Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Δέκα άνθρωποι της τεχνολογία που πέθαναν το 2011 (και δεν ονομάζονταν Steve)


Tη χρονιά που μας πέρασε, έφυγαν από τη ζωή πολλοί σημαντικοί άνθρωποι από όλους τους χώρους, συμπεριλαμβανομένου και του τεχνολογικού. Από τον τελευταίο, τα μέσα απασχόλησε περισσότερο ο θάνατος του Mr. Apple, δηλαδή του Steve Jobs, που σίγουρα ήταν μια τεράστια απώλεια, ωστόσο από τον μάταιο τούτο κόσμο, έφυγαν και άλλες εξίσου ή ακόμα και περίσσοτερο σημαντικές προσωπικότητες του κλάδου...


Δείτε τα 10 τεχνολογικά μυαλά που «έφυγαν» για ένα πολύ μακρινό ταξίδι, αφήνοντας, όμως, πίσω τους μια τεράστια τεχνολογική κληρονομιά.

Dennis Ritchie



Ο Dennis Ritchie πρόκειται για έναν από τους πλέον πρωτοπόρους στην επιστήμη των υπολογιστών, του οποίου τα επιτεύγματα κατέληξαν να επηρεάζουν όλο τον τεχνολογικό κόσμο. Σε περίπτωση που ο υπολογιστής σας δεν τρέχει κάποιο τμήμα του Unix, το σύστημα το οποίο βοήθησε να αναπτυχθεί, τότε σίγουρα θα χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα το οποίο έχει γραφτεί στην γλώσσα C, την οποία δημιούργησε.

Ευγενικός και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, επέλεξε να παρακολουθεί από μακριά την «απογείωση» των τεχνολογικών παιδιών του,Unix και C, χάρη στην τεχνολογική τους υπεροχή, δίχως να εξαργυρώσει την απίστευτη επιτυχία τους. Παρέμεινε στα Bell Labs, για 40 χρόνια, επειδή του άρεσε να εργάζεται με τους επιστήμονες μέσα σε ένα εργαστηριακό περιβάλλον.

Ken Olsen


Ο πρώτος υπολογιστής που έτρεξε Unix ήταν ο PDP-7, και η εταιρεία που τον κατασκεύασε η Digital Equipment Corporation (DEC), της οποίας συν-ιδρυτής ήταν ο Ken Olsen.

Ο Olsen αν και δεν υπήρξε οπαδός του Unix,  ήταν πρωτοπόρος στον χώρο των υπολογιστών στην δεκαετία του '50, ιδρύοντας μαζί με τον Harlan Anderson την DEC μέσα σε έναν παλιό μύλο στην Maynard, MA. Τριάντα χρόνια αργότερα, το περιοδικό Fortune τον χαρακτήρισε ως τον «αναμφισβήτητα πιο επιτυχημένο επιχειρηματία στην ιστορία των αμερικανικών επιχειρήσεων».

Κατά την δεκαετία του '80, η DEC αποτελούσε την πιο αναγνωρίσιμη εταιρεία τεχνολογίας της εποχής. Από την θέση του προέδρου της εταιρείας, ο Olsen κατάφερε να την θέσει τη νούμερο δύο εταιρεία στον χώρο, πριν τελικά εκείνη αφομοιωθεί από την Compaq, η οποία στην συνέχεια αφομοιώθηκε από την Hewlett-Packard.

Paul Baran


Υπάρχει ένας μύθος ότι το ARPAnet - ο πρόδρομος του σημερινού Internet - σχεδιάστηκε ειδικά για να αντέχει πυρηνικά χτυπήματα. Στην πραγματικότητα, οι πρώτοι ερευνητές του ARPAnet προσπαθούσαν απλά να βρουν ένα τρόπο να καταστήσουν δυνατή την επικοινωνία μεταξύ δύο υπολογιστών. Κάτι που το γνωρίζουμε, επειδή το μοιράστηκε με τον κόσμο ο Paul Baran το 2001.

Ο Baran ήταν ένας παραγωγικός και ευρείας εμβέλειας στοχαστής και εφευρέτης, ο οποίος ξεκίνησε τις επιχειρήσεις και ανέπτυξε την τεχνολογία για τους εκτυπωτές, τα μόντεμ, τις  δορυφορικές μεταδόσεις, ακόμη και τους ανιχνευτές μετάλλων. Ο γιος του, ο David Baran, είχε αναφέρει στους Times ότι το Αστυνομικό τμήμα του Los Angeles, προμήθευε τον πατέρα του με όπλα, ώστε να δοκιμάζει τους ανιχνευτές μετάλλου, που αργότερα υιοθετήθηκαν από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανακάλυψή του και κληρονομιά που μας άφησε είναι η μεταγωγή πακέτων. Πρόκειται για έναν τρόπο κοπής των δεδομένων σε μικρά τμήματα, τα οποία μπορούν στην συνέχεια να συγκεντρωθούν από απομακρυσμένους υπολογιστές, με λίγα λόγια είναι ο τρόπος λειτουργίας του διαδικτύου.

Jacob Goldman
Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι το PC όπως το γνωρίζουμε σήμερα δεν θα υπήρχε χωρίς τον Jack Goldman. Αυτός ήταν ο τύπος που το 1969 σκέφτηκε την ιδέα δημιουργίας ενός ανεξάρτητου ερευνητικού εργαστηρίου για την Xerox Corp. Η Xerox είχε μόλις ξοδέψει το εκπληκτικό ποσό των 918 εκατομμυρίων δολαρίων για το Scientific Data Systems και ο Goldman γνώριζε ότι οι υπολογιστές ήταν το μέλλον.

Ήθελε να δημιουργήσει ένα καθαρά ερευνητικό εργαστήριο - σύμφωνα με το πρότυπο Bell Labs της AT& T - μακριά από εταιρικές επεμβάσεις, όπου οι ερευνητές θα μπορούσαν να ονειρεύονται μελλοντικές τεχνολογίες. Και αυτό είναι ακριβώς αυτό που έκαναν, εφηύραν το γραφικό περιβάλλον χρήστη, την Ethernet, τον εκτυπωτή laser, και τον αντικειμενοστρεφή προγραμματισμό.

Ο Goldman, πρώην ερευνητής της Ford Motor Company, δεν διοικούσε το Xerox PARC (Palo Alto Research Center), την αρμοδιότητα αυτή είχε ο φυσικός George Pake, αλλά δίχως τον Goldman, αυτό δεν θα είχε υπάρξει ποτέ.

John McCarthy
Ο John McCarthy για τον πολύ κόσμο υπήρξε ο άνθρωπος που επινόησε τον όρο «τεχνητή νοημοσύνη», αλλά για τους προγραμματιστές, ο John McCarthy προκαλούσε τον θαυμασμό για την δημιουργία της Lisp - μία από τις αρχαιότερες γλώσσες υπολογιστών ακόμα σε χρήση - και για το ότι υπήρξε ένα σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη του time-sharing συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Εκτός των άλλων, επηρέασε πολλές γενιές των computer geeks, τόσο στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), απ΄ όπου ξεκίνησε, όσο και στο Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης του Στάνφορντ (SAIL), που ο ίδιος ίδρυσε στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

John R. Opel
Το 1980, όταν ο πρόεδρος της IBM, John Opel, ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου με την United Way, έπιασε συζήτηση με ένα από τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, την Mary Gates. Η εταιρεία του Opel επρόκειτο να λανσάρει τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή και έψαχνε για ένα λειτουργικό σύστημα. Η σύμπτωση; Η Mary Gates γνώριζε κάποιον που είχε στα σκαριά ένα λειτουργικό σύστημα: το γιο της, Bill.

Την ιστορία στο περίπου όλοι την γνωρίζουμε, για τον κολοσσό Bill Gates και την αυτοκρατορία Microsoft, ενώ και η IBM αποτελεί και αυτή έναν τιτάνα της τεχνολογίας.

Jean Bartik
Πολλοί  γνωρίζουν ότι ο ENIAC ((Electronic Numerical Integrator and Computer) αποτέλεσε τον πρώτο ηλεκτρονικό υπολογιστή στον κόσμο. Λιγότερο γνωστό είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του προγραμματισμού του ENIAC έγινε από μια ομάδα έξι γυναικών.

Το τελευταίο εν ζωή μέλος της ομάδας, η Jean Bartik, «έφυγε» αυτή τη χρονιά.

Σπούδασε μαθηματικός στο Northwest Missouri State University και πήρε τη δουλειά μέσω μιας αγγελίας σε ένα περιοδικό μαθηματικών το 1945.

Αυτή, με μία ομάδα πέντε ακόμα γυναικών κατάφεραν να καταστήσουν το λιγότερο φιλικό προς το χρήστη περιβάλλον του ENIAC σε προγραμματιστικό εργαλείο, βοηθώντας τον τεράστιο υπολογιστή να υπολογίζει τις τροχιές των πυροβόλων.

Nobutoshi Kihara
Τον αποκαλούσαν τον «Μάγο της Sony» και «Mr. Walkman», αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα μείνει στην ιστορία ως «Mr. Betamax».

Το Betamax ήταν μια από τις εκατοντάδες εφευρέσεις που ο επικεφαλής εφευρέτης της Sony, Nobutoshi Kihara, είχε αναπτύξει, και που έμελλε,όμως, να χάσει στον πόλεμο των video standards από το γνωστό σε όλους μας VHS. Αυτό ήταν και κάτι που δεν κατάφερε να ξεπεράσει πλήρως ο ίδιος.

Παρά το παρατσούκλι του, ως Mr. Walkman, o Kihara δεν ήταν αυτός που πραγματικά ανέπτυξε το  Walkman, δίχως όμως την πρωτοποριακή του εργασία πάνω στις μαγνητικές ταινίες, τις βιντεοκασέτες και την ψηφιακή φωτογραφία, η Sony όπως την ξέραμε πολύ απλά δεν θα υπήρχε.

Robert Galvin
Κατείχε τα ηνία της Motorola για σχεδόν 30 χρόνια, εγκαινιάζοντας το πρώτο κινητό τηλέφωνο στον κόσμο και μετατρέποντας την κατασκευάστρια εταιρεία ραδιοφώνων που κληρονόμησε από τον πατέρα του, σε έναν πραγματικό ηγέτη στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας.

Charles Walton
Ο Charles Walton είχε κατοχυρώσει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο τσιπ RFID στη δεκαετία του 1970. Τότε, η RFID ήταν πάρα πολύ ακριβή για να ανταγωνιστεί τον κύριο ανταγωνιστή της - τη σάρωση γραμμωτού κώδικα – ωστόσο σήμερα, οι μικροσκοπικές ασύρματες ραδιοσυσκευές χρησιμοποιούνται κατά κόρον στον τομέα του εμπορίου για την παρακολούθηση εμπορευμάτων.

Επίσης υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, μια ετικέτα RFID να βρίσκεται και μέσα στο διαβατήριό σας, καθώς και σε μία ποικιλία συσκευών στις μέρες μας.

Δυστυχώς όμως ο Walton δεν κατάφερε να καρπωθεί της επιτυχίας του διπλώματος, μιας και η χρήση της τεχνολογίας πραγματικά απογειώθηκε, πολύ μετά τη λήξη του. Ωστόσο κατάφερε να βγάλει κάποια εκατομμύρια, αρκετά για να του επιτρέψουν να εργαστεί πάνω σε αυτό που αγαπούσε περισσότερο, την τεχνολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.