Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Το Δόγμα του ΣΟΚ


Σαν μάνα εξ’ ουρανού έπεσε στο αναγνωστικό κοινό το καταπληκτικό βιβλίο της Ναόμι Κλάιν το «Δόγμα του ΣΟΚ».
Σοκαρισμένη η εργατική τάξη από την πρωτοφανή επίθεση εναντίον της, μαθαίνει ότι τις συνταγές και τα φάρμακα που την υποχρεώνουν να καταπιεί έχουν την αφετηρία τους στην πιο αποκρουστική περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας.
Προέρχονται από τα πειράματα των ανθρωποειδών του ναζισμού στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Χίτλερ.
Ο «γιατρός» Στρος Καν και οι όμοιοι του αποτελούν γνήσια μετεξέλιξη του δόκτορος Μένγκελε.
Η διαφορά τους όμως είναι σημαντική, ποιοτική και ποσοτική. Τότε τα πειράματα γίνονταν σε κλειστά στρατόπεδα. Σήμερα τα αποτελέσματα και η εξέλιξη των πειραμάτων εφαρμόζονται σε ολόκληρους λαούς.
Αυτά που βιώνουμε αυτή την περίοδο στη χώρα μας τα βίωσαν αρχίζοντας από την αιματοβαμμένη χούντα της Χιλής, δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο.
Στη Βολιβία, στη Ρωσία, στην Αργεντινή, στην Ινδονησία, στην Πολωνία, αλλά και στην καρδιά του κτήνους της ΗΠΑ.
Ο καπιταλισμός της καταστροφής διαλύει κοινωνίες υποδομές και ανθρώπους.
Με πρόσχημα φυσικές καταστροφές όπως το τσουνάμι στα νησιά Πουκέτ και οι πλημμύρες της νέας Ορλεάνης ή «έκτακτες συνθήκες» που δημιουργεί το ίδιο το σύστημα:
Πολέμους, υπερπληθωρισμό, κρίση χρέους (όπως στη δική μας περίπτωση) επεμβαίνουν και καταστρέφουν τις δομές, τις εργατικές κατακτήσεις, τις ζωές και την κουλτούρα των ανθρώπων.
Εθελόδουλες κυβερνήσεις, δοτοί ηγέτες, γκεμπελίσκοι των ΜΜΕ, οικονομολόγοι οπαδοί του Φρίντμαν, χρυσοκάνθαροι με σπουδές σε αμερικάνικα πανεπιστήμια, στο Σικάγο, στο Χάρβαρντ κ.λ.π. αποτελούν τη «συμμαχία των προθύμων».
Η συνταγή έχει παραχθεί από την εξέλιξη των πειραμάτων που αναφέραμε όπως τελειοποιήθηκαν στα «εργαστήρια» της ΣΙΑ.
Δεξαμενές σκέψεις που μελετούν την «ψυχολογία του όχλου», τον κρετινισμό των οπαδών, τον φθόνο για τον διπλανό μας, αλλά κυρίως τη διαχείριση του φόβου μπαίνουν στην υπηρεσία τους.
Η μέθοδος είναι απλή αλλά και σατανική ταυτόχρονα «ρίχτε τους απανωτά μέτρα, πυρ ομαδόν, να βρίσκονται σε μια διαρκή κατάσταση ΣΟΚ χωρίς να προλαβαίνουν να σκεφτούν και να αντιδράσουν»!
Σε συνάρτηση με διαρκή πλύση εγκεφάλου για την αναγκαιότητα των μέτρων, μια καταιγίδα προπαγάνδας μέχρι τα θύματα να αγαπήσουν τον βασανιστή τους ή όπως το έλεγε ο Όργουελ στο 1984: «Θα σας στύψουμε μέχρι να αδειάσετε και μετά θα σας ξαναγεμίσουμε με τους εαυτούς μας».
Σας θυμίζει τίποτα από τις μέρες που ζούμε;
Το βιβλίο δεν αποτελεί συρραφή ή παράθεση συνομωσιολογικών θεωριών για κατανάλωση ηλιθίων αλλά παραθέτει ιστορικά γεγονότα με αποδείξεις και βιώματα πανομοιότυπα με αυτά που ζούμε σήμερα και με όσα πρόκειται να επακολουθήσουν.
Περιγράφει με σαφήνεια με ποιο τρόπο εξαπάτησαν εκβίασαν τρομοκράτησαν και φόρεσαν τα κουστούμια που είχαν ράψει από πριν σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Πολλά ερωτηματικά που μας βασανίζουν σήμερα λύνονται με το διάβασμα του βιβλίου. Δεν είναι τυχαίο που πρόσφατα ο πρόεδρος δικαστών και εισαγγελέων πρότεινε στον υπουργό δικαιοσύνης να διαβάσει αυτό το βιβλίο για να καταλάβει ποιοι και πως κυβερνάνε τη χώρα!
Γι αυτόν και για πάρα πολλούς άλλους λόγους το προτείνουμε και εμείς.
Καλό διάβασμα.
Θανάσης Φωλιάς.
  • Το κείμενο γράφτηκε για το περιοδικό ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΟΤΕ- Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Λιβάνη".
Ακολουθούν έξι βίντεο γύρω από αυτό βιβλίο. Αξίζει να τα δείτε και να προβληματιστείτε:
Βίντεο Νο1
Βίντεο Νο2
Βίντεο Νο3
Βίντεο Νο4
Βίντεο Νο5
Βίντεο Νο6
Ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα μας αναδεικνύεται το ντοκιμαντέρ των Μ. Γουίντερμποτομ και Μ. Γουάιτκρος «Το Δόγμα του Σοκ» (2009) που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της καναδής δημοσιογράφου και ακτιβίστριαςΝαόμι Κλάιν.
Το ντοκιμαντέρ εξηγεί με ιδιαίτερα απλή, κατανοητή αλλά και ελκυστική κινηματογραφική γλώσσα τη θεωρία της Κλάιν με την οποία υποστηρίζει τη σχέση και τις ομοιότητες των πειραμάτων της CIA για την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων μεθόδων ανάκρισης υπόπτων με τις μεθόδους επιβολής ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών («καπιταλισμός της καταστροφής» τον ονομάζει η Κλάιν) σε διάφορα μέρη του πλανήτη.
Το ντοκιμαντέρ είναι εντυπωσιακά αποκαλυπτικό και ως εκ τούτου αποκλείεται να το δείτε στην ελληνική τηλεόραση-μαριονέτα. Άλλωστε όπως εξηγεί η Κλάιν τα ΜΜΕ παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις μεθόδους όπου χρησιμοποιούνται για τους ίδιους σκοπούς οι φυσικές καταστροφές (βλ. Κατρίνα - Νέα Ορλεάνη), οι οικονομικές κρίσεις (Ασία) και οι πόλεμοι (Φώκλαντς, Ιράκ).
Ευτυχώς στην εποχή του ελεύθερου διαδικτύου μπορούμε να παρακάμψουμε τη σιγή ιχθύος και την προπαγάνδα που επιβάλουν οι δυνάστες μας. Λινκ για κατέβασμα η απλό streaming του ντοκιμαντέρ κυκλοφορούν τους τελευταίους μήνες όλο και περισσότερο ανάμεσα στους έλληνες χρήστες του διαδικτύου θυμίζοντας τη μεγάλη υπόγεια επιτυχία που είχαν στη χώρα μας με τον ίδιο τρόπο τα ντοκιμαντέρ «Zeitgeist».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.