Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Υπομονή. Η Τρόικα έρχεται σε 15 ημέρες

Σε 15 ημέρες από σήμερα θα έχουμε τη χαρά και την τιμή να υποδεχθούμε την τρόικα στο νέο γύρο διαπραγμάτευσης. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ αφού θα πάνε για σκι θα έρθουν και για το… άλλο άθλημα που κάνουν με τους Έλληνες, στις 15 Ιανουαρίου. Οι πληροφορίες που έρχονται δεν είναι και πολύ καλές καθώς εκτιμάται ότι θα επιμείνουν σε ένα δημοσιονομικό κενό για το 2014 το οποίο ανέρχεται σε 1,2 δις ευρώ. Όπερ  σημαίνει ότι θα ζητήσουν μέτρα για να καλυφθεί αυτό το κενό.



Οι δανειστές μας χρωστάνε περίπου 3,6 δις ευρώ από τις δόσεις που απέμειναν και πάνω σ’ αυτό θα ποντάρουν για να πιέσουν.

Στις 27 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί Eurogroup και λογικά θα πρέπει να έχει υπάρξει μια μίνιμουμ συμφωνία με την τρόικα. Υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες με την τρόικα, όπως π.χ. η μονομερής διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση για την οποία ο Τόμσεν και η παρέα του εκτιμά ότι θα φέρει απώλειες πάνω από 200 εκατ. Επίσης, οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο φόρο ακινήτων εκτιμώνται από την τρόικα ότι θα έχουν απώλεια εσόδων της τάξης των 400 εκατ. ευρώ.

Οι τροικανοί θέτουν θέμα και με τις αποκρατικοποιήσεις καθώς βλέπουν ότι δεν προχωρούν κι αυτό θα σημάνει μείωση των προσδοκώμενων εσόδων.

Άλλο σημαντικό ζήτημα είναι οι ομαδικές απολύσεις όπου η τρόικα ζητά απελευθέρωση σε μια χώρα με 30% ανεργία.

Από τις εκκρεμότητες που έμειναν είναι το αίτημα για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων. Τι θα γίνει με τα ασφαλιστικά ταμεία που θα χάσουν πάνω από 800 εκατ., όμως, δεν απαντά η τρόικα. Άλλωστε, ντίλερ ιδιωτικών συμφερόντων είναι.

Τέλος, δεν έχει δοθεί λύση για την απελευθέρωση ή όχι των εμπορικών μισθώσεων, την διαθεσιμότητα στο δημόσιο και άλλες 11 χιλιάδες απολύσεις καθώς και τους φόρους υπέρ τρίτων για τους οποίους η τρόικα ζητά την κατάργησή τους.

Η κουβέντα με την τρόικα θα περιλαμβάνει ασφαλώς και το χρηματοδοτικό κενό 2014-2015 το οποίο υπολογίζεται σε 13-14 δις ευρώ. Είναι το κενό που η κυβέρνηση λέει ότι θα καλύψει από την ανάπτυξη και από την έξοδο στις αγορές και αποκλείει νέο δάνειο. Όμως, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το ΔΝΤ θέλει να ξέρει τι θα γίνει με το κενό αυτό αλλιώς δεν εγκρίνει τις δόσεις της. Και μπορεί να αποτελέσει θέμα για αποχώρησή της από την τρόικα.

Μέσα σε όλα αυτά, η πίεση για νέα μέτρα θα είναι ασφυκτική. Πώς η κυβέρνηση θα πάει στη Βουλή ζητώντας την ψήφο των βουλευτών είναι ένα μεγάλο ερώτημα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ετοιμάζεται και περιλαμβάνει τα διαρθρωτικά μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση. Επίσης μετά από Μεσοπρόθεσμα ακολουθούν πολυνομοσχέδια – σκούπα. Για φανταστείτε τι έχει να γίνει στη Βουλή ακόμη και για ήσσονος σημασίας διατάξεις, όχι για απαιτήσεις όπως π.χ. να ανοίξει εκ νέου το ασφαλιστικό ή να μειωθούν μισθοί και συντάξεις.

Οφείλουμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να πιστέψουμε την κυβέρνηση που αποκλείει νέα μέτρα και λέει ότι τα πάντα είναι υπό έλεγχο. Όμως, μια συμβουλή: Ας μη ζήσουμε ξανά και ξανά το ίδιο ψυχόδραμα που ζούμε όποτε έρχεται η τρόικα. Δεν αντέχουμε άλλο αυτή τη φαρσοκωμωδία.

antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.