Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Τσάμπιονς Λιγκ: Τα ρεκόρ της πρεμιέρας

Οι ανούσιες πάσες της Μπαρτσελόνα και της Σίτι, η πρωτιά του Γκιγκς και της Τράμπζοσπόρ και τα σερί που συνεχίζονται

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα και η πρωτάρα στον θεσμό Μάντσεστρ Σίτι ήταν οι ομάδες με τις περισσότερες επιτυχημένες πάσες (768 και 626 αντίστοιχα), ωστόσο ούτε η μία ούτε η άλλη κατάφεραν να ξεκινήσουν νικηφόρα απέναντι στις αντιπάλους τους από την Ιταλία (2-2 με Μίλαν οι Μπλαουγκράνα και 1-1 με Νάπολι οι «Πολίτες»).
Η Νάπολι και η Μάντσεστερ Σίτι είναι οι ένατες ομάδες της Ιταλίας και της Αγγλίας αντίστοιχα που μετέχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ. Μόνο η Ισπανία (με 12 ομάδες) και η Γερμανία (με 10) έχουν πιο πλουραλιστική εκπροσώπιση.
Η Μπάγερν πανηγύρισε νίκη στην Ισπανία (2-0 επί της Βιγιαρεάλ στο «Μαδριγάλ») για πρώτη φορά έπειτα από μια δεκαετία, αναγκάζοντας στην το «Κίτρινο Υποβρυχίο» στην πρώτη εντός έδρας ήττα του στο Τσάμπιονς Λιγκ. Παράλληλα αυτή ήταν η πρώτη εντός έδρας ήττα της Βιγιαρεάλ έπειτα από δέκα αγώνες σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Το τέλος στο ιταλικό μαρτύριο για τους συλλόγους από την Τουρκία υπέγραψε η Τραμπζοσπόρ, που μπήκε από το… παράθυρο στη διοργάνωση, παίρνοντας τη θέση της Φενέρμπαχτσε. Η τουρκική ομάδα επικράτησε 1-0 της Ιντερ στο «Μεάτσα» πανηγυρίζοντας την πρώτη νίκη έπειτα από 14 προσπάθειες ομάδας από τη γειτονική χώρα επί ιταλικού εδάφους.
Τα μόλις τέσσερα σουτ προς την αντίπαλη εστία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην εκτός έδρας αναμέτρησή της με τη Μπενφίκα αποτελούν αρνητική επίδοση των «Κόκκινων Διαβόλων» την τελευταία εξαετία!
Η ομάδα του σερ Αλεξ Φέργκιουσον πάντως, με την ισοπαλία (1-1) που απέσπασε στην Πορτογαλίας παρέμεινε αήττητη για επτά συνεχόμενα εκτός έδρας ματς της, ρεκόρ που μοιράζεται με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Μοναδική ήττα της Γιουνάιτεντ στα τελευταία 25 παιχνίδια της στη φάση των ομίλων ήταν από τη Μπεσίκτας το 2009.
Ο σκόρερ της πρωταθλήτριας Αγγλίας Ράιαν Γκιγκς βρήκε δίχτυα στον κορυφαίο διασυλλογικό θεσμό σε τρίτη συνεχόμενη δεκαετία. Για την ακρίβεια έχει σκοράρει στις 16 από τις 17 χρονιές που αγωνίστηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ, ξεπερνώντας το ρεκόρ του Ραούλπου έχει σκοράρει σε 15 χρονιές του στην κορυφαία διοργάνωση, καθώς και του Πάκο Χέντο, ο οποίος βρήκε δίχτυα σε 13 διοργανώσεις του (τότε) Κυπέλλου Πρωταθλητριών.
Μοναδική περίοδος που δεν βρήκε δίχτυα ο αειθαλής ουαλός μεσοεπιθετικός ήταν το 2007-08, όταν όμως στο τέλος η ομάδα του κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ νικώντας στον τελικό της Μόσχας την Τσέλσι. Επιπλέον ο Γκιγκς είναι στα 37 του ο γηραιότερος σκόρερ της διοργάνωσης!
Η Ρεάλ Μαδρίτης που φόρεσε κόκκινα για πρώτη φορά έπειτα από 38 χρόνια, πανηγύρισε τη νίκη (1-0) στο «Μαξιμίρ» του Ζάγκρεμπ απέναντι στη Ντιναμό, πανηγυρίζοντας το πρώτο γκολ με το συγκεκριμένο χρώμα φανέλας. Ούτε στο Κάρντιφ το 1971 (ηττήθηκε 0-1 από την τοπική ομάδα), ούτε στο Αϊντχόφεν την ίδια χρονιά (0-0), αλλά ούτε στο Κίεβο το 1973 απέναντι στη Ντιναμό (0-0) είχαν βρει δίχτυα οι παίκτες της Βασίλισσας φορώντας κόκκινα.
Τέλος, οι εντολές της UEFA για να εφαρμόσουν πιο αυστηρά τους κανονισμούς οι διαιτητές, φαίνεται ότι έπιασαν τόπο, καθώς για πρώτη φορά σε μία αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ αποβλήθηκαν επτά ποδοσφαιριστές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.