Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

H Κύπρος παραδίδεται στο Βερολίνο

- Που οδηγούν την Κυπριακή Οικονομία οι όροι της τρόικας 

- Μπαίνει σε μεγάλη περιπέτεια ο Κυπριακός λαός

Με απροκάλυπτο τρόπο το Βερολίνο μετατρέπει και την Κύπρο σε προτεκτοράτο, με εκτελεστικό βραχίονα την τρόικα αλλά και με τη σχετική προετοιμασία του εδάφους που προηγήθηκε.

Δημόσιες δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων αλλά και δημοσιεύματα σε ΜΜΕ, εμφάνιζαν την Κύπρο και το τραπεζικό της σύστημα ως προνομιακό πεδίο καταθέσεων και ξεπλύματος μαύρου  Ρώσων και Σέρβων.


Οι δανειστές αφού κατάφεραν καίριο χτύπημα στις τράπεζες με το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, προχωρούν στην τελευταία φάση του σχεδίου τους για τον έλεγχο και τη συρρίκνωση του τραπεζικού συστήματος και της Κυπριακής οικονομίας.

Η Κύπρος γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη την προηγούμενη δεκαετία, λόγω της μεγάλης ρευστότητας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και της ανάπτυξης των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Η τρόικα φαίνεται να έχει επιβάλλει τρεις όρους στην Κυπριακή Δημοκρατία που αναδεικνύουν τις πραγματικές της προθέσεις.

1ον. Να πραγματοποιηθεί έρευνα για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος από ανεξάρτητη εταιρεία που θα επιβάλλει το Βερολίνο.

Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία δεν αναγνωρίζει τους ελέγχους που πραγματοποιούν οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε , που πραγματοποιούν ελέγχους από το 2004.

Άρα θέλουν να κατευθύνουν την έρευνα σε μία κατεύθυνση που θα δικαιώνει όσα υποστήριζαν ότι η Κύπρος αποτελεί καταφύγιο για ρωσικά κεφάλαια.

Τι θα σημάνει αυτό?

Την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο, όπως τον γνωρίζαμε.

Την φυγή κεφαλαίων από τις κυπριακές τράπεζες, αφού κανείς δεν εμπιστεύεται τις προθέσεις των Γερμανών. Στην πραγματικότητα όμως αυτό ακριβώς θέλουν οι Γερμανοί, να κατευθύνουν αυτά τα κεφάλαια σε άλλες τράπεζες δικών τους συμφερόντων.

2ον. Να υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων που έχουν γίνει στις κυπριακές τράπεζες από ξένους υπηκόους. Η τρόικα προδιαγράφει ως όριο για το κούρεμα τις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ.

Αυτό θα οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων και σε μία πολύχρονη απώλεια εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία, που θα είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθεί. Οι συνέπειες δε στην πραγματική οικονομία θα είναι ολέθριες.

3ον. Να αυξηθεί ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο.

Σήμερα αυτός ο φόρος είναι 10% και λειτουργεί ευεργετικά για την προσέλκυση επενδύσεων.

Η κ.Μέρκελ έχει απαιτήσει δημόσια την αύξηση του εταιρικού φόρου, ενδεχομένως και στο 25%.

Οι επιπτώσεις θα είναι δυσμενείς για το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον, ποιος θα έρθει πλέον να επενδύσει στην Κύπρο; Πόσες επιχειρήσεις θα αντέξουν ενώ θα γιγαντώνεται η ύφεση; Η αποδοχή αυτών των όρων είναι βέβαιο ότι παραδίδει την Κύπρο στους δανειστές και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, στο Βερολίνο.

Στο βάθος υπάρχει ο έλεγχος των ενεργειακών κοιτασμάτων αλλά και ευρύτερες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου φαίνεται να έχει αποδεχθεί αυτούς τους όρους και να σχεδιάζει να τους «περάσει» στην κοινή γνώμη ως επιτυχία. Το επιχείρημά του είναι ότι δεν θα υπάρχουν οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων σε αυτή τη φάση.

Αυτό όμως είναι κάτι που θα επέλθει νομοτελειακά σε δεύτερη φάση αφού η συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας, η ύφεση, η ανεργία, εκεί ακριβώς θα οδηγήσουν.





ΠΗΓΗ
http://el-foni.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.