Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Το αγαπημένο σκουλήκι των ερευνητών έπαθε... ίωση

Η μελέτη του C. elegans αναμένεται να ρίξει φως στη δράση των ιών στον οργανισμό


ΛΟΝΔΙΝΟ. Ενα από τα κυριότερα ερευνητικά μοντέλα της σύγχρονης βιολογίας έπαθε ίωση και οι επιστήμονες είναι... περιχαρείς. Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, το Ινστιτούτο Ζακ Μονό στη Γαλλία και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ανακάλυψαν ότι ο νηματώδης σκώληκας C. elegans που είναι μήκους μόλις ενός χιλιοστού και χρησιμοποιείται ευρέως στις βιολογικές μελέτες, εμφανίζει ιογενείς λοιμώξεις. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι το αγαπημένο σκουλήκι της επιστήμης μπορεί να αποδειχθεί για ακόμη μία φορά πολύτιμο παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη δράση των ιών στον οργανισμό αλλά και με την αλληλεπίδραση των ιών και των ξενιστών τους. «Μπορούμε εύκολα να αποσιωπήσουμε οποιοδήποτε από τα γονίδια του C. elegans, να μολύνουμε τον σκώληκα με έναν ιό και να δούμε εάν η αποσιώπηση του εκάστοτε γονιδίου κάνει τη λοίμωξη βαρύτερη ή ηπιότερη ή εάν ακόμη η αποσιώπηση δεν έχει καμία επίδραση.Στη συνέχεια
ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα λάβουμε θα διερευνήσουμε αν παρόμοια γονίδια διαθέτει ο άνθρωπος και άλλα θηλαστικά» ανέφερε ο Ντέιβιντ Γουάνγκ, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας και Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον που συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα.

Η ιογενής ασθένεια του C. elegans «διαγνώστηκε» από τη Μαρί- Αν Φελίξ, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Μονό, η οποία συνέλεγε τέτοιου είδους σκώληκες σε σάπια φρούτα σε δενδρόκηπους στη Γαλλία. Η ερευνήτρια παρατήρησε ότι ορισμένοι από τους σκώληκες ήταν άρρωστοι και είδε ότι η χορήγηση αντιβιοτικής θεραπείας δεν τους έκανε καλά, όπως σημειώνεται σε δικτυακή δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «ΡLoS Βiology». Περαιτέρω πειράματα αποκάλυψαν την ύπαρξη ιών. Οπως προέκυψε, οι σκώληκες μολύνονταν με δύο ιούς που συγγενεύουν με κάποιους άλλους οι οποίοι «πλήττουν» τα έντομα και τα ψάρια (nodaviruses) αλλά όχι και τον άνθρωπο.

ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=380714&dt=27/01/2011


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.