Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Το απόγευμα η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Παπανδρέου - Σαρκοζί - Μέρκελ

Δεν περιμένει θεαματικά αποτελέσματα η Αθήνα από την αποψινή τηλεδιάσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, όπως εκτίμησε αργά χθες το βράδυ ανώτατη κυβερνητική πηγή, μιλώντας στο real.gr.

Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, εμφανίζεται ανακουφισμένη που η χώρα, έστω και στο παρά πέντε, απέφυγε τη χρεωκοπία, γνωρίζει, όμως, άριστα ότι το πρόβλημα θα μεταφερθεί απλώς από την έκτη δόση του Σεπτεμβρίου στην έβδομη δόση του Δεκεμβρίου την οποία για να λάβει η Ελλάδα, θα πρέπει να εκπληρώσει όλους τους στόχους του τρέχοντος προϋπολογισμού.

Ο κ. Παπανδρέου -όπως έκανε και ο κ. Βενιζέλος με τους δικούς του συνομιλητές- θα επιδιώξει να πείσει Μέρκελ και Σαρκοζί ότι η κυβέρνηση στην πράξη και όχι στα λόγια θα εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος θα δεσμευτούν για την πλήρη εφαρμογή των εγγυήσεων της 21ης Ιουλίου, χωρίς το αγκάθι των εγγυήσεων προς τη Φινλανδία, ώστε να σταθεροποιηθεί, έστω και στην κατώτερη φάση της, η ελληνική οικονομία.

Ο πρωθυπουργός δείχνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα να κατανοεί πως οι δανειστές είναι αποφασισμένοι να οδηγήσουν τη χώρα στην χρεωκοπία αν δεν εφαρμοστούν στην πράξη οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και για το λόγο αυτό, επιδιώκει να επιταχύνουν το έργο τους οι υπουργοί, πολύ περισσότερο καθώς σε λίγες μέρες αναχωρεί για τις ΗΠΑ, όπου, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου με την πρόεδρο του ΔΝΤ κυρία Λαγκάρντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την κυρία Λαγκάρντ θα συναντηθεί και ο κ. Βενιζέλος στις 22 Σεπτεμβρίου.

Για την εφαρμογή των αποφάσεων του μεσοπρόθεσμου συγκαλείται στις 4 το απόγευμα κυβερνητική σύσκεψη -κατ’ ουσίαν κυβερνητική επιτροπή- ενώ αύριο, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Κύριος στόχος είναι ο έλεγχος των δαπανών για τις απολύσεις και τις περικοπές στο δημόσιο, η φορολογική μεταρρύθμιση, η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες έως την Κυριακή θα έχει κλείσει πιθανότατα και η ανταλλαγή των ομολόγων με τον ιδιωτικό τομέα, όπως τουλάχιστον ενημέρωσε ο κ. Βενιζέλος τους τραπεζίτες.

real

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.