Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Παγκόσμια αισιοδοξία για τον τάφο του Μεγάλου Αλέξανδρου – Associated Press: Ίσως τον βρήκαν οι Έλληνες

Την τελευταία κατοικία του Μακεδόνα βασιλιά Αλέξανδρου εικάζουν οι αρχαιολόγοι πως βρήκαν στην Αμφίπολη των Σερρών.
Αφορμή για την αισιοδοξία είναι ο μεγαλοπρεπής τάφος που βρέθηκε στην περιοχή με περίβολο που αγγίζει τα 500 μέτρα! Οι εικασίες είναι πολλές σχετικά με τα πρώιμα ευρήματα και πέραν του Μεγάλου Αλεξάνδρου πιθανολογείται πως πρόκειται για τον τάφο της συζύγου Ρωξάνης και του υιού του, Αλεξάνδρου Δ’.

Μάλιστα το θέμα μετά την εσωτερική συζήτηση που προκάλεσε στα ελληνικά Μέσα τα οποία ευελπιστούν στην ανακάλυψη του τάφου του Μεγαλέξανδρου, ξεπέρασε και τα ελληνικά σύνορα, με το Αssociated Ρress να αφιερώνει εκτενές άρθρο στην συγκεκριμένη ανακάλυψη.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε κείμενό του με τίτλο «Αρχαίος τάφος στην Ελλάδα τροφοδοτεί πολλές συζητήσεις» αναλύει τα μέχρι τώρα αρχαιολογικά ευρήματα και αναφέρεται στις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει σχετικά με τον Μακεδόνα Βασιλιά. Το άρθρο χαρακτηρίζει τα ευρήματα «αξιόλογα» προσπαθώντας παράλληλα να κρατήσει χαμηλούς τόνους, κάτι το οποίο ακολούθησε και το υπουργείο Πολιτισμού με την ανακοίνωσή του, την οποία φιλοξενεί και το πρακτορείο.
«Οι ελληνικές ιστοσελίδες, είναι ενθουσιώδεις από το γεγονός ότι μπορεί να βρέθηκε ο τάφος του βασιλιά- πολεμιστή Μεγάλου Αλεξάνδρου του 4ου αιώνα π.Χ, τον οποίον ψάχνουν για αρκετά χρόνια και θεωρούταν ότι βρίσκεται στην Αίγυπτο», αναφέρει το Associated Press, χαρακτηρίζοντας ωστόσο τις ταυτίσεις με τον Έλληνα στρατηλάτη «παρακινδυνευμένες».
Ο τάφος, ο οποίος παραπέμπει σε ένα δημιούργημα το οποίο θα κατασκευαζόταν μόνο για ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο, έχει επενδυθεί εξωτερικά με άριστης ποιότητας μάρμαρο, με ιδιαίτερη αρμονία και συμμετρία. Το σχήμα του είναι πυραμιδωτό με την κορυφή του να είναι διακοσμημένη με έναν λέοντα. Ο λέων ήταν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα του βασιλείου των Μακεδόνων, γεγονός που έχει συμβάλει και στην ταύτιση με τον Μέγα Αλέξανδρο ο οποίος είχε απεικονιστεί ουκ ολίγες φορές με λεοντή, σαν τον Ηρακλή.
Οι ανασκαφές δεν είναι πρόσφατο γεγονός, αλλά έχουν ξεκινήσει ήδη από την δεκαετία του ’60 από τον αείμνηστο Δημήτρη Λαζαρίδη. Οι εργασίες συνεχίζονται τα τελευταία δύο χρόνια από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με υπεύθυνη την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Αικατερίνη Περιστέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.