Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

ΤΡΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΦΩΤΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ. 
ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ. 
ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΠΟΛΛΑ 
1. Τρόικα τέλος - Το ΔΝΤ αποσύρεται και ο γάμος διαλύεται
Μπαστέα Νατάσα 

H επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.


Δηλώσεις με προκλητική διάθεση, χονδροειδή λάθη, αποτελέσματα που κυμαίνονται από μέτρια έως κακά και, τελικά, ένα διαζύγιο στον ορίζοντα. Τρεις είναι πολλοί. Μετρημένες φαίνονται να είναι, σύμφωνα με πλήθος πληροφοριών από τις Βρυξέλλες, οι ημέρες της τρόικας, αυτού το περίπλοκου σχήματος που συγκροτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ήταν υπεύθυνο για τη διάσωση χωρών από την κρίση του ευρώ. Το ΔΝΤ αποσύρεται και ο γάμος διαλύεται - άλλωστε δεν υπήρχε και ποτέ ιδιαίτερος έρωτας…
«Θάνατος στην τρόικα», σχολιάζει αξιωματούχος των Βρυξελλών στην «Ελ Παΐς» μετά την εξέταση των προγραμμάτων σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, βυθισμένες στην κρίση, και σε μικρότερο βαθμό της Πορτογαλία και της Ιρλανδίας που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα μεγάλο ταξίδι σε έρημο τοπίο. Το ΔΝΤ έχει ήδη δείξει με σαφήνεια τη μελλοντική του έξοδο από την τρόικα. Η Κομισιόν μετράει μέρες για να συμβεί αυτό: «Υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες, εάν το επιθυμούν οι κυβερνήσεις, ώστε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να έχουν την πλήρη ευθύνη για τις διασώσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.





ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Ο γάμος μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ ήταν πρακτικά καταδικασμένος από την αρχή. Πίσω στο 2010, με την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής, η Κομισιόν παρουσίασε στους εταίρους τα βασικά σημεία για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου που θα αναλάμβανε τις διασώσεις. Η Γερμανία απάντησε χωρίς δισταγμό: Μην εμπιστεύεστε την Επιτροπή, καθώς δεν έχει καμία εμπειρία στην διαχείριση διασώσεων. Ούτε η ΕΚΤ ούτε η Κομισιόν ήθελαν τη συνεργασία με το ΔΝΤ αλλά κατέληξαν να την αποδεχθούν επειδή δεν είχαν άλλη επιλογή και η Φρανκφούρτη για να έχει την υποστήριξη του Βερολίνου σε άλλα θέματα με την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα προσφέρει τεχνική αρτιότητα.


Για λίγο η τρόικα έδειξε θωρακισμένη καθώς ήταν εφοδιασμένη με διάφορες επιστημονικές μελέτες. Οταν όμως είδε ότι το φάρμακο - η λιτότητα - δεν λειτουργεί, υποστήριξε ότι η δόση του ήταν μικρή επειδή δεν ήθελε να πιέσει άλλο τα πράγματα. Ομως πλέον ήρθε η ώρα να αποδοθούν ευθύνες για τη ζημιά: η μια πλευρά τα ρίχνει στην άλλη. Και όλα αυτά μπορεί να λειτουργήσουν ως μπούμερανγκ καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη σύσταση διερευνητικών επιτροπών για την ιστορία των διασώσεων.





ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ. Προβλήματα υπήρχαν από την πρώτη στιγμή αλλά τώρα οι αντιπαραθέσεις έχουν γίνει πολύ έντονες. Η ΕΚΤ ήταν πάντοτε σχεδόν απούσα αλλά είχε την εμμονή να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ: Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον την κατηγορούν παρασκηνιακά για την περιορισμένη συμμετοχή. Η κριτική για τους δύο άλλους θεσμικούς οργανισμούς που συμμετέχουν στην τρόικα είναι έντονη: το ΔΝΤ έχει προβεί στην παραδοχή ενός αξιοπερίεργου mea culpa όσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας, το οποίο λειτουργεί ως κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της Κομισιόν, εκτιμά η «Ελ Παΐς».


Το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι είναι αδύνατο να ασχοληθεί με το πλήθος πρωθυπουργών, υπουργών Οικονομικών, επιτρόπων, αξιωματούχων του Eurogroup και της ΕΚΤ: η κακοφωνία είναι έντονη και η λήψη αποφάσεων καταστροφική, υποστηρίζει στέλεχος του Ταμείου το οποίο με την ευκαιρία αναφέρει ότι η προσαρμογή στην Αθήνα έγινε με μη ρεαλιστικές υποθέσεις - ότι δηλαδή η Ελλάδα θα έπρεπε να βγει από την ύφεση το 2012: φέτος η ύφεση ήταν -4%.


Πηγή



2. Χαμάς: Στις 5 Ιουλίου ο Ερντογάν στη Γάζα

Χαμάς: Στις 5 Ιουλίου ο Ερντογάν στη Γάζα

Για τις 5 Ιουλίου «έκλεισε» η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από αναβολές, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της Χαμάς. 

Ο γενικός γραμματέας της Χαμάς, Άμπντουλ Σαλάμ Σιάμ, σε συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα, δήλωσε ότι «η επίσκεψη του Ερντογάν, η οποία αναβλήθηκε αρκετές φορές, θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουλίου».
Η επίσκεψη αυτή ενδέχεται να δυσαρεστήσει το Ισραήλ, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει ήδη εκφράσει τη διαφωνία του στο ταξίδι του Τούρκου πρωθυπουργού.
Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ για την αποζημίωση των θανάτων εννέα Τούρκων, θυμάτων της αιματηρής ισραηλινής επιδρομής το Μάιο του 2010 στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά, ανοικτά της Γάζας, προσκόπτουν στο ύψος του ποσού που θα καταβληθείστις οικογένειες των ακτιβιστών που σκοτώθηκαν.
«Υπάρχει μια κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για τη διευθέτηση της υπόθεσης αλλά δεν έχουν διευκρινιστεί όλοι οι όροι, μια νέα συνάντηση μπορεί να υπάρξει», υπογράμμισε διπλωματική πηγή, προσκείμενη στην υπόθεση. «Επαφές είναι σε εξέλιξη με το Ισραήλ παρότι δεν διεξάγονται ακόμη απευθείας συνομιλίες», πρόσθεσε.

πηγή




3. «Με μεγάλο πόλεμο προειδοποιεί η Ρωσία για υπεράσπιση του Άσαντ»




«Με μεγάλο πόλεμο προειδοποιεί η Ρωσία για υπεράσπιση του Άσαντ»Σε ψυχολογικό πόλεμο έχει μεταβληθεί η επερχόμενη διάσκεψη για τη Συρία που έλαβε την ονομασία «Γενεύη-2».


Ξαφνική ήταν η δήλωση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν: «Η Ρωσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει έναν μεγάλο πόλεμο, προκειμένου να αποφευχθεί η ανατροπή του συριακού καθεστώτος, μέσω της παρέμβασης των εξωτερικών δυνάμεων». Από την παρέμβαση αυτή υπήρξε η αντίδραση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα: «Σοκαρίστηκα βαθύτατα από το διάβημα του Πούτιν», δήλωσε.

Είναι γνωστό ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη συριακή σύγκρουση, ετοιμάζονται για τη διάσκεψη της «Γενεύης -2», όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό περισκόπιο.

Η υψηλότερη δραστηριότητα παρουσιάζεται από τη Σαουδική Αραβία. Στον ελεγχόμενο Τύπο της χώρας αυτής δημοσιεύονται μηνύματα κατά της Συρίας και έχει μάλιστα προωθήσει σαουδαραβικά άρματα μάχης κοντά στα σύνορα της Ιορδανίας-Συρίας.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Σαούντ αλ Φαϊζάλ είπε ότι αυτό που συμβαίνει στη Συρία «αυτή η γενοκτονία πρέπει να σταματήσει».
Στις 24 Ιουνίου στην εφημερίδα Al-Quds Al-Arabi, δημοσιεύθηκε ένα άρθρο του Bassam al-Badarin που αναφέρεται στη δυνατότητα της «επιλογής της Υεμένης» για την επίλυση του ζητήματος της Συρίας.

Ποια είναι αυτή: Ένα αναίμακτο πραξικόπημα βάσει του σεναρίου της Υεμένης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα με την περίπτωση αυτή – ενός πραξικοπήματος- ασχολούνται αρκετά δυτικά κράτη.

Ήδη, γερμανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν διεισδύσει στη στρατιωτική δομή της Συρίας, μέσω πρακτόρων του Λιβάνου.

Ο al Badarin αναλύοντας την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Συρίας, Walid al-Muallem, εστιάζεται σε δύο βασικά σημεία- την έλλειψη σχεδίων για τη μεταβίβαση της εξουσίας στη Συρία και το συνολικό κίνδυνο που θα αντιμετωπίσουν ο Λίβανος, η Τουρκία και η Ιορδανία, στην περίπτωση ενός ισλαμικού χαλιφάτου στη Συρία.

Δεν πρέπει να λησμονείται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν, επανέλαβε τα λόγια του μπροστά στους άλλους αρχηγούς κρατών και τόνισε ότι η Ρωσία «είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ακραία μέτρα «για το καλό και την προστασία των δικαιωμάτων του συριακού λαού για αυτοδιάθεση και του δικαιώματος να επιλέξουν όποιον επιθυμούν και όχι εκείνους που θα επιβάλλουν οι τρομοκρατικές ομάδες από το εξωτερικό», σημειώνει το δημοσίευμα.

πηγή
ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΠΟΛΛΑ 
http://attikanea.blogspot.gr



http://aorata-gegonota.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.