Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

«Σκάλωσαν» οι αποφάσεις για την εφεδρεία


Νομικά κωλύματα στο σχέδιο για την εργασιακή εφεδρεία διαπίστωσε η κυβέρνηση κατά τη συνεδρίασε του υπουργικού συμβουλίου, μεταθέτοντας τις τελικές αποφάσεις για την Κυριακή.
Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου την Κυριακή για το ζήτημα της εφεδρείας, καθώς και για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να παρουσιάσει το σχέδιο στην τρόικα, που έφθασε σήμερα στην Αθήνα, καθυστερεί τις αποφάσεις, καθώς η εφαρμογή του μέτρου έρχεται σε αντίθεση με συνταγματικές διατάξεις. Τα κριτήρια της εφεδρείας δεν έχουν καθοριστεί ακόμη, ενώ οι περισσότεροι φορείς που πρόκειται να ενταχθούν στο νέο καθεστώς δεν απέστειλαν λίστες με ονόματα υπαλλήλων, καθώς είτε δηλώνουν ότι δεν έχουν πλεονάζον προσωπικό είτε ότι δεν γνωρίζουν με ποια κριτήρια θα τους κατατάξουν.
Εν τω μεταξύ, ενημέρωση για τα κριτήρια της εφεδρείας ζητούν η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Αριστερά, ο ΛΑ.Ο.Σ. και η Δημοκρατική Συμμαχία.

Παπανδρέου: Πολιτικό μας πλαίσιο οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου

Συνέπεια στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου ζήτησε από υπουργούς και βουλευτές ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, τονίζοντας ότι «οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, αυτές και μόνο αυτές, καθορίζουν το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε. Πρέπει εμείς να είμαστε συνεπείς σ΄αυτό το πλαίσιο».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε "γενναία" τη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που υπερψήφισαν το "χαράτσι" στα ακίνητα. "Μακάρι να έδειχναν κι άλλες πολιτικές δυνάμεις την ίδια υπευθυνότητα. Όλοι είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στην κοινωνία για να προχωρήσουμε το σχέδιο μας", πρόσθεσε ο Γ. Παπανδρέου, αναφέροντας ότι δεν χρειάζεται κανένας να εκμεταλλεύεται τον πόνο του λαού και να αναμοχλεύει πάθη.
Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ κατά την οποία όπως ανέφερε συζήτησαν και τη συνεργασία με τη Γερμανία για την αποκέντρωση της αυτοδιοίκησης, αλλά και των φορολογικών μηχανισμών.
"Είπαμε, λοιπόν, ότι η Γερμανία, που έχει μία σημαντική εμπειρία αποκεντρωμένων θεσμών, ακόμα και φορολογικών μηχανισμών, θα μπορούσε να ξεκινήσει μια συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς της Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να δούμε στρατηγικά πώς αλλάζει το σύστημα, ώστε να γίνει πιο αποκεντρωμένο. Αυτό δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά θα πρέπει να ακολουθήσουμε το γερμανικό μοντέλο, γιατί έχει τις ιδιαιτερότητές του, αλλά ότι πρέπει να δούμε κι άλλα πρότυπα, όπως είναι και η Ιταλία και η Αυστρία. Και βεβαίως, να δούμε και το θέμα ενός αποκεντρωμένου φορολογικού συστήματος. Δηλαδή, πέρα από την ουσία των μεγάλων ζητημάτων του φορολογικού συστήματος, πρέπει να δούμε - σε στρατηγική βάση, γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη – πώς ένα σημαντικό μέρος των πόρων θα συγκεντρώνεται και θα αξιοποιείται σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο", τόνισε.
Επίσης αναφέρθηκε και στις καταλήψεις στα πανεπιστήμια και τα σχολεία. "Θέλω να τονίσω ότι καμία ανεξαρτησία, καμία αυτονομία δεν κατακτούμε, με το να κλείνουμε τα Πανεπιστήμιά μας. Μόνον οι νέοι τιμωρούνται. Ούτε φεύγει η τρόικα, με το να καταστρέφουμε τα σχολεία μας, τη δική μας δημόσια περιουσία. Αντίθετα, υπονομεύεται η υπόσταση της χώρας, υπονομεύεται η οικονομία μας, η συνοχή μας και, αυτά, τα πληρώνει μόνο ο Έλληνας φορολογούμενος, κανένας άλλος", τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.