Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Εθισμός στο σεξ; Οι επιστήμονες το αμφισβητούν

Πολλοί διάσημοι κατά καιρούς αποδίδουν τα ερωτικά τους παραστρατήματα στον εθισμό τους στο σεξ. Νέα μελέτη αμφισβητεί την ύπαρξη ατού του εθισμού.

Η εγκεφαλική απεικόνιση μπορεί να αποδείξει ότι τα άτομα που επιζητούν συχνά το σεξ δεν έχουν τίποτα παραπάνω από ανεβασμένη λίμπιντο.


Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Λος Άντζελες) και υποδεικνύει ότι όσοι δηλώνουν «εθισμένοι» στο σεξ απλώς έχουν ανεβασμένη λίμπιντο.

Για πρώτη φορά η επιστημονική κοινότητα μελέτησε τις αντιδράσεις του εγκεφάλου σε άτομα που δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερβολικής σεξουαλικότητας. Ο εθισμός στο σεξ αφορά σε άτομα που έχουν ανεξέλεγκτες σεξουαλικές ορέξεις, επιδίδονται συχνά στη σεξουαλική πράξη, έχουν αντιμετωπίσει συνέπειες όπως διαζύγιο ή οικονομική καταστροφή λόγω της σεξουαλικότητάς τους ή δεν είναι σε θέση να περιορίσουν τις ορέξεις τους.

Ο εθισμός στο σεξ παραμένει αμφιλεγόμενος και δεν περιλαμβάνεται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε τις αντιδράσεις του εγκεφάλου σε 39 άνδρες και 13 γυναίκες ηλικίας 18-39 ετών, των οποίων η βαθμολογία σε ερωτηματολόγια σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά ήταν όμοια με αυτή των ατόμων που αναζήτησαν θεραπεία για την υπερσεξουαλικότητα.

Οι ερευνητές έδειξαν στους εθελοντές φωτογραφίες οι οποίες αποσκοπούσαν να προκαλέσουν θετικά ή αρνητικά συναισθήματα. Οι φωτογραφίες παρουσίαζαν διαμελισμένα σώματα, άτομα που μαγείρευαν ή έκαναν σκι και φυσικά σεξουαλικές πράξεις. Άλλες φωτογραφίες ήταν ρομαντικής φύσης ενώ σε άλλες παρουσιαζόταν η σεξουαλική πράξη μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας.

Το σκεπτικό του πειράματος υποδείκνυε πως εάν ένα άτομο είναι πραγματικά εθισμένο στο σεξ, οι εικόνες σεξουαλικής δραστηριότητας θα προκαλούσαν κορύφωση της εγκεφαλικής λειτουργίας, με τον ίδιο τρόπο που οι εικόνες κοκαΐνης μεταβάλλουν την εγκεφαλική δραστηριότητα των ατόμων που είναι εθισμένα στην ουσία.

Η ανταπόκριση του εγκεφάλου στις εικόνες σεξ δεν προβλεπόταν από κανένα ερωτηματολόγιο μέτρησης της υπερσεξουαλικότητας, αλλά συσχετίστηκε αποκλειστικά με τη μέτρηση της σεξουαλικής επιθυμίας. Με άλλα λόγια, η αντίδραση του εγκεφάλου σε εικόνες σεξ μπορεί να αποδοθεί απλώς στην ανεβασμένη λίμπιντο.

Η παραπάνω μελέτη δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο, στο περιοδικό Socioaffective Neuroscience and Psychology.

onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.