Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Έγγραφα - φωτιά για το κατοχικό δάνειο των Γερμανών

Έγγραφα-φωτιά για το κατοχικό δάνειο των Γερμανών. Ανελέητες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές λεηλασίες στα χρόνια της κατοχής

Συγκλονιστικές πτυχές του ζητήματος των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, με έγγραφα - φωτιά να αποκαλύπτουν τις ανελέητες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές λεηλασίες που έγιναν από τους Γερμανούς στα χρόνια της κατοχής.
Η Real News που δημοσιεύει τα έγγραφα - φωτιά ζητά μετά από σιγή 65 ετών η ελληνική κυβέρνηση με συμφωνία όλων των πολιτικών κομμάτων, εκτός της Χρυσής Αυγής, να θέσει στη γερμανική κυβέρνηση το ηθικό θέμα που διογκώνεται καθημερινά.
Τα σημερινά ντοκουμέντα που παραθέτει η εφημερίδα, αποδεικνύουν περίτρανα ότι η Γερμανία του Χίτλερ είχε αρχίσει να αποπληρώνει τις δόσεις του αναγκαστικού κατοχικού δανείου που συνέτριψε οικονομικά τη χώρα μας.
Ιδιαίτερα σημαντικό ντοκουμέντο είναι ένα έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών προς την Τράπεζα της Ελλάδος το 1942, στο οποίο αναφέρεται ρητά ότι θα πρέπει να ανοίξει λογαριασμό από τον οποίο οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής, θα παίρνουν τα χρήματα του αναγκαστικού δανείου.
Συγκλονιστικά ντοκουμέντα είναι και αυτά που αφορούν τις αρπαγές των ελληνικών αρχαιοτήτων, όπως καταγράφονται και πάλι σε έγγραφο της ελληνικής κυβέρνησης το 1946, με το οποίο ζητεί από δημάρχους και κοινοτάρχες όλης της χώρας να στείλουν λεπτομερή κατάλογο των κλεμμένων από τους Γερμανούς αρχαίων αντικειμένων.
Ο αριθμός τους είναι ασύλληπτος, καθώς 8.500 τέτοια αντικείμενα έφυγαν στη Γερμανία. Αυτές οι λεηλασίες ήταν οργανωμένες από ανώτερους στρατιωτικούς, από αρχαιολογικές αποστολές και άλλους Γερμανούς αξιωματούχους.
Τα έγγραφα αυτά πιστοποιούν όχι μόνο τους σκοτεινούς και σκληρούς όρους με τους οποίους επιβλήθηκε η σύναψη του δανείου στην κατοχική κυβέρνηση, αλλά και το γεγονός ότι ακόμα και η ναζιστική Γερμανία αναγνώριζε την οφειλή, επιστρέφοντας μικρό μέρος των δανεικών.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως η ελληνική πλευρά δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη του αναγκαστικού δανείου, τέχνασμα που εισηγήθηκε ο Ιταλός τραπεζίτης και οικονομικός πληρεξούσιος στην Ελλάδα Ντ' Αγκοστίνο.
Ενημερώθηκε απλά εννιά ημέρες μετά για τις "υποχρεώσεις" της με σχετικό έγγραφο του πληρεξούσιου του Ράιχ στην Ελλάδα.
Στο έγγραφο αυτό αναφέρονταν οι όροι της σύμβασης, σύμφωνα με τους οποίους η Ελλάδα υποχρεωνόταν να καταβάλλει μηνιαίως έξοδα κατοχής 1,5 δισεκατομμυρίων δραχμών, ποσό που στη συνέχεια επαναπροσαρμόστηκε και εκτοξεύτηκε στα ύψη. 
Η σύμβαση όριζε ακόμα ότι οι δυνάμεις κατοχής είχαν το δικαίωμα να αντλούν επιπλέον χρήματα από τα ταμείου του ελληνικού κράτους κατά το δοκούν και να πιστώνονται στο αναγκαστικό δάνειο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.