Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Η εφιαλτική ιστορία της Θαλιδομίδης - Βίντεο

Στην διαδικτυακή έκδοση των New York Times  δημοσιεύθηκε πρόσφατα ένα συγκλονιστικό και συνάμα «ανατριχιαστικό» άρθρο, για τις εφιαλτικές παρενέργειες της θαλιδομίδης : χιλιάδες παιδιά ανά την υφήλιο γεννήθηκαν με παραμορφωμένα άκρα και πολλές ακόμη ανωμαλίες κατά την γέννησή τους ως αποτέλεσμα της χρήσης θαλιδομίδης κατά την εγκυμοσύνη των μητέρων τους.



Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘50, η Γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Chemie Grünenthal ανέπτυξε το φάρμακο θαλιδομίδη, το οποίο προωθήθηκε εμπορικά (σ.σ. pentapostagma.gr – marketed) στην Ευρώπη ως το «πρώτο ασφαλές υπνωτικό χάπι καθώς και ως μία εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία για τις πρωινές αδιαθεσίες (έμετοι) των έγκυων γυναικών».

Η θαλιδομίδη έγινε τόσο δημοφιλής και τόσο επιτυχημένη, ώστε ήταν το ίδιο γνωστή ως φαρμακευτική ουσία όσο και η ασπιρίνη..

Ο εφιάλτης όμως δεν άργησε να ξεκινήσει. Το πρώτο ευρέως γνωστό θύμα των παρενεργειών της θαλιδομίδης ήταν ένα νεογέννητο κορίτσι που γεννήθηκε δίχως ώτα ανήμερα των Χριστουγέννων του έτους 1956 – το άτυχο κοριτσάκι ήταν κόρη εργαζόμενης στην φαρμακευτική Grünenthal.

Με το πέρασμα του χρόνου, χιλιάδες παιδιά ανά τον κόσμο γεννιούνταν με σοβαρότατες φυσικές αναπηρίες, ως αποτέλεσμα της λήψης θαλιδομίδης από τις μητέρες τους κατά τη διάρκεια της κύησης: Στις αναπηρίες συμπεριλαμβάνονταν σοβαρότατες δυσμορφίες στα άνω και κάτω άκρα.

Τα άτυχα παιδιά που γεννήθηκαν ανάπηρα από την επίδραση της θαλιδομίδης αρκετές φορές αφήνονταν σε ιδρύματα, έπειτα από την πλήρη απόρριψη της ύπαρξης τους από τους ίδιους τους γονείς…  Αρκετά ακόμη ακρωτηριάζονταν, ώστε να τοποθετηθούν προσθετικά άνω και κάτω άκρα.. Μία μητέρα οδηγήθηκε ακόμη και στο να συναινέσει για την ευθανασία του ίδιου της του παιδιού με την σύμφωνη γνώμη ιατρού..

Στις ημέρες μας η θαλιδομίδη χρησιμοποιείται για την θεραπεία της Νόσου του Χάνσεν (λέπρα), ειδικότερα στη χώρα της Βραζιλίας. Παρόλη την κατακραυγή και τις επιστημονικές προειδοποιήσεις, πολλά παιδιά στην χώρα της Λατινικής Αμερικής συνεχίζουν να γεννιούνται με σοβαρότατες αναπηρίες.

Το βίντεο που ακολουθεί περιέχει σοκαριστικά πλάνα – οι ανθρώπινες ιστορίες των θυμάτων είναι πραγματικά συνταρακτικές:


pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.