπία.

    Η υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αποτελεί το δεύτερο ηχηρό καμπανάκι το οποίο χτύπησε μέσα σε λίγες ημέρες εις βάρος της κυρίας Σακελλαρίου. Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού «άδειασε» τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), καθώς απέρριψε απόφαση της ίδιας να συμμετέχουν τα μέλη της στα διοικητικά συμβούλια των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών.
    Προϋπηρεσία

    Πιάνοντας από την αρχή το νήμα κάποιος, διακρίνει ότι η σιδηρά κυρία του ΤΧΣ εμφανίστηκε σαν κομήτης. Υστερα από σύντομη θητεία στο εξωτερικό και στην CreditSuisse, η κυρία Σακελλαρίου επιστρέφει στην Ελλάδα και αναλαμβάνει σύμβουλος διοίκησης του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχ. Σάλλα.

    Πρώην συνάδελφοί της στην Πειραιώς εξεπλάγησαν από την επιλογή παλαιότερα για το ΤΧΣ, καθώς, όπως θυμούνται, τόσο η παρουσία της μέσα στην τράπεζα όσο και οι επιδόσεις της σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την επιλογή. Μετά την Πειραιώς, η κυρία Σακελλαρίου τοποθετήθηκε το 2012 σε υψηλό πόστο στο ελεγχόμενο από το κράτος Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ανέλαβε επικεφαλής του risk management (που κρίνει και αξιολογεί ακριβώς τα ρίσκα...) και ως εκ τούτου συμμετείχε και ως μέλος στην επιτροπή πιστοδοτήσεων του Τ.Τ., που ενέκρινε τα γνωστά θαλασσοδάνεια...

    Η επιλογή της για την ηγεσία του ΤΧΣ θα έπρεπε να πληροί αυστηρές αξιοκρατικές προδιαγραφές που υποτίθεται επιβάλλει η τρόικα στον δημόσιο βίο της χώρας και διαφήμιζε και διαφημίζει ο Γιάννης Στουρνάρας, όταν μιλάει για αξιοκρατία και άλλα ευτράπελα.

    Λίγοι γνωρίζουν ότι ο διαγωνισμός για την επιλογή της διοίκησης του ΤΧΣ στήθηκε στα γνωστά... βαλκανικά πρότυπα. Τα βιογραφικά των υποψηφίων αξιολογήθηκαν από μία επιτροπή στην οποία μετείχαν κυρίως διορισμένοι εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών και της Τραπέζης της Ελλάδος. Η τρόικα στη φάση εκείνη ήταν απλός παρατηρητής και κλήθηκε εκ των υστέρων να επικυρώσει την απόφαση της επιτροπής «περιθάλποντας» την κυρία Σακελλαρίου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της ΤτΕ στην επιτροπή είχε αντιταχθεί στην επιλογή της κυρίας Σακελλαρίου, για την οποία η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία.


    Η επόμενη μέρα των δικαστικών εξελίξεων και η άφιξη Φιλιππίδη

    Καταιγιστικές αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στη δικαστική έρευνα για τα «κόκκινα δάνεια» που χορηγούσε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο την περίοδο 2007-2012, μετά την εντολή του ανακριτή Γιώργου Ανδρεάδη για τη σύλληψη επτά εμπλεκομένων και τα αποκαλυπτικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία για τη δράση υψηλόβαθμων στελεχών της τράπεζας και γνωστών επιχειρηματιών.

    Από αύριο μέχρι και την Τετάρτη οι τρεις κατηγορούμενοι που έχουν συλληφθεί για την υπόθεση, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Τ.Τ. Μάριος Βαρότσης, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς και ο υπάλληλος της τράπεζας Χαράλαμπος Γιαγκούδης, θα βρεθούν ενώπιον του ανακριτή διαφθοράς Γιώργου Ανδρεάδη, προκειμένου να αντικρούσουν τις εις βάρος τους κατηγορίες.

    Ηδη και ο πρώην πρόεδρος του Τ.Τ. την περίοδο 2007-2009 Αγγελος Φιλιππίδης έχει δηλώσει ότι στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας θα επιστρέψει αυτοβούλως από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, προκειμένου να λογοδοτήσει στις δικαστικές Αρχές για την υπόθεση.

    Αμέσως μετά, ο κ. Ανδρεάδης θα αρχίσει να καλεί και άλλα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 30 κατηγορουμένων για την υπόθεση. Μεταξύ αυτών βρίσκεται η Αναστασία Σακελλαρίου, η οποία είναι σήμερα διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και υπήρξε chief risk officer στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο την περίοδο 2010-2012. Η Αναστασία Σακελλαρίου κατηγορείται για το αδίκημα της απιστίας και εμπλέκεται στην έγκριση των δανείων που έλαβαν εταιρίες του ομίλου ΔΕΜΚΟ, συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά. Οι 30 κατηγορούμενοι της υπόθεσης, υψηλόβαθμα στελέχη του Τ.Τ. την επίμαχη χρονική περίοδο και επιχειρηματίες, βαρύνονται με έξι κακουργηματικές κατηγορίες (απιστία, άμεση συνέργεια στη παραπάνω πράξη, απάτη, άμεση συνέργεια στο αδίκημα, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και άμεση συνέργεια στο παραπάνω αδίκημα).

    dimokratianews.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ