Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Κυριακή με ανοιχτά καταστήματα και άδειες τσέπες

Το άνοιγμα των καταστημάτων και η επιπλέον αμοιβή των εργαζομένων, που μετατράπηκε σε... ρεπό. Μονά ζυγά δικά τους δηλαδή
Δεν ήταν μια συνηθισμένη Κυριακή. Μετά τον εκκλησιασμό εγώ όπως και χιλιάδες άλλοι Έλληνες ξεχύθηκα στους εμπορικούς δρόμους και τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα να κάνω αφθαλμόλουτρo μιας και χρήματα δεν υπάρχουν ούτε για τσιγάρα.

Όσοι από τους εμποροϋπαλλήλους αντιδρούν στο μέτρο βρέθηκαν έξω από καταστήματα και εξηγούσαν στους καταναλωτές, γιατί  έπρεπε να μποϊκοτάρουν το νέο μέτρο.
Έλεγαν ότι με ανοιχτά καταστήματα δεν θα είχαν προσωπική ζωή, καθώς η αργία της Κυριακής είναι ιερή. Παράλληλα τόνιζαν ότι το μέτρο στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ οδηγεί στη θανατική καταδίκη το μικρομεσαίο εμπόριο.
Μέχρι στιγμής μόνο το 33,9% των εμπορικών συλλόγων έχει ταχθεί υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή με την πλειοψηφία, ήτοι ποσοστό 59,5%, να λέει όχι στο άνοιγμα τις Κυριακές.
Πολλοί από τους πολίτες δικαιολογήθηκαν, ότι μπαίνουν στα καταστήματα απλά για να χαζέψουν και όσοι από αυτούς ψώνισαν κάτι είπαν ότι την καθημερινή δεν έχουν χρόνο για τα ψώνια τους.
Άκουσα έναν συνταξιούχο της ΔΕΗ που τους επιτέθηκε λέγοντας "Εγώ κύριοι έκανα βάρδιες και τις Κυριακές στην Πτολεμαΐδα για να έχετε εσείς ρεύμα στο σπίτι σας".
Ένας από τους απεργούς του απάντησε: "Ο μόνος κερδισμένος είναι τα πολυκαταστήματα και οι πολυεθνικές αλυσίδες που θα ωφεληθούν από την ανακατανομή του μειωμένου τζίρου."
Πράγματι, υπάρχουν επαγγέλματα που δεν έχουν Κυριακές. Για παράδειγμα ένας γιατρός έχει εφημερία κάποιες Κυριακές τον χρόνο, ένας οδηγός των ΜΜΜ έχει βάρδιες κάποιες Κυριακές το χρόνο, ένας υπάλληλος του ΟΤΕ έχει βάρδιες κάποιες Κυριακές του χρόνου.
Υπάρχει όμως μια θεμελιώδης διαφορά. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι, σύμφωνα με το εργατικό δίκαιο (όσο και αν το καταπατούν συστηματικά), όταν εργάζονται τις Κυριακές έχουν μια προσαύξηση της τάξης του 75%.
Στην περίπτωσή των εμποροϋπαλλήλων, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, το μόνο που θα κερδίσουν είναι ένα ρεπό κάποια στιγμή μέσα στην εβδομάδα και όχι την προσαύξηση του 75% που υποχρεώνεται να καταβάλει ο εργοδότης σύμφωνα με το νόμο.
Οι υπέρμαχοι του μέτρου αναφέρουν ότι κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων είναι μια ευκαιρία να αποκτήσει και πάλι ζωή το κέντρο.
Σε θεωρητικό επίπεδο, σε μια πόλη όπως η Αθήνα, που θέλει να λέγεται τουριστικός προορισμός οφείλουν τουλάχιστον στο ιστορικό της κέντρο τα καταστήματά να είναι ανοιχτά ακόμα και τις Κυριακές. Υπάρχει όμως και μια προϋπόθεση. Οι εργαζόμενοι να πληρώνονται με την προσαύξηση του 75% και τη χορήγηση αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό) σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.
Αν θέλουμε τα εμπορικά καταστήματα να ακολουθήσουν τα πρότυπα της Βενετίας, του Παρισιού και άλλων τουριστικών προορισμών που εφαρμόζουν το μοντέλο αυτό πρέπει να το κάνουμε με σεβασμό απέναντι στον εργαζόμενο.
* O Στέφανος Νικήτας είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε Gestion Des Ressources Humaines στο Πανεπιστήμιο Lille 2 στη Γαλλία και έχει Msc στο Project Management από την Ecole Superieur de Commerce. Τα πρώτα του δημοσιογραφικά βήματα τα έκανε στο τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων του Κεντρικού Δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ με την Μαρία Χούκλη από το 2006 έως το 2010. Από τον Νοέμβριο του 2010 βρίσκεται στην 24Media και είναι συντάκτης Διεθνών θεμάτων.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.