Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Υπέρ της νομιμοποίησης της ευθανασίας οι δυτικοευρωπαίοι

Πολλοί δυτικοευρωπαίοι τάσσονται υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας (ευθανασία), η οποία προς το παρόν επιτρέπεται μόνο σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, προκύπτει από νέα δημοσκόπηση με πρωτοβουλία της Ελβετικής Ένωσης Δικηγόρων Ειδικευμένων στο Ιατρικό Δίκαιο.
Σχεδόν και στις 12 χώρες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, τα τρία τέταρτα και πλέον των ερωτηθέντων απάντησαν ότι ο καθένας θα πρέπει να αποφασίζει από μόνος του πότε και πώς θέλει να φύγει από τη ζωή.
Δύο τρίτα με τρία τέταρτα από αυτούς απάντησαν ότι μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους να επιλέγει αυτό τον τρόπο θανάτου αν υπέφερε από μία ανίατη ασθένεια, μία σοβαρή αναπηρία ή ανεξέλεγκτο πόνο.
«Πρακτικά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι το ισχύον νομικό σύστημα δεν αντανακλά πλέον την επιθυμία μεγάλου τμήματος του πληθυσμού σε αυτό το θέμα», ανέφερε η Ένωση.
Στην εισαγωγή της έρευνας τονίζεται ότι από τη δημοσκόπηση προκύπτει πως «θα πρέπει να επιτρέπεται στους πολιτικούς να λαμβάνουν υπόψη τους τις δημοκρατικές αρχές όταν θεσπίζουν νομοθεσία για τέτοια ζητήματα», αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία επιτρέπεται μόνο στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και την Ελβετία. Η γερμανική κυβέρνηση έχει προτείνει τη νομιμοποίησή της αρκεί να μην γίνεται με κερδοσκοπικούς σκοπούς, ενώ η Γαλλία συζητά το αν θα πρέπει να την επιτρέψει.
Πιο ανοιχτοί οι Γερμανοί, λιγότερο πρόθυμοι οι Έλληνες
Τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία, η Ρωμαιοκαθολική και η Προτεσταντική εκκλησία είναι αντίθετες στη νομιμοποίηση της ευθανασίας και υποστηρίζουν τη βελτίωση της φροντίδας μελλοθάνατων ασθενών και την ανακούφισή τους από τον πόνο.
Την έρευνα διεξήγαγε η ελβετική εταιρεία δημοσκοπήσεων Isopublic στην Αυστρία, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σουηδία.
Σε αυτή δεν μετείχαν οι τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες επιτρέπεται η υποβοηθούμενη αυτοκτονία ούτε οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Οι Γερμανοί εμφανίζονται περισσότερο ανοιχτοί στο να επιτρέπεται στους πολίτες να αποφασίζουν οι ίδιοι πότε και πως θα πεθάνουν με το 87% να στηρίζει αυτή την άποψη, ενώ στη Δανία που βρίσκεται στην 11η θέση, το ποσοστό όσων συμφωνούν με την άποψη αυτή ανέρχεται σε 71%.
Η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση μεταξύ των χωρών οι οποίες υποστηρίζουν σθεναρά αυτή την άποψη με μόνο το 52% των ερωτηθέντων να τάσσεται σθεναρά υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.
Οι Ισπανοί εμφανίζονται περισσότερο πρόθυμοι να εξετάσουν το ενδεχόμενο της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας με ποσοστό στήριξης 78% κι ακολουθούν οι Γερμανοί (77%) και οι Γάλλοι (75%).
Στη Βρετανία, το 71% απάντησε ότι ενδεχομένως να κατέφευγε στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία ενώ και πάλι η Ελλάδα είναι η πιο διστακτική με 56% των ερωτηθέντων να απαντάει ότι ενδεχομένως να το έπραττε.
Περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν απάντησαν ότι μόνο οι γιατροί ή όσοι έχουν εκπαιδευτεί σε αυτό θα πρέπει να ασκούν αυτή την πρακτική.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν θα πρέπει να αφαιρείται η άδεια από τους γιατρούς που βοηθούν κάποιον ασθενή τους να πεθάνει. Τα αποτελέσματα κυμαίνονται από 84% στη Βρετανία ως 58% στην Ελλάδα.
Αντίθετοι στη νομοθεσία οι Γερμανοί
Σχεδόν το 30% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί πως οι μελλοθάνατοι ασθενείς ενδεχομένως να πιεστούν από τους συγγενείς τους ή τους γιατρούς για να δεχτούν την υποβοηθούμενη αυτοκτονία αν αυτή νομιμοποιηθεί, ενώ περίπου το ίδιο ποσοστό (30%) εκτιμά ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ.
Στη Γερμανία, όπου η πρόταση νόμου συζητείται αυτή την περίοδο στο κοινοβούλιο, το 76% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η προτεινόμενη νομοθεσία εσφαλμένα απαγορεύει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία αν ο γιατρός πληρωθεί για αυτή.
Με βάση την πρόταση νόμου δεν θα τιμωρούνται εκείνοι που θα βοηθούν κάποιον να θέσει τέρμα στη ζωή του για παράδειγμα συνοδεύοντάς τον στην Ελβετία όπου η πρακτική είναι νόμιμη από το 1942.
Η αύξηση των περιπτώσεων ξένων -ειδικά Γερμανών, Γάλλων και Βρετανών- που επιλέγουν να τερματίσουν εκεί τη ζωή τους έχει οδηγήσει σε εκκλήσεις για αυστηρότερη νομοθεσία, αλλά οι ψηφοφόροι της Ζυρίχης απέρριψαν το 2010 την προτεινόμενη απαγόρευση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.
Στις ΗΠΑ η πρακτική αυτή επιτρέπεται στο Όρεγκον, την Ουάσινγκτον και τη Μοντάνα. Οι ψηφοφόροι της Μασαχουσέτης ψήφισαν οριακά εναντίον της πρότασης νομιμοποίησης της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας αυτό τον μήνα.



troktiko.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.