• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

    Στην Ελλάδα δουλεύεις, αλλά δεν πληρώνεσαι...


    Στη στάση πληρωμών στον Ιδιωτικό τομέα αλλά και την ανύπαρκτη αγοραστική δύναμη των Ελλήνων αναφέρθηκε η ισπανική εφημερίδα El Pais.
    Η εφημερίδα, παρουσιάζει την περίπτωση ενός Έλληνα υπαλλήλου που έχει να πληρωθεί εδώ κι ένα χρόνο, κι ο οποίος αναφέρεται με το ψευδώνυμο Σταύρος. Όπως μάλιστα τονίζεται, η περίπτωση του δεν είναι μεμονωμένη καθώς η εργασία δίχως απολαβές είναι πλέον κοινή πραγματικότητα στη χώρα.
    "Ο Σταύρος, μηχανικός τηλεπικοινωνιών εργάζεται επί 15 χρόνια σε γνωστή ελληνική εταιρία. Έχει να πληρωθεί ένα χρόνο" αναφέρει το δημοσίευμα.
    "Ήταν μια καλή εταιρία, με 140 εργαζόμενους. Ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα. Πριν από δύο χρόνια άρχισαν να καθυστερεί η καταβολή των μισθών. Μερικές φορές καταβάλλονταν με ένα μήνα καθυστέρηση άλλες με δύο" φέρεται να δηλώνει ο ίδιος που εδώ κι ένα χρόνο είναι απλήρωτος.
    Το 2011 η εταιρεία σταμάτησε να πληρώνει τους μισθούς. Ο Σταύρος, με μισθό 27.000 ευρώ ανά έτος ακαθάριστο, έλαβε μόνο 7.000 ευρώ. Το 2012 δεν έχει δει ούτε ένα ευρώ. Όπως αναφέρει, μάλιστα, η εταιρία αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα και λόγω των οφειλών του κράτους προς την ίδια.
    "Και όμως, είμαι ένας από τους πιο τυχερούς (...) Δεν είμαι όμως αισιόδοξος" λέει ο Σταύρος μιλώντας στην El pais και συνεχίζει:
    "Ευτυχώς που η σύζυγός μου εργάζεται ως δασκάλα στο Δημόσιο, αν κι εκεί έχουν μειωθεί κατά 30% οι μισθοί, οπότε γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να καλυφθούν τα έξοδα, ειδικά αν υπάρχει και παιδί με πρόβλημα υγείας (...) Είναι τρελό, ακόμη και με έγγραφα που αποδεικνύουν πως δεν πληρώνομαι, οφείλω να καταβάλω φόρο σαν να έχω λάβει όλους τους μισθούς".
    Όπως τονίζεται μάλιστα στο δημοσίευμα, η κατάσταση του Σταύρου δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση. Ο ειδικός γραμματέας της Επιθεώρησης Εργασίας Μιχάλης Χάλαρης προειδοποιούσε τον περασμένο Σεπτέμβριο πως το 67% των καταγγελιών που υποβάλλονταν αναφέρονταν σε καθυστερήσεις μισθών από τους εργοδότες. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, το 2011, περίπου 120.000 επιχειρήσεις προχώρησαν σε στάση πληρωμών.
    "Πολλοί εξακολουθούν να εργάζονται δίχως μισθό, καθώς η αγορά εργασίας είναι κλειστή, κι έτσι εγκλωβίζονται σε αυτό που ήδη έχουν".
    Εν τω μεταξύ, κοιτάζοντας γύρω σου, συνειδητοποιείς πως το βιοτικό επίπεδο της μέσης τάξης έχει πέσει αισθητά και πλέον το μέλλον φαντάζει αβέβαιο, σχολιάζει ο συντάκτης.
    "Οι ενώσεις από την πλευρά τους αποδίδουν την τάση αυτή στα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται από την ΕΕ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από τις Ελληνικές κυβερνήσεις. Όπως θεωρούν οι περικοπές μισθών, οι αυξήσεις στη φορολογία έχουν επιδεινώσει την κρίση, υπονομεύοντας την αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών.
    Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, ειδικά όσων παίρνουν τον κατώτατο μισθό (571 ευρώ μεικτά) έχει πέσει στα επίπεδα της δεκαετίας του '70. Και υπάρχουν 250.000 εργάτες που λαμβάνουν αυτόν τον μισθό και άλλο μισό εκατομμύριο που αμείβεται ακόμη λιγότερο, επειδή εργάζεται με μερική απασχόληση».
    Το δημοσίευμα κλείνει με τις δηλώσεις του Διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας, σύμφωνα με τον οποίο, τα μέτρα λιτότητας και η ευελιξία της εργασίας, έχουν «καταστρέψει» πολλούς εργαζόμενους ενώ το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας στην Ελλάδα, έχει αυξηθεί από 23% στο 30% σήμερα.



    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ