Με το στόμα ανοικτό μένουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ανοίγοντας το φάκελο με το λογαριασμό της ΔΕΗ. Κάποιοι δήμοι βρήκαν την ώρα να... επικαιροποιήσουν τις αντικειμενικές αξίες με προφανές (κακό) αποτέλεσμα για τους φορολογούμενους.
Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων παραμένουν καθηλωμένες στα ίδια επίπεδα από το 2007. Ωστόσο, κάποιοι δήμοι –προφανώς για μικροκομματικούς λόγους δηλαδή για να μην επιβαρύνουν τους πολίτες τους με επιπλέον ΤΑΠ- ουδέποτε αντικατέστησαν τις αντικειμενικές αξίες και συνέχισαν να εμφανίζουν στους λογαριασμούς τις αντικειμενικές αξίες του 2005.
Με αφορμή το περυσινό...μπάχαλο με το ΕΕΤΗΔΕ, οι δήμοι φρόντισαν να διορθώσουν και τις αντικειμενικές αξίες. Ενημερώθηκε το ηλεκτρονικό αρχείο της ΔΕΗ και έτσι οι λογαριασμοί του ρεύματος άρχισαν να αποτυπώνουν τις νέες τιμές ζώνης. Το αποτέλεσμα; Αυτομάτως φούσκωσε το ΤΑΠ. Ελάχιστοι πήραν χαμπάρι καθώς το τέλος είναι μικρό ποσό σε σχέση με τα υπόλοιπα χαράτσια που περιλαμβάνει ο λογαριασμός της ΔΕΗ. Μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ Χαλάνδρι) έγινε αντιληπτή η επιβάρυνση καθώς οι δήμοι αποφάσισαν να διεκδικήσουν το ΤΑΠ και αναδρομικά.
Δεν ήταν όμως μόνον αυτό. Άλλαξε και η βάση υπολογισμού του ΕΕΤΗΔΕ. Σε δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους, ο λογαριασμός με την πρώτη δόση του ΕΕΤΗΔΕ εστάλη μόλις τις προηγούμενες ημέρες. Η νέα απεικόνιση του λογαριασμού, βοήθησε τους συνδρομητές να κάνουν εύκολα τις συγκρίσεις και να συνειδηποιήσουν ότι πληρώνουν περισσότερα σε σχέση με το 2011. Ποιοι είναι αυτοί;
• Κάτοικοι περιοχών όπου η τιμή ζώνης ξεπέρασε το όριο των 500 ευρώ
• Κάτοικοι περιοχών όπου η τιμή ζώνης ξεπέρασε το όριο των 1000 ευρώ
• Κάτοικοι περιοχών όπου η τιμή ζώνης ξεπέρασε το όριο των 1500 ευρώ
• Κάτοικοι περιοχών όπου η τιμή ζώνης ξεπέρασε το όριο των 2000 ευρώ
• Κάτοικοι περιοχών όπου η τιμή ζώνης ξεπέρασε το όριο των 2500 ευρώ
• Κάτοικοι περιοχών όπου η τιμή ζώνης ξεπέρασε το όριο των 3000 ευρώ
• Κάτοικοι περιοχών όπου η τιμή ζώνης ξεπέρασε το όριο των 4000 ευρώ
Τα παραδείγματα είναι αποκαλυπτικά για το μέγεθος της επιβάρυνσης.
1. Σε περιοχή με παλαιά τιμή ζώνης 900 ευρώ και νέα τιμή ζώνης 1300 ευρώ, διαμέρισμα 100 τετραγωνικών πληρώνει 575 ευρώ αντί για 460 ευρώ
2. Σε περιοχή με παλαιά τιμή ζώνης 1800 ευρώ και νέα τιμή ζώνης 2100 ευρώ, το χαράτσι ανεβαίνει από τα 690 στα 920 ευρώ.
Ήδη οι ιδιοκτήτες δημιουργούν καθημερινά ουρές σε εφορίες και υποκαταστήματα της ΔΕΗ, αφενός για να αντιληφθούν από πού προκύπτει η πρόσθετη επιβάρυνση και αφετέρου για να μεταφέρουν το χαράτσι από τον λογαριασμό της ΔΕΗ στην εφορία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.