Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Στοιχεία ΣΟΚ ! Τριπλάσια λιτότητα για την Ελλάδα από ό,τι στη Ιρλανδία!

Τρεις φορές πιο σκληρή ήταν η ελληνική από την ιρλανδική λιτότητα, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF). Τα συμπεράσματα της έκθεσης στηρίζονται σε μία σύγκριση του ελληνικού και του ιρλανδικού προγράμματος 
δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οπως επισημαίνεται, το ελληνικό πρόγραμμα προβλέπει τριπλάσια σε μέγεθος προσαρμογή, με τον μέσο ετήσιο όρο δημοσιονομικής σύσφιξης να φθάνει το 5,2% του ΑΕΠ, έναντι 1,7% στην περίπτωση της Ιρλανδίας. Το πολύ πιο μετριοπαθές πρόγραμμα της Ιρλανδίας βοήθησε τη χώρα να επιτύχει την επανεκκίνηση της οικονομίας της, που είναι απαραίτητη για να στηριχτεί η βιωσιμότητα του χρέους της και να αρχίσει εκδόσεις ομολόγων. Ως αποτέλεσμα, σημειώνει η έκθεση, «λίγοι αμφιβάλλουν ότι οι επίσημοι πιστωτές της Ιρλανδίας θα πληρωθούν στην ώρα τους και πλήρως».

Το σκληρότερο πρόγραμμα της Ελλάδας, η οποία είχε ένα πολύ υψηλότερο αρχικό χρέος και ένα μεγαλύτερο αρχικό δημοσιονομικό έλλειμμα, είχε πολύ πιο αρνητική συνέπεια στο ΑΕΠ. Αυτή η επίπτωση, αναφέρει το IIF, οδήγησε σε αύξηση του χρέους και ενίσχυσε τις αμφιβολίες σχετικά με τη φερεγγυότητα της Ελλάδας, παρά τη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή και το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών. Ετσι, τη στιγμή που η Ιρλανδία ανακάμπτει, η Ελλάδα μετρά αθροιστικές απώλειες στο ΑΕΠ της τής τάξης του 20% από το 2008, ενώ η ανεργία υπερβαίνει το 26%. Ως λύση το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο προτείνει την επέκταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, λαμβάνοντας υπόψη το παράδειγμα της Ιρλανδίας. «Η εφαρμογή του ιρλανδικού παραδείγματος στην Ελλάδα, για να βοηθηθεί η ανάκαμψη, θα απαιτούσε κάποια πρόσθετη χρηματοδότηση. Το τελικό κόστος, όμως, θα ήταν πολύ μικρότερο από αυτό που τελικά μπορεί να χρειαστεί, αν συνεχιστεί η μείωση της παραγωγής και παραμείνουν οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους» λέει το IIF.

Εν τω μεταξύ, ως υπεραισιόδοξη θεωρούν οι ξένοι αναλυτές την επίσημη εκτίμηση για μείωση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος κατά 4,2%, θεωρώντας ότι η ύφεση θα ξεπεράσει το 5%, ακόμη και το 6%.

Πέρα από την υπεραπαισιόδοξη Citi, η οποία βλέπει τη χώρα εκτός ευρώ από την αρχή του επόμενου έτους με ύφεση στο 6,5%, ο Moody’s πρόσφατα εκτίμησε την ύφεση στο 5,3%, ενώ και η Barclays ανέφερε πρόσφατα ότι το 2013 η ύφεση θα είναι της τάξης του 6,3%.


Μαρία Παναγιώτου
http://www.triklopodia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.