Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

8 μέρη του κόσμου που σταμάτησαν τον χρόνο



Αν μπουχτήσατε από την καθημερινή πίεση, θέλετε να τα αφήσετε όλα πίσω σας και να ταξιδέψετε όχι μόνο σε άλλο μέρος αλλά και σε άλλη εποχή, δείτε πού ακριβώς να πάτε: σας παρουσιάζουμε 8 τοποθεσίες του πλανήτη όπου τα κινητά τηλέφωνα, τα ipod και τα laptop δεν έχουν καμία θέση.


Fès, Μαρόκο

Με φορτωμένα γαϊδουράκια σε στενούς δρόμους, υπαίθριες αγορές με ζωντανά κοτόπουλα και βουνά από χύμα μπαχαρικά, καροτσάκια με φρούτα και λαχανικά, το Fès είναι μια  ζωντανή μεσαιωνική πόλη. Τα τελευταία 1.000 χρόνια μοιάζουν να μην άφησαν το παραμικρό σημάδι ούτε στην πόλη, ούτε στους κατοίκους της. Αυτά που κάνουν τη μεγαλύτερη εντύπωση στον επισκέπτη είναι τα αρχαίου τύπου βυρσοδεψεία, με την παλιά τους όψη και την ακόμα πιο παλιά (και σάπια) μυρωδιά τους.


Αβάνα, Κούβα

Μια πόλη όπου ο χρόνος σταμάτησε κάπου στα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Παλιά αμερικάνικα αυτοκίνητα, παιδάκια που παίζουν μπέιζμπολ στους δρόμους, κυρίες που πάνε για ψώνια με τα μπικουτί στο κεφάλι και άλλα τέτοια που θα σας κάνουν να νιώσετε σα να  παίζετε σε αμερικάνικη ταινία του ’50. Κάντε μία βόλτα προς το Casa de la Musica για να δείτε πως χορεύεται πραγματικά η salsa από τους ντόπιους και να πιείτε αληθινό μοχίτο. Δεν μιλάμε για κάποιο απλό φόρο τιμής σε μία εποχή που πέρασε, μιλάμε για μια πόλη που βρίσκεται απ’ όλες τις απόψεις στη δική της χρονική διάσταση.


Μπουχάρα, Ουζμπεκιστάν

Της αξίζει και με το παραπάνω ο τίτλος shahristan (παλιά πόλη) όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, αφού η ηλικία της αγγίζει τα 2.000 χρόνια. Το πλέον ιδανικό μέρος για να ξεχάσετε τι χρονιά έχουμε και να χαθείτε στις χάρες της αρχαίας Κεντρικής Ασίας. Κάθε δρόμος κρύβει τουλάχιστον μια έκπληξη στον επισκέπτη, υπαίθρια παζάρια κάτω από πολύχρωμα υπόστεγα, αρχαία τζαμιά με διακοσμήσεις από λαμπερούς πολύτιμους λίθους κ.ά. Αν θέλετε να αγοράσετε χαλί βρίσκεστε στο πλέον σωστό μέρος, η Μπουχάρα είναι φημισμένη για τα χαλιά της τα οποία πωλούνται παντού στην πόλη. Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το σήμα κατατεθέν της πόλης, το ύψους 10μ. Kalyan Minaret. Ο Τζένγκις Χαν θα πρέπει να είχε εντυπωσιαστεί πολύ από το Kalyan Minaret γιατί, όταν εκείνος και ο στρατός του ισοπέδωσαν ολόκληρη την πόλη, αυτό ήταν το μόνο κτίριο που άφησαν άθικτο.


Broadstairs, Κεντ, Αγγλία

Ίσως να μην υπάρχει κάτι πιο ρετρό από τις παραθαλάσσιες Αγγλικές πόλεις. Αλλά και αυτό να μην ισχύει, το Broadstairs σίγουρα είναι μέσα στους φιναλίστ της πιο ρετρό πόλης. Μέχρι και σήμερα τα κουκλοθέατρα και οι βόλτες με γαϊδουράκια παίρνουν τα πάνω τους το καλοκαίρι. Όταν δεν βρέχει (γιατί δεν έχει σημασία που είναι καλοκαίρι, Αγγλία είναι αυτή) μπορείτε να κάνετε μια βουτιά στη θάλασσα και στη συνέχεια να φάτε παραδοσιακό fish and chips. Η ατμόσφαιρα εκεί θυμίζει Αγγλία του 1950 τόσο πολύ που θα ορκίζεστε ότι είδατε κάποιον να φοράει το κλασικό ολόσωμο ανδρικό μαγιό (αυτό με τις 3 ρίγες, που είναι σορτσάκι και φανέλα μαζί).


Παλιό Δελχί, Ινδία

Μπείτε στο τελευταίας τεχνολογίας υπόγειο Μετρό του Παλιού Δελχί και κατεβείτε στο Chandni Chowk- θα νιώσετε λες και ταξιδέψατε πίσω στο χρόνο. Το Παλιό Δελχί χτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Shah Jahan τον 17ο αιώνα και από τότε δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Το Chandni Chowk είναι η καρδιά του Νέου Δελχί. Η περιοχή αποτελείται από αμέτρητους δρόμους, ο καθένας με τη δική του αγορά που ειδικεύεται σε ένα αγαθό ή υπηρεσία. Για παράδειγμα, υπάρχει δρόμος με μπαχαρικά, δρόμος με κουρεία και καλλωπισμό, δρόμος με υφάσματα κλπ. Το κάθε μαγαζάκι που περνάτε να ξέρετε ότι βρίσκεται στην ίδια θέση και πουλάει το ίδιο πράγμα για αιώνες. Τέλος, στην πόλη επικρατεί ένα γενικό πανδαιμόνιο, τρίκυκλα ποδήλατα, γητευτές φιδιών, φωνακλάδικα παιδάκια και ντελάληδες πλημμυρίζουν κάθε μέρα τους δρόμους και δίνουν στο Παλιό Δελχί μια ζωντάνια που όμοια της δεν θα συναντήσετε πουθενά αλλού στον πλανήτη. Μην παραλείψετε να δοκιμάστε τουλάχιστον ένα από τα γεμιστά τηγανητά ψωμάκια της περιοχής.


Siwa, Αίγυπτος

Μέχρι το 1980 δεν υπήρχε καν ασφαλτοστρωμένος δρόμος που να φτάνει στο Siwa. Βρίσκεται στη μέση της δυτικής ερήμου της Αιγύπτου και είναι χτισμένη γύρω από ένα δίκτυο φυσικών πηγαδιών. Ακόμα και σήμερα παραμένει μία από τις περιοχές με τη δυσκολότερη πρόσβαση σε ολόκληρη τη χώρα. Δεν υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα στους δρόμους και το κύριο μέσο μεταφοράς είναι τα κάρα με γαϊδουράκια. Οι 20.000 μόνιμοι κάτοικοι έχουν τη δική τους γλώσσα και τα δικά τους έθιμα. Για παράδειγμα, μην εκπλαγείτε αν δε δείτε πολλές γυναίκες στους δρόμους- οι παντρεμένες γυναίκες απαγορεύεται να μιλούν σε άνδρες εκτός της οικογένειας τους και σπανίως βγαίνουν έξω. Ακόμα και όταν βγαίνουν πρέπει να είναι καλυμμένο ολόκληρο το σώμα και το κεφάλι χωρίς να φαίνονται ούτε τα μάτια.


Όλυμπος, Κάρπαθος, Ελλάδα

Στη βόρεια Κάρπαθο, 55χλμ. από τα Πηγάδια -τη Χώρα της Καρπάθου- βρίσκεται ένα από τα λιγοστά ορεινά χωριά της Ελλάδος όπου οι παραδόσεις πρωταγωνιστούν ακόμα στη ζωή των κατοίκων. Ο δρόμος που οδηγεί στο χωριό εξακολουθεί να μην είναι ο καλύτερος, όμως τη λιγοστή ταλαιπωρία που ίσως σας προκάλεσε θα την ξεχάσετε εντελώς όταν θα αρχίσουν να αχνοφαίνονται μπροστά σας οι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι πάνω στην οροσειρά που συνδέει τις δύο κορυφές του βουνού Προφήτης Ηλίας. Ακριβώς από κάτω τους απλώνεται ο πανέμορφος μεσαιωνικός νησιώτικος οικισμός της Ολύμπου, ο οποίος έχει μείνει απαράλλακτος με το πέρασμα του χρόνου. Οι φιλόξενοι κάτοικοι της, κατά βάση κτηνοτρόφοι και γεωργοί, αν και έχουν έρθει σε επαφή με τον νεοελληνικό πολιτισμό έχουν παραμείνει σταθεροί στον τρόπο ζωής τους. Έχουν κρατήσει τα δωρικά στοιχεία στην τοπική τους διάλεκτο, οι γυναίκες φορούν ακόμα παραδοσιακές στολές της Καρπάθου, οι μαντινάδες δίνουν και παίρνουν πάντα υπό τους ήχους δωδεκανησιακής λύρας και ο κώδικας ηθικής (κυρίως όσων αφορά τα δύο φύλα) παραμένει απαράλλαχτος και σημαντικός όσο ποτέ.

Hill Club, Nuwara Eliya, Σρι Λάνκα

Το Hill Club ιδρύθηκε το 1858 για να εξυπηρετεί Βρετανούς αξιωματικούς και μεγαλέμπορους καφέ. Ενάμιση αιώνα αργότερα το σημερινό ξενοδοχείο που έχει ανεγερθεί στη θέση του διατηρεί τον σνομπισμό του prive club στα ίδια επίπεδα. Μετά τις 7μ.μ. το επίσημο ένδυμα είναι υποχρεωτικό. Το να πίνεις το τσάι σου εκεί σε κάνει να νιώθεις σαν Άγγλος ευγενής ή λόρδος του προηγούμενου αιώνα. Ακόμα και ο τρόπος που πηγαίνει κανείς εκεί έχει κάτι το παλαιικό: το τρένο που φτάνει στον λόφο που βρίσκεται ο σταθμός Nuwara Eliya κινείται σε ράγες του 19ου αιώνα.

perierga

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.