Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Προς νέα βίαιη αναδιανομή του πλούτου υπέρ της πλουτοκρατίας




Σφίγγει όλο και περισσότερο η θηλιά στο λαιμό της χώρας καθώς τα spreads εκτινάχθηκαν στις 1.270 μονάδες κάτι που σημαίνει ότι αν η Ελλάδα έβγαινε αυτή τη στιγμή στις αγορές θα δανειζόταν με επιτόκιο πάνω από 16% για τα δεκαετή ομόλογα. Όσο για τα πενταετή cds, άγγιξαν τις 1.500 μονάδες, μοναδικά ρεκόρ στην ιστορία της Ελλάδας. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές των ξένων για αναδιάρθρωση που πρέπει να γίνει ή που έπρεπε να έχει γίνει. Ούτε οι προσπάθειες στήριξης του Ρομπάι δεν μπορούν να κρατήσουν την ξέφρενη κούρσα των επιτοκίων, γεγονός που δείχνει ότι η οικονομία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση και είναι σχεδόν αδύνατη η έξοδός της στις αγορές το 2012, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση.
Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση πιέζεται, αφενός από τους ξένους, αφετέρου εξαιτίας της ανικανότητάς της να βρει λύση, να προχωρήσει σε ακόμη πιο επώδυνες λύσεις. Ακόμη κι αν δεν προκρίνεται το σενάριο της αναδιάρθρωσης με γενναίο κούρεμα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πολύ σκληρά μέτρα που θα αναγκαστεί να πάρει. Διότι, ακόμη και το καλό σενάριο της επιμήκυνσης πληρωμής του συνόλου του δανείου να δεχθούν οι δανειστές μας, θα επιβάλλουν πολύ σκληρούς όρους για να εξασφαλιστούν. Όπερ σημαίνει νέο Μνημόνιο μακράς διάρκειας που θα μας «προστατεύει» από τους κερδοσκόπους, αλλά θα μας καταντήσει… αφρικανική χώρα.
Η αναδιανομή του πλούτου σε βάρος των μικρών και μεσαίων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας θα είναι τόσο βίαιη που εκτιμάται ότι δε θα μείνει τίποτε όρθιο. Κι αν αυτή η κυβέρνηση ή η επόμενη δεσμευτεί με κάτι τόσο μακροχρόνιο και βάρβαρο, θα πρέπει να εξαντλήσει κάθε προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης. Να φτωχύνουμε ναι, για να ξεκινήσουμε από την αρχή, να το καταλάβουμε. Αλλά να φτωχύνουμε για να γίνουν κάποιοι πλουσιότεροι, δεν το χωράει ο νους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.