• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σάββατο 26 Απριλίου 2014

    Και κατά παραγγελία Καταιγίδες με σύστημα ακτινών λέιζερ!

    Ενα νέο σύστημα με λέιζερ που ετοιμάζει καταιγίδες με αστραπές και κεραυνούς κατά παραγγελία κατασκεύασαν ερευνητές από τα πανεπιστήμια της κεντρικής Φλόριντα και της Αριζόνα.


    Η νέα μέθοδος χρησιμοποιεί διπλές ακτίνες λέιζερ, που βομβαρδίζουν τα σύννεφα για να ενεργοποιήσουν τα θετικά φορτισμένα σωματίδιά τους. Η διέγερση αυτή είναι το ζητούμενο για τις πολυπόθητες βροχές σε περίοδο ξηρασίας. Το μυστικό του νέου συστήματος είναι η δεύτερη ακτίνα λέιζερ, η οποία μεγιστοποιεί την ισχύ του και μπορεί να ταξιδέψει σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις. Επίσης, προστατεύει την πρώτη ακτίνα και δεν την αφήνει να εξαφανιστεί στην ατμόσφαιρα πριν φτάσει τον στόχο της.

    Οπως εξηγεί στη Daily Mail ο Μάθιου Μιλς από το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα, «όταν μια ακτίνα λέιζερ αποκτά μεγάλη ισχύ, συμπεριφέρεται περίεργα και μπορεί να ''καταρρεύσει''. Τότε τα σωματίδια από το οξυγόνο και το άζωτο στην ατμόσφαιρα σχηματίζουν μία ''σούπα ηλεκτρονίων'' που δημιουργεί τεχνητά τις συνθήκες για βροχή και αστραπές».

    Τώρα οι ειδικοί αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να βρίσκονται αρκετά κοντά στα σύννεφα ώστε να κατευθύνουν τις ακτίνες λέιζερ στο σωστό σημείο χωρίς όμως να γίνουν... κάρβουνο από τους κεραυνούς.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Nature Photonics».


    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ