Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Ο Παντελής Οικονόμου και η φοροκάρτα...

Αντί για ανέκδοτο, σήμερα δημοσιεύουμε μια ακόμη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που έρχεται να…χτυπήσει στο κόκκαλο την γραφειοκρατία. Λέει η απόφαση: οι αποδείξεις λιανικής τα στοιχεία των οποίων θα καταγράφονται ηλεκτρονικά μέσω της «φοροκάρτας», θα σφραγίζονται κιόλας προκειμένου ο καταναλωτής να μην μπορεί να τις συμπεριλάβει στις χειρόγραφες αποδείξεις «κλέβοντας» με αυτό τον τρόπο το κράτος.  Αφού το υπουργείο Οικονομικών σπατάλησε άπειρες εργατοώρες για να σχεδιάσει και να λανσάρει την περίφημη φοροκάρτα –το υπερσύγχρονο σύστημα που υποτίθεται ότι θα μας απάλλασσε από την υποχρέωση συλλογής χειρόγραφων αποδείξεων ενισχύοντας ταυτόχρονα τον φοροελεγκτικό μηχανισμό του κράτους- έπεσε πάνω σε ένα τοίχο.

Συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να καταργήσει τις χειρόγραφες αποδείξεις καθώς ο καταναλωτής θα έπρεπε να φεύγει από το κατάστημα με ένα αποδεικτικό για την πραγματοποίηση της συναλλαγής. Αυτό όμως, τίναζε το μέτρο των αποδείξεων στον αέρα. Σκεφτείτε το: ο καταναλωτής θα περνούσε μια συναλλαγή στην φοροκάρτα, και την ίδια στιγμή θα είχε στα χέρια του μια χειρόγραφη απόδειξη για την ίδια ακριβώς συναλλαγή. Δηλαδή, στο καλάθι των αποδείξεων, θα μπορούσε να βάλει δύο φορές το ίδιο προϊόν. 


Κάθισαν λοιπόν οι φωστήρες στο τραπέζι για να λύσουν το πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν. Και αποφάνθηκαν ότι οι αποδείξεις της φοροκάρτας θα πρέπει να σφραγίζονται για να ξεχωρίζουν από τις αποδείξεις που δεν έχουν περαστεί στη φοροκάρτα. 


Βάλτε για λίγο τη φαντασία σας να δουλέψει: Σταματάτε στο ταμείο του καταστήματος παιχνιδιών Μεγάλο Σάββατο. Από πίσω σας, έχει ήδη σχηματιστεί ουρά δεκάδων μέτρων με ανυπόμονους γονείς και νονούς που κάνουν τα ψώνια της τελευταίας στιγμής. Έχει έρθει η σειρά σας. Ανοίγετε το πορτοφόλι. Βγάζετε την φοροκάρτα. Βγάζετε και την πιστωτική γιατί δεν έχετε μετρητά. Ο υπάλληλος περνάει πρώτα την πιστωτική. Περιμένετε το μηχανάκι να τυπώσει την απόδειξη της πιστωτικής.

Εκτυπώνεται η απόδειξη και την υπογράφετε για να αποδεχτείτε τη συναλλαγή. Στη συνέχεια, δίνετε στον ταμεία τη φοροκάρτα. Την περνάει και αυτή από το μηχάνημα. Ας υποθέσουμε ότι όλα πάνε καλά και το ηλεκτρονικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει κάποιο τεχνικό πρόβλημα. Η συναλλαγή καταγράφεται και στην ηλεκτρονική μερίδα σας στην εφορία. Μετά και από αυτή την κίνηση, η ταμειακή μηχανή τυπώνει την κανονική απόδειξη. Ο ταμίας, πριν σας την παραδώσει, βγάζει από το συρτάρι τη σφραγίδα και την σφραγίζει. Προστίθεται λοιπόν η ένδειξη «φοροκάρτα». 


Φεύγει ο καταναλωτής και πηγαίνει στο σπίτι του αγνοώντας τις…ευχές όσων περίμεναν στην ουρά μέχρι να χρησιμοποιηθεί η φοροκάρτα και η πιστωτική. Βάζει την σφραγισμένη απόδειξη στον φάκελο με τις υπόλοιπες. Και έρχεται η ώρα υποβολής της φορολογικής δήλωσης. Ο καταναλωτής ξεχωρίζει τις σφραγισμένες αποδείξεις από αυτές που δεν έχουν σφραγίδα. Προσθέτει τις μεν, αφαιρεί τις δε. Αν δεν του φτάνουν οι ασφράγιστες, λέει δε βαριέσαι, ας βάλουμε και μερικές από τις σφραγισμένες. Ούτως ή άλλως, σκέφτεται, οι αποδείξεις δεν θα πάνε στην εφορία. Μόνο στην περίπτωση που κληθεί ο φορολογούμενος για έλεγχο. 


Και ας υποθέσουμε ότι θα κληθεί ο φορολογούμενος για έλεγχο. Τι θα κάνει ο ελεγκτής; Θα προσθέτει μια-μία τις αποδείξεις; Θα ελέγχει ένα-ένα τα χαρτάκια για να εντοπίσει ποιο έχει σφραγίδα και ποιο δεν έχει; Και ας υποθέσουμε ότι έχουμε έναν στρατό ελεγκτών πρόθυμο να κάνει αυτή τη δουλειά. Έχει κανένα νόημα όλο αυτό το σύστημα; 


Επί δύο ολόκληρα χρόνια, το υπουργείο Οικονομικών επιμένει να συντηρεί ένα υπερ-γραφειοκρατικό σύστημα για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή. Ένα σύστημα το οποίο θα μπορούσε να αποδεχτεί κάποιος μόνο αν επέστρεφε πίσω στο χρόνο, στη 10ετία του ’80 που η μηχανογράφηση ήταν ακόμη υπηρεσία πολυτελείας. 


Όσο όμως τα παιδία παίζουν, χάνονται έσοδα δισεκατομμυρίων και πολύτιμος χρόνος. 
  

Η απόφαση του υπουργείου:

"1. Στις αποδείξεις λιανικής πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών καθώς και στα στοιχεία που επέχουν θέση αποδείξεων λιανικής, τα δεδομένα των οποίων καταγράφονται στην Κάρτα Αποδείξεων που ορίζεται με τις διατάξεις, της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του Ν. 2238/1994, τίθεται με την έκδοσή τους, σε οποιοδήποτε πρόσφορο σημείο τους, η ένδειξη «Κάρτα Αποδείξεων», ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσής τους.
 

2. Σε κάθε περίπτωση έκδοσης αποδείξεων η ως άνω ένδειξη τίθεται με σφραγίδα, ενώ ειδικά στις αποδείξεις που εκδίδονται με τη χρήση φορολογικών μηχανισμών του Ν. 1809/1988, μπορεί να τίθεται εντύπως, ύστερα από κατάλληλο προγραμματισμό, σε όσους τύπους εξ αυτών είναι τεχνικά δυνατόν.
 

Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
  

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
 

Αθήνα, 5 Μαρτίου 2012
 
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ"


Αρίστος Οικονομίδης



moneypost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.