Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Με σύνθημα «Η Ήπειρος είναι αλβανική» υποδέχονται τον κ.Παπούλια!

Μπορεί να ελπίζουμε ότι δεν θα συμβούν παρατράγουδα, όμως έχουμε τις επιφυλάξεις μας, όχι μόνον για τον σκοπό του ταξιδιού, αλλά και για την υποδοχή που θα επιφυλάξουν στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
Με σύνθημα «Η Ήπειρος είναι αλβανική» υποδέχονται τον κ. Παπούλια!

Εχθές, μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου, υπήρξε η επίσημη ανακοίνωση της επίσκεψης του Προέδρου κ. Κ. Παπούλια στην Αλβανία, η οποία θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 3 Νοεμβρίου έως την Τρίτη 5 Νοεμβρίου.

Ο κ. Παπούλιας θα συναντηθεί την Δευτέρα με την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας, ενώ την Τρίτη θα μεταβεί με ελικόπτερο από τα Τίρανα στο Αργυρόκαστρο όπου θα περιοδεύσει σε περιοχές όπου ζει η ελληνική μειονότητα. Εκείνο που δεν λέγει η ανακοίνωση, είναι για ποιο λόγο γίνεται η επίσκεψη (που έχει προγραμματισθεί πριν από πολύ καιρό).

Συνομιλίες ουσίας δεν μπορούν να γίνουν, όχι μόνον επειδή οι αρμοδιότητες του Προέδρου έχουν περιορισθεί -στα μέσα της δεκαετίας του ’80- σε εθιμοτυπικές κυρίως, αλλά και διότι προ ολίγων ημερών ήταν εκεί ο κ. Βενιζέλος. Κι εκεί το «Κόμμα των Τσάμηδων» τον υποδέχθηκε με το ψήφισμα της αλβανικής Βουλής, σύμφωνα με το οποίο διεκδικούνται -τουλάχιστον- περιουσίες τους στην Ήπειρο.

Ελπίζουμε πάντως, να μη επαναληφθούν τα προ ετών γεγονότα, όπου ο κ. Παπούλιας, κατά την τότε επίσημη επίσκεψή του στην Αλβανία, υποχρεώθηκε να την διακόψει επειδή τον προπηλάκισαν Αλβανοτσάμηδες (και το «κατάπιαμε» φυσικά, αφού μετά από λίγο υποστηρίξαμε την Αλβανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ).

Μπορεί να ελπίζουμε ότι δεν θα συμβούν παρατράγουδα, όμως έχουμε τις επιφυλάξεις μας -όχι μόνον για τον σκοπό του ταξιδιού, που δεν κατανοούμε-, αλλά και για την υποδοχή που θα του επιφυλάξουν. Εδώ και καιρό βέβαια, όσες φορές γίνεται στην Αλβανία αναφορά του ονόματος του κ. Προέδρου, σημειώνουν πως είναι αλβανικής καταγωγής.

Για την υποδοχή του λοιπόν, το αλβανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο των Σκοπίων ‘Ιλλυρία’, έχει ένα αφιέρωμα, ‘αποκλειστικό’, για τη λεγόμενη ‘Τσαμουριά’ και τιτλοφορείται «Τσαμουριά, εκεί που κάποτε μιλούσαν και τραγουδούσαν στα αλβανικά».

Με το δημοσίευμα, που μεταφέρει ο Εχέδωρος, επιχειρείται να παρουσιασθεί η Ήπειρος, από τα αλβανικά σύνορα μέχρι την Άρτα ως ιστορικές περιοχές της Αλβανίας, που κάποτε ζούσαν Αλβανοί -παρόλο που δεν βρέθηκε, σήμερα, Αλβανός σε όλη αυτήν την περιοχή, παρά την έρευνα του δημοσιογράφου, όπως σημειώνει ο ίδιος-, προσθέτοντας όμως ότι οι Αλβανοί (;) που συνάντησε φοβούνται να μιλήσουν!.

«Κατά την επίσκεψή μου στα χωριά της ‘Τσαμουριάς’ -γράφει ο δημοσιογράφος κ. Beqir Sina- εντυπωσιάστηκα από τα αστικά κέντρα που είναι κοντά στα σύνορα αλλά και σε λίγη μεγαλύτερη απόσταση από αυτά, στη βορειοδυτική Ελλάδα, όπου τα χωριά έχουν όλα ονόματα αλβανικά. Λένε, ότι στα παλιά σπίτια εξακολουθούν να μιλούν αλβανικά, ενώ ο επισκέπτης θα ακούσει αλβανικές λέξεις και θα αισθανθεί ότι βρίσκεται σε μια περιοχή της νότιας Αλβανίας».

Ο Αλβανός δημοσιογράφος -που τα βλέπει όλα αλβανικά στην Ελλάδα- θα σημειώσει: «Στο μεταξύ, εάν επισκεφθείτε σε κάποιο από τα χωριά της βορειοδυτικής Ελλάδας, όπου το απόγευμα οι άνδρες του χωριού μαζεύονται στα καφενεία, θα ακούσετε τους ηλικιωμένους να μιλούν μια διάλεκτο που προφανώς είναι αλβανική. Η αλβανική αυτή που είναι χαρακτηριστική στην περιοχή φαίνεται πολύ όμοια με την παλιά αλβανική που μιλιόταν σε αυτές τις περιοχές».

«Δυστυχώς, όμως, δεν θα βρείτε Αλβανούς στην περιοχή, εξαιτίας της μετανάστευσής τους, αλλά και επειδή αφομοιώθηκαν ‘αναγκαστικά’ από ελληνικές υπερ-εθνικιστικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Αυτό επιτεύχθηκε στον γηγενή αλβανικό πληθυσμό, εκμεταλλευόμενοι (οι Έλληνες) το κομμουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας, έτσι που κανείς σήμερα δεν θα πει ότι έχει αλβανική καταγωγή».

«Σήμερα, εδώ που κάποτε κατοικούσαν κυρίως Αλβανοί μουσουλμάνοι, οι Τσάμηδες, έχουν παραμείνει οι Ορθόδοξοι Αλβανοί που είναι και οι κάτοικοι της περιοχής, με γη και περιουσία. Αλλά δεν δέχονται σε καμία περίπτωση να μιλήσουν αλβανικά. Ακόμη και όταν πλησιάζουμε κάποιον και πάμε να του μιλήσουμε αλβανικά, απομακρύνεται με φόβο, όπως γινότανε κάποτε στην Αλβανία επί κομμουνιστικού καθεστώτος».

Και αφού γράφει και άλλα τέτοια σχετικά, καταλήγει: «Δημιουργείται έτσι μια λύπη, που προέρχεται από την πολιτική που ακολούθησε το ελληνικό κράτος σταθερά και αμετάβλητα, που οδήγησε τους Αλβανούς της περιοχής σε αφομοίωση και τη στέρηση από την Αλβανία των εδαφών αυτών που κάποτε ήταν αλβανικά εδάφη».

Αυτά. Καλό ταξίδι κύριε Πρόεδρε.

Ο Μακεδών

Υ.Γ. Ως προς την ονομασία «Σλαβο-Αλβανική Μακεδονία» που γράψαμε εχθές και λέγεται πως την πρότεινε η Ελλάδα, δεν ήσαν μόνον οι Αλβανοί και Σκοπιανοί που εξεπλάγησαν, αλλά ο αιφνιδιασμός έφτασε και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Σλοβένος ευρωβουλευτής κ. Jelko Kacin είπε ότι η συνάδελφός του από την Ελλάδα, κ. Μαριλένα Κοππά, συγκλονίστηκε από την είδηση των προτάσεων του Έλληνα εκπροσώπου στις διαπραγματεύσεις.
Μ.

hellas-now.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.