Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Οι Ελληνικές τράπεζες τρομοκρατούν αργοπορημένους οφειλέτες! Focus

Τη δυσάρεστη πρακτική που εφαρμόζουν οι τράπεζες στην Ελλάδα για να ενημερώνουν τους πελάτες τους που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν τις οφειλές τους σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό Focus στην ηλεκτρονική του έκδοση σε άρθρο του με τίτλο «Αμείλικτη απειλή:
Οι ελληνικές τράπεζες τρομοκρατούν τους αργοπορημένους οφειλέτες»

«Πριν από το ευρώ στην Ελλάδα δεν υπήρχε καμία καταναλωτική πίστη στην Ελλάδα.
Τότε το εύκολο χρήμα παραπλάνησε το κοινό.
Τώρα αντί για πιστωτικές κάρτες, οι τράπεζες στέλνουν στους πελάτες τους εταιρείες είσπραξης χρεών», αναφέρει το Focus.
προσφάτως, δικαστήριο στην Θεσσαλονίκη καταδίκασε σε επτά μήνες φυλάκιση μία τηλεφωνήτρια τέτοιας εταιρείας για παρενόχληση οφειλέτη και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.
Η ίδια υπερασπιζόμενη τον εαυτό της ανέφερε ότι δεν υπέπεσε σε κάποιο σφάλμα και απλά ακολούθησε εντολές.

Η «τηλεφωνήτρια - τρομοκράτης » είπε ακόμη ότι οι η εταιρεία ενημέρωσε συγγενείς και συναδέλφους του οφειλέτη για το χρέος και άκουσε κάθε λογής ύβρεις, ωστόσο ο προϊστάμενος του τμήματός της και ο διευθυντής της εταιρείας απαλλάχθηκαν των κατηγοριών.

«Οι τηλεφωνικές προειδοποιήσεις των οφειλετών από τις εταιρείες είναι μία νέα και όχι τοσο ευχάριστη πρακτική στην Ελλάδα της κρίσης: Πρώτα οι πολίτες χάνουν τις δουλειές τους ή μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους και τώρα έρχονται οι τράπεζες να σφίξουν περισσότερο τη θηλειά», συνεχίζει το Focus.

«Η αιτία για όλο αυτό χρονολογείται από το 2002, όταν η Ελλάδα εντάχθηκε στην Ευρωζώνη.
Μόλις που είχε εισαχθεί το νέο νόμισμα στη χώρα, και οι ελληνικές τράπεζες έστελναν πιστωτικές κάρτες και σε μη πελάτες χωρίς να έχει ζητηθεί.
Χωρίς πιστωτικό έλεγχο χορηγούνταν πιστωτικές κάρτες και δάνεια.
Οι τράπεζες μπορούσαν να το κάνουν, καθώς δανείζονταν φθηνά από την ΕΚΤ. Βέβαια, το τίμημα πλήρωσαν οι πολίτες με την εκρηκτική αύξηση των τιμών», προσθέτει.
«Η πολιτική έβλεπε, αλλά δεν έκανε το παραμικρό.
Εν πρώτοις βολευόταν από το γεγονός ότι χάρη στην κατανάλωση αυξανόταν σημαντικά το ΑΕΠ, πράγμα που παρουσιαζόταν ως δείγμα της νέας, πλούσιας και ισχυρής Ελλάδας.
Στη συνέχεια οι πολίτες ευελπιστούσαν σε μεγαλύτερους μισθούς και αύξαναν την κατανάλωσή τους, ακόμα και με δάνεια, τα οποία τους προσέφεραν απλόχερα οι τράπεζες», σημειώνει το άρθρο.

«Το τέλος της ιστορίας είναι γνωστό: Μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και την μετέπειτα οικονομική κρίση κατέρρευσε και το ελληνικό μοντέλο οικονομίας σαν χάρτινος πύργος. Χορηγήθηκαν δάνεια 228 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 64 δισ. περίπου δηλαδή το 1/4, δεν εξυπηρετούνται.
Από τα 26 δισ. των στεγαστικών περίπου το 40% κινδυνεύει να μην εξυπηρετηθεί ποτέ», καταλήγει το Focus.


ΠΗΓΗ
http://plwtos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.