• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

    Τυφλοί βλέπουν πρόσωπα χάρη στο βιονικό μάτι

    Πρωτοποριακό βιονικό μάτι για ανθρώπους με ολική τύφλωση, που επιτρέπει για πρώτη φορά στους χρήστες να ξεχωρίζουν πρόσωπα, δημιούργησε το πανεπιστήμιο Μόνας της Αυστραλίας.
    Η νέα τεχνολογία, η οποία, σύμφωνα με τον καθηγητή Μαρκ Αρμστρονγκ, θα μπορέσει να αποκαταστήσει έως και το 85% των δυνατοτήτων της όρασης, αναμένεται να δοκιμαστεί σε ανθρώπους μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 και εφόσον η δοκιμή κριθεί επιτυχής, θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

    Η συσκευή, που κάνει χρήση της τεχνολογίας Monash Vision, συνίσταται σε μια μικροσκοπική κάμερα, που προσαρμόζεται σε έναν σκελετό γυαλιών ή στο δάχτυλο του χρήστη, και σε ένα μικροτσίπ, που εμφυτεύεται στο πίσω μέρος του εγκεφάλου και κινητοποιεί τον οπτικό φλοιό μέσω ηλεκτροδίων. Η κάμερα περιστρέφεται μέσω αισθητήρων με τις κινήσεις του ματιού και αποτυπώνει εικόνες υψηλής ανάλυσης. Αυτές στη συνέχεια μετατρέπονται σε ασπρόμαυρες χαμηλής ανάλυσης εικόνες, από επεξεργαστή ενσωματωμένο στον βραχίονα των γυαλιών, και αποστέλλονται ασύρματα στο μικροτσίπ, το οποίο στη συνέχεια διεγείρει τον εγκέφαλο με τα αντίστοιχα σήματα, ώστε να ερμηνεύσει τις εικόνες αυτές.

    Η συγκεκριμένη τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα στους τυφλούς να δουν τα αντικείμενα σαν μια σειρά από κουκκίδες ή χρώματα, ενώ ειδικό λογισμικό αναγνώρισης προσώπων τούς επιτρέπει να ξεχωρίζουν φυσιογνωμίες. Η συσκευή είναι συμβατή και με άλλα λογισμικά, που δίνουν τη δυνατότητα αναγνώρισης, παραδείγματος χάριν, μίας σκάλας ή μίας συστοιχίας δέντρων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ευκολότερη μετακίνηση των τυφλών και σε εξωτερικούς χώρους.

    Οπως αναφέρει ο διευθυντής του προγράμματος, καθηγητής, Αρθουρ Λόουερι, η τεχνολογία, την οποία παρομοιάζει με ένα «προχωρημένο τύπο ραντάρ», ενδείκνυται κυρίως για «ανθρώπους που είναι εντελώς τυφλοί», όχι όμως εκ γενετής, ώστε να διαθέτουν «εγκεφάλους προγραμματισμένους να καταλαβαίνουν τι είναι αυτά τα αντικείμενα». Οπως εξηγεί, όσοι έχουν υπολειπόμενη όραση θα τη βρουν λιγότερο χρήσιμη, αφού συνήθως έχουν από μόνοι τους περισσότερες οπτικές δυνατότητες από τα μερικές εκατοντάδες pixel που προσφέρει.


    Μυρτώ Μπούτση


    http://www.dimokratianews.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ