Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

ΟΗΕ: Μετονομάζει τους παράνομους μετανάστες σε παράτυπους.

Επικαλούμενα ανησυχίες ότι ο όρος «παράνομος μετανάστης» (ή «λαθρομετανάστης»), ηχεί προσβλητικά υπονοώντας κάποια ενοχή, τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν από τους δημοσιογράφους που καλύπτουν την εμπορία ανθρώπων στη Μάλτα, να σταματήσουν να λένε "παράνομος μετανάστης" και να αρχίσουν να λένε«παράτυπος μετανάστης».

Ο ΟΗΕ αποθαρρύνει επίσης τους δημοσιογράφους από το να αναφέρουν τις μετακινήσεις των παράνομων μεταναστών στα σύνορα ως «λαθραίες», γιατί, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Μάλτα, αυτό έχει μια «ισχυρή αρνητική σύνδεση, που επικαλείται μια αίσθηση εγκληματικότητας».

Αφρικανοί "παράτυποι" μετανάστες στη Μάλτα
Γράφοντας για την εφημερίδα The Telegraph, ο Colin Freemanεξηγεί την παράξενη λογική που κάνει «προσβλητική» την απλή κοινή λογική πρακτική του να λες τα πράγματα με αληθινό τους όνομα.

….Ο όρος "παράνομη μετανάστευση" μεταφέρει προφανώς μια έννοια εγκληματικότητας, ότι κάποιος κάνει κάτι λάθος. Όπως, για παράδειγμα, το να πληρώνεις κάποιον λαθρέμπορο ανθρώπων 700 € για τη μεταφορά τους (sic) με ένα ετοιμόρροπο σκάφος που θα μπορούσε να βυθιστεί και να χαθούν όλοι που είναι στο σκάφος. Έτσι το «παράτυπος» είναι ένας πιο «ουδέτερος» όρος. Πιθανώς ο άνθρωπος αυτός, είναι ίδιος με σένα και μένα.

….Είναι αλήθεια ότι ορισμένα αμερικάνικα ειδησεογραφικά δελτία έχουν ακολουθήσει τη γραμμή των Ηνωμένων Εθνών κάποια στιγμή. Το Associated Press σταμάτησε να χρησιμοποιεί τις λέξεις "παράνομος μετανάστης" το 2009. Είχε ζητηθεί εν μέρει λόγω της έντονης συζήτησης για τους ισπανόφωνους μετανάστες που εισέρχονται στις ΗΠΑ παράνομα, μερικοί από τους οποίους ζουν τίμια και εργάζονται για χρόνια και αγανακτούν με το να τους αποκαλούν «παράνομους». Αυτό είναι ίσως εύλογο, αν και η κίνηση του AP έχει επίσης εμπνεύσει ένα φίμωτρο στο Twitter που ονομάζεται #NewAPStyle, που είναι αφιερωμένο στην έκφραση με μειλίχιους όρους για υπάρχουσες λέξεις. Ένας δολοφόνος, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένα "πρόσωπο που κατηγορείται για παράνομη παύση της ζωής του άλλου".
  

….Το ποια θέση παίρνεις εσύ στο θέμα της μετανάστευσης και με ποια πλευρά είσαι, δεν ενδιαφέρει τον Μαλτέζο. Σε διάστημα μόλις δέκα χρόνων, μια χώρα των 400.000 ανθρώπων σήμερα έχει γίνει το σπίτι για 5.000 παράνομους μετανάστες, πολλοί από αυτούς σχεδόν άπορους κατά την άφιξή τους. Δεδομένου ότι η χώρα είναι περίπου 150 φορές μικρότερη από τη Βρετανία, είναι το ισοδύναμο 750.000 ανθρώπων να έρθουν στις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα, είτε ανησυχεί κάποιος για τον κίνδυνο των αντι-μεταναστευτικών επιθέσεων, είτε για την υφέρπουσα «Αφρικανοποίηση», σε ορισμένες γειτονιές της Μάλτας. Όσο και να δεν αρέσει στηνUNHCR, (Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες) πολλοί Μαλτέζοι δεν έχουν καμία επιθυμία να δουν το πρόβλημα με κάπως "ουδέτερο" μάτι.
 
... Να είστε σίγουροι ότι οι διακινητές ανθρώπων είναι οι σύγχρονοι δουλέμποροι. Η  μόνη διαφορά είναι ότι σήμερα, ασχολούνται πολύ και με τα ναρκωτικά και το λαθρεμπόριο όπλων. Ναι, φυσικά είναι πιο ένοχοι από τους ανθρώπους που εκμεταλλεύονται, όπως ακριβώς οι διακινητές ηρωίνης καταδικάζονται σε βαρύτερες ποινές από τους εθισμένους στην ηρωίνη. Αλλά το να περιγράψετε το φορτίο τους ως απλά «παράτυπο» και όχι παράνομο, αυτό είναι μια σοφιστεία που κινδυνεύει να μειώσει τις πραγματικά εγκληματικές πράξεις που διαπράττουν.

….Και για να είμαστε δίκαιοι, να πούμε για την απάντηση τηςUNHCR στο πρόσφατο κύμα παράνομων μεταναστών στη Μάλτα. Αντί απλά να καταγγέλλει τα αντι-μεταναστευτικά συναισθήματα ως «ρατσιστικά», η οργάνωση έχει κάνει προγράμματα ευαισθητοποίησης και έρευνες κοινής γνώμης σε όλη τη Μάλτα, σε πολλά από τα οποία τουλάχιστον αναγνωρίζει ότι υπάρχει μια συζήτηση που πρέπει όλοι να συμμετέχουν. Όμως αυτού του είδους οι απόπειρες εισαγωγής Οργουελιανού Newspeak σχετικά με τη χρήση της λέξης «παράτυποι» και όχι «παράνομοι» ενδέχεται να αποτύχει. Εάν πρόκειται να έχουμε μια ειλικρινή συζήτηση με τους ανθρώπους σχετικά με τη μετανάστευση, τουλάχιστον να τους αφήσουμε να επιλέξουν τους δικούς τους όρους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.