Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Κοινωνία σε απόγνωση…


Δυστυχώς, ένα πολύ βαρύ, σκουρόχρωμο κοινωνικό τοπίο καταγράφει η δημοσκόπηση της GPO, αντανάκλαση βέβαια της πραγματικότητας που βιώνουμε.
Πολύ μεγάλα κοινωνικά τμήματα ζουν με το φόβο της ανεργίας, της πτώχευσης, τη βεβαιότητα της πτώσης του βιοτικού επιπέδου. Οι πολιτικές δυνάμεις – ιδιαίτερα η κυβέρνηση, αλλά και συνολικά τα δύο κόμματα εξουσίας ως τώρα – βρίσκονται σε φάση μεγάλης απαξίωσης. Ο συνδυασμός αυτών των δεδομένων θα δημιουργήσει πολύ μεγάλη κοινωνική αναστάτωση αν δεν αντιστραφεί από σοβαρές, υπεύθυνες και αποφασιστικές πρωτοβουλίες.
- Σε λάθος κατεύθυνση η κυβέρνηση, λέει το 80%.
- Σε λάθος κατεύθυνση η αξιωματική αντιπολίτευση, λέει το 71%.
- Καταλληλότερος Πρωθυπουργός ούτε ο Γ.Α. Παπανδρέου ούτε ο Αντ. Σαμαράς, λέει το 60,1%, κι εκλογές δεν θέλει το 52,6%.
Σε ποιο πλαίσιο κινείται, ωστόσο, η ελληνική κοινωνία;
- Η μεγάλη πλειοψηφία 77,8% θέλει να μείνουμε πάση θυσία στο ευρώ.
- 70% θα πληρώσει τους φόρους παρά το ότι όλοι (92,2%) τους θεωρούν άδικους και μόλις 25,2% πιστεύουν ότι θα φέρουν αποτελέσματα και
- 70% πιστεύουν – ή μήπως αυταπατώνται; – ότι υπάρχει άλλος ρεαλιστικός δρόμος αντιμετώπισης της κρίσης.
- Η κυβερνητική παράταξη έχει υποστεί τεράστια συρρίκνωση, η εικόνα του Πρωθυπουργού είναι σε κατάρρευση και του Βενιζέλου σε μεγάλη πτώση, αλλά με κάποιες ακόμη αναμονές και προσδοκίες. Το ΠΑΣΟΚ πληρώνει βαριά, λάθος στρατηγικές στο πρώτο κυβερνητικό του διάστημα, αλλά και τα διλήμματα κάποιων για το ενδεχόμενο εκλογών που καθυστέρησαν κρίσιμες αποφάσεις το καλοκαίρι, όταν η συμφωνία της 21ης Ιουλίου έδινε ανάσες στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση πληρώνει βαρύ τίμημα γιατί, πλέον, δεν πείθει ότι ξέρει τι κάνει. Μοιάζει να μην έχει τον έλεγχο κι αδυνατεί να εξηγήσει με κατανοητό και πειστικό τρόπο τις εξελίξεις.
- Γι’ αυτό το 80% θεωρεί ότι δεν λέει την αλήθεια. Η αξιοπιστία της έχει τρωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.
- Η Αξιωματική αντιπολίτευση παίρνει, πλέον, ένα μεγάλο προβάδισμα, αλλά με χαμηλά ποσοστά. Χτυπά την πόρτα της αυτοδυναμίας καθώς δεν εμφανίζονται άλλες εναλλακτικές. Είναι πιθανό να κερδίσει μαζικά μια «ψήφο απόγνωσης», αλλά κινδυνεύει να αποδειχθεί άλλη μια νέα μεγάλη διάψευση, καθώς το έργο έχει παιχθεί πριν από 2-3 χρόνια με αντεστραμμένους ρόλους.
- Η Αριστερά κατακερματισμένη. Ενισχύεται στην πρόθεση ψήφου το ΚΚΕ, που μοιάζει να είναι πιο συνεπές σ’ αυτά που λέει, και συσπειρώνει αυτούς που εναντιώνονται στη σημερινή κατάσταση.
- Ο ΛΑΟΣ παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη ενίσχυση, κινούμενος περισσότερο ανάμεσα στα δύο κόμματα και καλύπτοντας τα κενά που αφήνουν με τις επιλογές τους.
Ωστόσο, η πορεία των πολιτικών εξελίξεων δεν θα πρέπει να θεωρείται προδιαγεγραμμένη. Η πολιτική ρευστότητα είναι πρωτοφανής και οι προβλέψεις αδύνατες. Είναι φανερό ότι η πατρίδα μας βρίσκεται στο επίκεντρο ενός παγκόσμιου οικονομικού πολέμου, και οι εξελίξεις εκτός Ελλάδας θα έχουν πολύ σοβαρή επιρροή στην εσωτερική πολιτική κατάσταση. Η μεγάλη ισχυροποίηση της Τουρκίας και η επέκταση της κρίσης στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μεταβάλει σημαντικές παραμέτρους αντιμετώπισης της πατρίδας μας. Κι αυτό θα επιφέρει μεταβολές…
*Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είναι πρόεδρος της εταιρείας ερευνών και δημοσκοπήσεων GPO.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.