Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Η λύσσα επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από 26 χρόνια

28 κρούσματα λύσσας σε ζώα, 130 άνθρωποι έλαβαν αντιλυσσική αγωγή

Εφέτος, έπειτα από πολλά έτη, η αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Λύσσας θα «εορταστεί» και στην Ελλάδα: είναι η πρώτη φορά από το 1987, οπότε η χώρα ολοκλήρωσε πρόγραμμα εκρίζωσης της ασθένειας, που καταγράφονται κρούσματα λύσσας σε ζώα. 


Οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες βρίσκονται σε επαγρύπνηση από πέρυσι τον Δεκέμβριο που εντοπίστηκε το πρώτο λυσσασμένο ζώο στη Βόρειο Ελλάδα αλλά εκτιμούν ως θετικό το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κρούσμα λύσσας σε άνθρωπο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Λύσσας στις 28 Σεπτεμβρίου, τους τελευταίους 11 μήνες έχουν καταγραφεί 28 επιβεβαιωμένα κρούσματα λύσσας σε ζώα, κυρίως σε κόκκινες αλεπούδες (24), σε σκύλους (3) καθώς και σε μία γάτα. 

Επιδημιολογικά η λύσσα βρισκόταν μέσα στις ασθένειες που ανέμεναν οι ειδικοί του Κέντρου δεδομένου ότι προϋπήρχαν κρούσματα σε γειτονικές χώρες. 

Η λύσσα εντοπίζεται σε 150 χώρες. Τα πιο συχνά κρούσματα εμφανίζονται στην Αφρική και την Ασία

Γιατί είναι επικίνδυνη η λύσσα

Η λύσσα είναι θανατηφόρα ασθένεια των θηλαστικών και του ανθρώπου. Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων και ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τη λύσσα είναι η πρόληψη,

Ο ιός της λύσσας εκκρίνεται στο σάλιο των άρρωστων ζώων και μεταδίδεται κυρίως μέσω του δήγματος (δαγκώματος) λυσσασμένου ζώου.

Τα παιδιά βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς με τα παιχνίδια και την περιέργειά τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να δαγκωθούν από σκύλο και μάλιστα πολλαπλές φορές σε ευαίσθητα σημεία του σώματός τους (π.χ. λαιμός ή πρόσωπο).

Πως συνεργάζονται οι υπηρεσίες 

Κάθε  περιστατικό με πιθανή έκθεση στον ιό της λύσσας εκτιμάται στις Μονάδες Υγείας και οι θεράποντες ιατροί προβαίνουν αναλόγως στη χορήγηση προφυλακτικής αγωγής. Μέχρι τώρα έχουν λάβει αντιλλυσική αγωγή περί τους 130 ανθρώπους, οι οποίοι ανέφεραν στις αρμόδιες αρχές την έκθεσή τους σε λυσσύποπτα ζώα, δηλαδή σε πιθανόν επιμολυσμένα ζώα, άγρια και οικόσιτα. 

Η επιτυχής αντιμετώπιση της λύσσας απαιτεί τη διατομεακή συνεργασία μεταξύ πολλών υπηρεσιών.  Πιο συγκεκριμένα το ΚΕΕΛΠΝΟ καταγράφει τις προφυλακτικές αντιλυσσικές αγωγές, που χορηγούνται σε πιθανά εκτεθειμένα άτομα, πραγματοποιεί σειρά ενημερωτικών παρεμβάσεων για τη λύσσα, προς τους επαγγελματίες υγείας και το κοινό, δίνοντας άμεση προτεραιότητα στις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, έχει τακτική συνεργασία για τα θέματα εκτίμησης κινδύνου και αντιμετώπισης του νοσήματος με τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία καταστρώνει τα προγράμματα αντιμετώπισης της λύσσας στα ζώα και τέλος έχει αναλάβει την επιτήρηση των πιθανών εκθέσεων ανθρώπων στα εμβόλια/δολώματα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό των άγριων ζώων, που θα διενεργηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.