Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Κόκκινη βροχή με εξωγήινη προέλευση - Το περίεργο φαινόμενο που συνέβει στην Κεράλα της Ινδίας

Ινδοί επιστήμονες θεωρούν πως ανακάλυψαν κύτταρα από το διάστημα, που μπορεί να αντιπροσωπεύουν εξωγήινη ζωή. Οι ακαδημαϊκοί από την Κεράλα, ανέλυσαν δείγματα που προέρχονται από την ασυνήθιστη βροχή που έπεσε στη νότια Ινδία, μετά από το πέρασμα ενός κομήτη από τη Γη το 2001.

Ανακάλυψαν ότι η κόκκινη βροχή που είχε πέσει τότε, αποτελούνταν από κόκκινα κύτταρα με διαστημική προέλευση, τα οποία δεν περιείχαν DNA, αλλά είχαν όψη που έμοιαζε με αυτή των μονοκύτταρων οργανισμών. Υποστηρίζουν πως τα κύτταρα αυτά είναι πιθανό να έχουν εξωγήινη προέλευση και πως μπορούν ακόμα να υποδηλώνουν την ύπαρξη μιας εναλλακτικής μορφής ζωής.

Οι άνθρωποι που ζουν στην Κεράλα της Ινδίας, ανησύχησαν όταν άρχισε η βροχή, που έμοιαζε σχεδόν σαν αίμα και η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2001, λίγο μετά από τη βοή ενός κομήτη που πέρασε πάνω από τον τοπικό ουρανό. Τουλάχιστον 50.000 κιλά κόκκινης σκόνης έπεσε αμέσως μετά στη γη, σε διάστημα 6 εβδομάδων.
Δείγματα από τα κύτταρα συλλέχθηκαν από τον δόκτορα Godfrey Louis και τον βοηθό του A Santhosh Kumar του πανεπιστημίου Mahatma Gandhi, η έρευνα των οποίων δημοσιεύτηκε στην τελευταία έκδοση του περιοδικού Astrophysics and Space Science.


Οι επιστήμονες απέρριψαν θεωρίες που ήθελαν τη βροχή να προέρχεται από σκόνη ή μύκητες που υπήρχαν σε μεγάλη ποσότητα στην ατμόσφαιρα. Επισημαίνουν επίσης ότι τα κύτταρα – τα οποία στο μικροσκόπιο μοιάζουν με ομοιόμορφες χάντρες κόκκινου χρώματος – δεν παρουσιάζουν δείγματα αποσύνθεσης, παρόλο που έχουν αποθηκευτεί εδώ και 4 χρόνια.



Ο δόκτωρ Louis είπε:


«Ένα φαινόμενο κόκκινης βροχής συνέβη στην Κεράλα, το μέρος όπου ζω, μεταξύ του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου του 2001. Τα χαρακτηριστικά του φαινομένου ήταν πολύ παράξενα. Οι συμβατικές εξηγήσεις φαίνονται τελείως ανεπαρκείς να εξηγήσουν το φαινόμενο. Ξεκίνησα μια έρευνα με μηδαμινούς πόρους και με βοήθησε πολύ ο ερευνητής - μαθητής μου A. Santhosh Kumar. Μελετήσαμε την κόκκινη βροχή από το 2001. Κάποια από τα αποτελέσματα της μελέτης μας έγιναν δεκτά για δημοσίευση στο περιοδικό Astrophysics and Space Science, μια διεθνής επιθεώρηση για την αστρονομία, την αστροφυσική και τις επιστήμες του διαστήματος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς μας, τα κόκκινα σωματίδια που ευθύνονται για την κόκκινη βροχή στη Κεράλα, είναι ενδεχομένως εξωγήινης προέλευσης. Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από την ανάλυση των διαφόρων πτυχών που συνδέονται με το φαινόμενο, όπως το μοτίβο της γεωγραφικής και χρονικής κατανομής του, καθώς και τη φύση των κόκκινων σωματιδίων. Προκύπτει, πως το περίεργο αυτό φαινόμενο μπορεί να εξηγηθεί πιο εύκολα, αν θεωρήσουμε πως η τα κόκκινα σωματίδια προέρχονται από θραύσματα ενός κομήτη, που διασκορπίστηκαν στην ατμόσφαιρα επάνω από την Κεράλα. Υπάρχουν επίσης κάποιες άλλες επιπρόσθετες ενδείξεις που στηρίζουν αυτή τη γραμμή σκέψης, όπως η βοή από το πέρασμα της ουράς του κομήτη, που προηγήθηκε της πρώτης κόκκινης βροχής. Έτσι ως λογική δυνατότητα διαφαίνεται πως ο αναφερόμενος κομήτης θα πρέπει να περιείχε μεγάλη ποσότητα από αυτά τα κόκκινα σωματίδια, των οποίων η ποσότητα φτάνει περίπου τα 50.000 κιλά.

Αυτό που κάνει την ανακάλυψη αυτή ιδιαίτερα σημαντική, είναι η βιολογική φύση αυτών των κόκκινων σωματιδίων, που μοιάζουν με κύτταρα. Με το οπτικό μικροσκόπιο μοιάζουν σαν βιολογικά κύτταρα και το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο δείχνει παραπέρα μία ξεκάθαρη κυτταρική δομή. Η οργανική τους δομή υποδεικνύεται από τη έντονη παρουσία άνθρακα και οξυγόνου. Αλλά σε αντίθεση με αυτές τις βιολογικές ενδείξεις, τα κύτταρα δεν περιέχουν DNA. Το γενετικό μόριο του DNA είναι παρόν σε όλους του ζωντανούς οργανισμούς που έχουν βρεθεί στη γη. Έτσι η απουσία του, είναι αντίθετη στη βιολογική φύση αυτών των κόκκινων κυττάρων.

Θα ήθελα όμως να εξεταστεί η πιθανότητα ύπαρξης εναλλακτικών βιομορίων στα κύτταρα αυτά, που η προέλευσή τους υποψιάζομαι πως είναι εξωγήινη. Μ’ αυτόν τον τρόπο, πιθανόν τα κύτταρα αυτά να αντιπροσωπεύουν ένα εναλλακτικό είδος ζωής από το διάστημα. Εάν όντως είναι τέτοια βιολογικά κύτταρα, τότε η παραγωγή τους σε τόσο μεγάλη ποσότητα μέσα στο σώμα ενός κομήτη, μπορεί να εξηγηθεί με τη θεωρία της πανσπερμίας από κομήτες.

Σε περίπτωση που οι παραπάνω ιδέες μου είναι λανθασμένες, θα ήθελα να μάθω μία καλύτερη ερμηνεία του φαινομένου που αφορά την περίεργη βροχή, καθώς και των περίεργων κόκκινων κυττάρων. Εάν τα κύτταρα αυτά έχουν γήινη προέλευση, τότε είναι λογικό πως θα υπάρχουν σε τεράστιες ποσότητες σε κάποιο μέρος της γης και θα έπρεπε να είχαν παρατηρηθεί από κάποιον μικροβιολόγο ως τώρα. Αλλά δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια τέτοια ένδειξη.

Περιμένουμε σύντομα να δημοσιεύσουμε τα επόμενα αποτελέσματα της έρευνάς μας σε κάποιο περιοδικό και επίσης συνεχίζουμε να διεξάγουμε συνεργατικές μελέτες για να αποκαλύψουμε το μυστήριο αυτών των κυττάρων».



Ένα δείγμα από τα κύτταρα, πρόκειται να αποσταλεί στο πανεπιστήμιο του Cardiff για περαιτέρω εξέταση. Ο καθηγητής Chandra Wickramasinghe, ειδικός στην αστροβιολογία στο πανεπιστήμιο του Cardiff, υποσχέθηκε να φροντίσει ώστε να γίνουν περισσότερα χημικά τεστ, καθώς και DNA τεστ, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να είναι μικροοργανισμοί, ικανοί να επιβιώσουν στα απώτερα άκρα του διαστήματος.

«Υπάρχει μια σημαντική θεωρία, που υποστηρίζει πως η ζωή στη γη προήλθε στην πραγματικότητα, από την άφιξη ενός κομήτη που έφερε βιολογικό υλικό από κάπου αλλού. Έτσι δεν είναι καθόλου απίθανο, βιολογικό υλικό εξωγήινης προέλευσης, να ήρθε και σήμερα μέσω ενός κομήτη στη γη» είπε.

Ωστόσο, ο καθηγητήςsity του Belfast, είπε ότι ακόμα και η ύπαρξη του κομήτη είναι αμφίβολη, οπότε οι σχετικές αναφορές «ακούγονται τελείως απίθανες».

«Θα ήταν μία φανταστική ανακάλυψη εάν ήταν αληθινή και θα μπορούσε να μας πει μια για πάντα, εάν υπάρχει εξωγήινη ζωή. Αλλά οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η βροχή προήλθε από έναν κομήτη, τη στιγμή που κανένας κομήτης δεν είχε παρατηρηθεί». Alan Fitzsimmons, ειδικός στην αστροφυσική και στην επιστήμη των πλανητών στο Queen’s Univer


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.