• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

    Το ηθικόν και το νόμιμον


    Είναι πέραν πάσης λογικής η άποψη ότι ένας (ή μία) βουλευτής φυγαδεύει (διότι αυτός είναι ο σωστός όρος) στο Εξωτερικό ένα εκατομμύριο ευρώ «για να σώσει το τομάρι του» την ώρα που η Χώρα μας χρεοκοπούσε! Και με το παράδειγμά του απέδειξε ότι όχι μόνον για εθνοπατέρας δεν κάνει, αλλά πως είναι ό,τι χειρότερο μπορούσαμε ν’ ακούσουμε στην Ελλάδα που απλώνει το χέρι της παντού για βοήθεια!.. Και σε τελευταία ανάλυση η ζωή μας, ακόμη κι όταν θέλουμε να σώσουμε το τομάρι μας, δεν είναι "ό,τι φάμε κι ό,τι πιούμε"!.. Υπάρχουν και κάποιες ηθικές αξίες που πρέπει  να υπερασπιστούμε!...
    ΚΑΠΟΤΕ ένας γνωστός βουλευτής και υπουργός επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή είχε πει το διαβόητο εκείνο: «Ό,τι είναι νόμιμον είναι και ηθικόν».
    Βεβαίως, για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, ο ως άνω υπουργός ζήτησε «συγγνώμη» για την απερισκεψία του, αλλά η φράση έμεινε. Και δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πώς θ’ ακούγαμε σε ώρες όσο δύσκολες για τον τόπο μας πως ένας βουλευτής φυγάδευσε στο Εξωτερικό ένα εκατομμύριο ευρώ κυριολεκτικά «για να σώσει το τομάρι του», την ώρα που οι κυβερνώντες έκαναν απέλπιδες προσπάθειες για να σωθεί αυτή η ρημάδα η Ελλάδα από την οικονομική χρεοκοπία.
    Μιλάω για «οικονομική χρεοκοπία» διότι, δυστυχώς, έτσι όπως καταντήσαμε τη Χώρα μας, έχουμε και άλλου είδους «χρεοκοπίες» όπως είναι η «ηθική χρεοκοπία», η «πνευματική χρεοκοπία» και ούτω καθ’ εξής.
    Το κακό είναι ότι η διαφθορά και η σήψη έχουν διεισδύσει πολύ στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας. Θα έλεγα μάλιστα ότι μέχρις ενός σημείου θα συμφωνήσω με την επισήμανση του πρώην Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου ότι «κυβερνάει μια διεφθαρμένη Χώρα», άλλο αν έκανε το μοιραίο λάθος να κοινοποιήσει τις επισημάνσεις αυτές στον διεθνή περίγυρο με όλες τις συνέπειες που είχε η Χώρα μας από τις αψυχολόγητες δηλώσεις του.
    Αλλά το θέμα που τίθεται σήμερα δεν είναι μόνο οικονομικό. Πρωτίστως είναι θέμα ηθικό. Και τούτο διότι μας προβληματίζει πολύ αν μια νόμιμη πράξη εξαγνίζει τον άνθρωπο, που πάνω απ’ όλα πρέπει να τα έχει καλά με τη συνείδησή του και κατά συνέπεια να είναι ηθικές όλες οι πράξεις του ή αν η πράξη αυτή αντίκειται στους άγραφους και ηθικούς νόμους της ελληνικής κοινωνίας. Πολύ περισσότερο όταν αυτός ο άνθρωπος είναι πολιτικός.
    Το να φυγαδεύει, λοιπόν, ένας πολιτικός (ο οποίος τουλάχιστον χαρακτηρίζεται από πράξεις εθνικής ευθύνης), ένα εκατομμύριο ευρώ στις τράπεζες του Εξωτερικού, την ώρα που η Χώρα έχει ανάγκη και το τελευταίο ευρώ, είναι κάτι που όχι μόνον δεν τον τιμά, αλλά ατιμάζει την ίδια την πολιτική ζωή του τόπου. Την ευτελίζει, για να μην πω την εξευτελίζει.
    Και είναι ν’ απορεί κανείς πώς αυτός ο απερίσκεπτος πολιτικός δεν είχε στοιχειώδεις γνώσεις περί ηθικότητας ή του πρέποντος ηθικού βίου ανδρός, που ανήκει δηλαδή ή αναφέρεται στο ήθος ή στην ηθική, κατ' αντίθεση προς το ανήθικος και σε αντιδιαστολή προς το διανοητικός. Αυτός, που επιδρά στο ήθος ή στα ήθη («ηθική διδασκαλία»), που είναι σύμφωνος με τα χρηστά ήθη, με τους κανόνες τού ορθού και τού πρέποντος! Που είναι ενάρετος, τίμιος, σεμνός, χρηστοήθης! «Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος» δεν λέει κι ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός;
    Για να μην ξαναζήσουμε, λοιπόν, εποχές όπου «των παθών μας ο τάραχος»προσωποποιείται πλέον στον χώρο της πολιτικής ζωής του τόπου, και για να μην «πάρει σβάρνα» το στίγμα αυτό όλους τους πολιτικούς όπου θα βρει κανείς πολλά ηθικά στοιχεία, δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή μια απλή «συγγνώμη»αυτού του βουλευτή ακόμη κι αν παραδώσει την έδρα του, διότι «αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί». Δεν εξαγνίζεται έτσι η Βουλή.
    Θα πρέπει ομόφωνα η Βουλή των Ελλήνων να αποκηρύξει το πρόσωπο αυτό και με βάση τις όποιες νόμιμες ενέργειες προβλέπονται στον Κανονισμό της Βουλής να αποπεμφθεί από το σώμα ως παράδειγμα προς αποφυγήν! Μόνον δι’ αυτής της πράξεως γίνεται η λεγόμενη κάθαρση της Βουλής και έτσι αποκαθίσταται ριζικά το κοινόν περί δικαίου αίσθημα. Τουλάχιστον αυτά μας δίδαξαν οι πρόγονοί μας. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.
    Με σεβασμό και τιμή
    ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ