Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Πανικός από τις προσφυγές κατά του χαρατσιού στα ακίνητα




Πανικός έχει πιάσει την κυβέρνηση από τις απανωτές προσφυγές κατά της έκτακτης εισφοράςαλληλεγγύης, του χαρατσιού  για τα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ αλλά και της επικείμενης απόφασης για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα.
Ολόκληρο το δημοσιονομικό οικοδόμημα της κυβέρνησης θα κριθεί από τους δικαστές με πολλά κυβερνητικά στελέχη να εκφράζουν φόβους ότι αν υπάρξουν εκπλήξεις μπορεί να τιναχτεί στον αέρα όλο το σχέδιο για μείωση του χρέους και η Ελλάδα να χρεοκοπήσει χωρίς να μπορεί κανείς να βοηθήσει.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται προσπάθειες συνεννόησης με τους δικαστές και μια προσέγγιση προκειμένου να κλείσουν κάποια μέτωπα του παρελθόντος. Ειδικά σε επίπεδα ανώτατων δικαστηρίων, δηλαδή ΣτΕ και Αρείου Πάγου, υπάρχουν συζητήσεις προκειμένου να μη θιγούν τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση και τα οποία έχουν γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της το Σύνταγμα.
Στον τομέα της έκτακτης εισφοράς και του χαρατσιού στα ακίνητα κατατίθενται συνεχώς προσφυγές και ζητείται η αναστολή της πληρωμής τους. Μάλιστα, πρόσφατα κατατέθηκε αίτησης πενίας, δηλαδή αδυναμία τους προσφεύγοντα να πληρώσει το Τέλος ακινήτων και αίτημά του να παγώσει η καταβολή του μέχρι την τελική απόφαση.
Πανικόβλητο το οικονομικό επιτελείο έστειλε εγκύκλιο στις εφορίες να μην αναστέλλεται η πληρωμή της έκτακτης εισφοράς, ακόμη κι όταν εκκρεμούν προσφυγές.
Σύντομα ειδική επιτροπή του ΣτΕ αναμένεται να προχωρήσει σε δίκη – πιλότο ώστε να ληφθεί μια πρώτη απόφαση και γρήγορα.
Στον τομέα των αυθαιρέτων και ημιυπαιθρίων η κατάργηση στην ουσία του πράσινου ταμείου, που έδινε μια έστω και ψεύτικη νομιμοποίηση της διαδικασίας τακτοποίησης πολεοδομικών παρανομιών, αλλάζει τα δεδομένα. Δεν αποκλείεται λοιπόν, αν δεν υπάρξουν υπόγειες συνεννοήσεις, το ΣτΕ και ο Αρειος Πάγος να αποφανθούν ότι οι διαδικασίες τακτοποίησης είναι αντισυνταγματικές. Έτσι, θα μείνουν στον αέρα εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ήδη καταβάλλει πάνω από 1 δις ευρώ και ο στόχος είναι τα 4 δις ευρώ μέχρι το 2014.
Σε πρόσφατη ερώτηση προς τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός εμφανίστηκε να μην ανησυχεί και ουσιαστικά επικαλέστηκε το… φιλότιμο των δικαστών να σκεφτούν τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Τα ερωτήματα, όμως, είναι δύο: Μπορεί στο όνομα της οικονομικής κρίσης μια κυβέρνηση να κουρελιάζει το Σύνταγμα και να το χρησιμοποιεί κατά το δοκούν;
Επίσης, είναι δυνατόν να υπάρξουν συναλλαγές κάτω από το τραπέζι μεταξύ δικαστών και κυβέρνησης ώστε οι πρώτοι να βγάλουν αρεστές αποφάσεις στην δεύτερη, έστω κι αν αυτές

antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.