Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Από κοπρίτες γίναμε...σκληρότατα εργαζόμενοι...

Το ξανασκέφτηκε ο Θόδωρος Πάγκαλος, και μιας κι έρχονται νέα σκληρά μέτρα τα οποία πρέπει να πληρώσου οι «κοπρίτες» και οι τεμπέληδες μισθωτοί, μαζεύει τα όσα είχε σούρει 
στους Έλληνες εργαζόμενους. 

Οι κοπρίτες του δημοσίου … για τον Πάγκαλο έγιναν τώρα οι σκληρότερα εργαζόμενοι πολίτες της Ευρώπης. 


Τώρα δουλεύουμε σκληρά … σαν τα σκυλιά! 

Σε κάνει … άνθρωπο το Μνημόνιο! 

Στ.Νοβ.
 
apospasma.gr



pardalokatsiki.com

Γιατί τα γράμματα στο πληκτρολόγιο είναι… ανακατεμένα; Ποιος το αποφάσισε και για ποιο λόγο;

Κοιτάξοντας το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας,
αλλά και των παλαιότερων γραφομηχανών, θα διαπιστώσετε ότι τα «Q, W, E, R, Τ και Υ» είναι τα πρώτα έξι γράμματα, ενώ όλα είναι... 


μπερδεμένα μεταξύ τους! Ποιος, όμως, αποφάσισε 
τη ρύθμιση αυτή και για ποιο λόγο ανακάτεψε τα γράμματα; Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή! Η πρώτη γραφομηχανή κατασκευάστηκε το 1868 στις ΗΠΑ από τον Christopher Sholes Latham και περιελάμβανε έναν κινητό μηχανισμό με μελάνι, έναν μοχλό για τη συστροφή του χαρτιού και ένα πληκτρολόγιο με γράμματα, τα οποία ήταν τοποθετημένα αλφαβητικά.






Από την αρχή, όμως, της λειτουργίας τους οι γραφομηχανές παρουσίασαν πολλά προβλήματα, επειδή μπλόκαραν συνέχεια τα γράμματα και «κολλούσαν», εξαιτίας της μεγάλης ταχύτητας των γραμματέων. Η μόνη λύση στο πρόβλημα αυτό ήταν να μειώσουν την ταχύτητά τους οι δακτυλογράφοι, έτσι ώστε να μην «κολλάνε» τα πλήκτρα. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι το πρόβλημα παρουσίαζαν κυρίως τα πρώτα γράμματα της Αλφαβήτα. Ο Latham σκέφτηκε τότε ότι μία ήταν η λύση: Έπρεπε να… μπερδέψει τις γραμματείς, ανακατεύοντας τα γράμματα στο πληκτολόγιο!






Αυτό ήταν! Η σκέψη του ήταν… μεγαλειώδης και η επιτυχία της αποτυπώθηκε πολύ γρήγορα και στην πράξη, αποδεικνύοντας ότι τελικά το… μπέρδεμα είχε αποτέλεσμα. Η ταχύτητα των γραμματέων μειώθηκε αισθητά, αφού για να σχηματίσουν πλέον μια λέξη έπρεπε να «διανύσουν» μεγαλύτερη… απόσταση με τα δάχτυλα στο πληκτρολόγιο, αλλά και να… ψάξουν λίγο παραπάνω τα γράμματα! Και -ω! του θαύματος- τα «κολλήματα» στα γράμματα εξαφανίστηκαν! Η επιτυχία του πληκτρολογίου «QUERTY» συνεχίζεται μέχρι σήμερα…


mychannel.gr, pardalokatsiki.com

Στην Ελλάς του 2012: εξαμελής οικογένεια ζει μέσα σε ένα αυτοκίνητο!


Χωρίς ελπίδες και όνειρα έχει μείνει μια πολύτεκνη οικογένεια, που εντελώς ξαφνικά, βρέθηκε στο δρόμο, χωρίς στέγη, χωρίς τροφή, αντιμέτωπη με το κρύο, την παγωνιά και τις κακουχίες, ανήμπορη να αλλάξει τη μοίρα της.
Το δράμα της εξαμελούς οικογένειας ξεκίνησε τη στιγμή που ο 33χρονος πατέρας, που μέχρι τότε εργαζόταν στην οικοδομή, έμεινε άνεργος…
Όπως ήταν φυσικό, τους τελευταίους τέσσερις μήνες ήταν αδύνατο να φανεί συνεπής στην πληρωμή του ενοικίου του σπιτιού που νοίκιαζαν μερικά στενά μακριά από την πλατεία Σινάνη του Ηρακλείου Κρήτης.
Εκεί έμενε με τη σύζυγο και τα τέσσερα αγγελούδια του, ηλικίας 12, 11, 7 και 20 ετών.
Από τα παιδικά τους χρόνια τα παιδιά του διαπίστωσαν πόσο σκληρή είναι η ζωή, καταλήγοντας στο δρόμο, με την απόγνωση και την πικρία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους…
Σε αυτά τα παιδιά «κύριοι» Κυβερνώντες τι εξηγήσεις θα δώσετε όταν θα ρωτήσουν «μπαμπά γιατί δεν έχεις πλέον λεφτά; Ποιος τα πήρε;»… Για πείτε μας, λοιπόν, τι θα τους απαντούσατε εσείς αν βρισκόσασταν στην θέση αυτού του πατέρα;
Είναι μικρά παιδιά να πάρει η ευχή και εσείς τους υποχρεώνετε να σταματήσουν να ονειρεύονται!
www.troktiko.eu

Η τραγική μοίρα (θεία δίκη;) των Τούρκων κομάντος των Ιμίων


Δεκαέξι χρόνια έχουν περάσει από την μεγάλη κρίση των Ιμίων, το 1996. Η υπόθεση αυτή άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Υπάρχει όμως και ένα μεγάλο μυστήριο που συνδέεται με τους Τούρκους κομάντος που πήραν μέρος στην επιχείρηση κατάληψης της δεύτερης βραχονησίδας, εκείνη την βραδιά θρίλερ, της 29ης Ιανουαρίου του 1996.
Δυο χρόνια μετά την κρίση και συγκεκριμένα τον Μάιο του 1998, Τούρκοι κομάντος που είχαν πάρει μέρος σε εκείνη την επιχείρηση σκοτώνονται, όταν το ελικόπτερο που επέβαιναν έπεσε στην περιοχή της Μαρμαρίδας, από άγνωστη μέχρι σήμερα αιτία.
Μερικοί Τούρκοι δημοσιογράφοι είχαν γράψει τότε πώς το ελικόπτερο βλήθηκε από ελληνικό υποβρύχιο που θέλησε να εκδικηθεί την πτώση του ελληνικού ελικόπτερου την τραγική νύχτα των Ίμια.
Αλλά η πραγματικότητα, αν ήταν έτσι, εξευτέλιζε την τουρκική άμυνα γιατί το ελικόπτερο έπεσε αρκετά μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν μπορούσαν να παραδεχτούν πως είχε εισχωρήσει σε τέτοιο βάθος ελληνικό υποβρύχιο.
Έτσι το γεγονός αυτό γρήγορα «σκεπάστηκε» από την τουρκική πλευρά, χωρίς να δοθεί μεγάλη έκταση και καμία επίσημη τοποθέτηση, γεγονός που έδωσε λαβή σε πολλές μεταγενέστερες υποθέσεις.
Η αποκορύφωση όμως αυτού του μυστηρίου έρχεται πέντε χρόνια μετά τον θάνατο των Τούρκων κομάντος στην θάλασσα της Μαρμαρίδας. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, 7 Μαΐου 2003, σε κεντρικό μέρος της Κωνσταντινούπολης βρέθηκε νεκρός ένας Τούρκος αξιωματικός των καταδρομών. Ήταν ο Ζεκί Σεν, ο αρχηγός της ομάδας των Τούρκων κομάντος στην επιχείρηση κατάληψης της δεύτερης βραχονησίδας των Ιμια, το 1996.
Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ, ο Ζεκί Σεν, 34 χρονών, γύρω στις 03.30 μετά τα μεσάνυχτα και ενώ βρίσκονταν έξω από το κατάστημα McDonald's, στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, δέχτηκε επίθεση από δυο νεαρούς που χαρακτηρίστηκαν ναρκομανείς. Οι νεαροί του επιτέθηκαν με μαχαίρια και τον τραυμάτισαν θανάσιμα.
Ο Τούρκος αξιωματικός είχε γιορτάσει την προηγούμενη τα γενέθλια του και για τον λόγο αυτό είχε ξενυχτήσει και είχε πάει εκείνη την ώρα στην πλατεία Ταξίμ όπου δέχτηκε και την επίθεση.
Να σημειωθεί ότι ο Ζεκί Σεν ανήκε στις ειδικές μονάδος κομάντο της Τουρκίας που έχουν το όνομα «SAT» και θεωρούνταν ένα από τα επίλεκτα μέλη του σώματος Καταδρομών της Τουρκίας.
Το ερώτημα που αυτόματα γεννιέται, είναι πως ένας τέτοιος κομάντο και με τόσο μεγάλη στρατιωτική εκπαίδευση, έπεσε θύμα δυο νεαρών παιδιών, που όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ήταν μεταξύ 16 και 17 ετών.

Η αφοπλιστική απάντηση Πάγκαλου στην κρίση των Ιμίων > «Τη σημαία την πήρε ο αέρας»!

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται από την κρίση στα Ίμια και όλοι θυμούνται τα γεγονότα που σημάδεψαν εκείνες τις ημέρες...Οι λάθος χειρισμοί της κυβέρνησης και η ανικανότητα στην αντιμετώπιση έκρυθμων καταστάσεων είχαν ως αποτέλεσμα να φτάσουν οι δυο χώρες στα όρια της πολεμικής σύρραξης! Όλα ξεκίνησαν όταν Τούρκοι «δημοσιογράφοι» αποβιβάστηκαν στα Ίμια κατέβασαν την ελληνική σημαία και ύψωσαν την τουρκική!

Με απόφαση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Χρήστου Λυμπέρη, οι βατραχάνθρωποι της Μονάδος Υποβρυχίων Καταστροφών αναλαμβάνουν τη φύλαξη της ανατολικής Ίμιας, όπου υψωνόταν και η ελληνική σημαία, ενώ η δυτική θα επιτηρείται από περιπολούντα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.
Τα γεγονότα αυτά συνοδεύθηκαν, τις επόμενες ημέρες, από κωμικοτραγικές καταστάσεις και ενέργειες εκ μέρους της ελληνικής πλευράς.
Τα ξημερώματα, το ελικόπτερο εντοπίζει πράγματι δέκα Τούρκους βατραχανθρώπους πάνω στην Ίμια, αλλά κατά τη διάρκεια της επιστροφής του στην ελληνική φρεγάτα «Ναυαρίνον» συντρίβεται-κάτω από αδιευκρίνιστες.
Σταδιακά αρχίζει η απομάκρυνση όλων των δυνάμεων του Στρατού και των δυο χωρών απʼ τις βραχονησίδες, με την ταυτόχρονη υποστολή της ελληνικής σημαίας απʼ τα Ίμια.
Όπως αποκάλυψε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Λυμπέρης όταν ρώτησε τον ΥΠΕΞ Θεόδωρο Πάγκαλο τι θα πουν στον ελληνικό λαό σχετικά με την απομάκρυνση της σημαίας απʼ τα ελληνικά Ίμια, ο κ. Πάγκαλος απάντησε κυνικά:
«Θα πείτε ότι τη σημαία την πήρε ο αέρας!».





newsbeast.gr, greeknation.blogspot.com

Νιώθοντας το μέλλον


Επιστήμονες σε εργαστήρια κάνουν αινιγματικά πειράματα που δείχνουν το μέλλον (γράφει ο Bob Holmes)
Λίγοι ήχοι μπορούν να επιταχύνουν το σφυγμό τόσο, όσο ο κρότος της μπίλιας της ρουλέτας καθώς πέφτει.

Περιουσίες μπορούν να κερδιστούν η να χαθούν καθώς σταθεροποιείται στην αριθμημένη της κόγχη. Ο Michael Franklin νομίζει ότι ίσως μπορεί να ισχυριστεί το αδύνατο. Με πάνω από χίλιες δοκιμές, φαίνεται ότι βρήκε τον τρόπο να προβλέψει, με ορθότητα ελαφρώς μεγαλύτερη από την τυχαία εικασία, εάν η μπίλια θα πέσει στο κόκκινο ή στο μαύρο.Δεν θα βρείτε μαγικά ραβδιά η κρυστάλλινες σφαίρες να βοηθούν τον Franklin. Ούτε και χειρίζεται τις δυνάμεις του αυτές μέσα από μια ομιχλώδη σκηνή με σιρίτια και μυστήρια αρώματα. Εργάζεται σε ένα εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στη Santa Barbara.
Ανήκει σε μια μικρή ομάδα ψυχολόγων που ερευνούν την πρόγνωση, τη δυνατότητα να προλέγει κανείς το μέλλον. Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κάποιοι από την ομάδα, συμπεριλαμβανομένου του Franklin, έχουν βγάλει θετικά αποτελέσματα. «Θέλω ακόμα να δω ότι μπορώ πραγματικά να κερδίσω λεφτά με αυτό» λέει ο Franklin, που βαθμολογεί την εμπιστοσύνη του στα δεδομένα με 7,5 βαθμούς στους 10. «Ως επιστήμων, πρέπει να είμαι αγνωστικιστής».
Εάν η πρόβλεψη προκύψει να είναι πραγματική, θα ταρακουνήσει τα θεμέλια της επιστήμης και της φιλοσοφίας. Λίγοι είναι οι επιστήμονες που θα στοιχημάτιζαν γι' αυτήν την έκβαση ωστόσο. Οι περισσότεροι περιμένουν ότι τα αινιγματικά αποτελέσματα θα αρχίσουν να εξατμίζονται καθώς άλλοι θα επιχειρούν να επαναλάβουν τα πειράματα. Ακόμα κι έτσι, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει την επιστήμη με τον τρόπο που την ξέρουμε. Ο Franklin και οι συνεργάτες του χρησιμοποιούν όλοι καθιερωμένες ερευνητικές μεθόδους που συνήθως δεν αμφισβητούνται. Εάν τέτοιες μέθοδοι μπορούν να οδηγήσουν σεβαστούς επιστήμονες σε τέτοια σημαντικά λάθη, πόσες άλλες έρευνες θα μπορούσαν παρομοίως να ακυρωθούν;
Μια κοντινότερη ματιά
Παρά τον εκτεταμένο σκεπτικισμό από τους επιστήμονες της κυρίαρχης τάσης, οι μελέτες για πρόβλεψη και άλλες μορφές εξωαισθητήριας αντίληψης έχουν μακριά ιστορία. Στη δεκαετία του 1940 είχαν να κάνουν με το μάντεμα καρτών, το 1980 με την δυνατότητα επίδρασης σε γεννήτριες τυχαίων αριθμών και την τελευταία δεκαετία με το επονομαζόμενο 'προαίσθημα', στο οποίο οι εθελοντές εμφάνιζαν αλλαγές στην αγωγιμότητα του δέρματός τους λίγο πριν δουν εικόνες που προκαλούν ταραχή. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, ανεξάρτητοι ερευνητές απέτυχαν να επαναλάβουν τα αρχικά αποτελέσματα, καταλήγοντας τελικά στο ότι επρόκειτο για ελαττωματικές πειραματικές διαδικασίες ή για συμπτώσεις.
Εν τούτοις, μόλις πριν από έναν χρόνο ακόμα και οι σκεπτικιστές έπρεπε να δουν το θέμα πιο προσεκτικά όταν ο Daryl Bem, αξιοσέβαστος ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Cornell στη Νέα Υόρκη, ανέφερε κάποια θετικά αποτελέσματα στο περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology. «Όταν ο Daryl Bem μιλάει, εμείς ακούμε,» λέει ο Jeff Galak του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon στο Pittsburgh της Pennsylvania.
Η ελκυστικότητα της δουλειάς του Bem βασίζεται στο ότι χρησιμοποίησε αποδεκτά ψυχολογικά πειράματα, αλλά με έναν ελιγμό. Αμέτρητες έρευνες, για παράδειγμα, έδειξαν ότι η αντιγραφή μιας λίστας από λέξεις είναι ένας τρόπος για να τις θυμηθεί κανείς πιο εύκολα αργότερα. Ο Bem κατά κάποιον τρόπο αντέστρεψε τη σειρά των δύο γεγονότων. Τα υποκείμενα του πειράματός του είδαν τη λίστα για σύντομο χρονικό διάστημα και ελέγχθηκαν για την αρχική ανάκλησή τους. Στη συνέχεια τους δόθηκε μια μικρότερη, τυχαία συλλογή από λέξεις που άνηκαν στην ίδια λίστα, για την οποία τους ζητήθηκε να δακτυλογραφήσουν τις λέξεις και να τις απομνημονεύσουν. Με έκπληξη παρατηρήθηκε πως ήταν πιο πιθανό να έχουν θυμηθεί τις λέξεις αυτές κατά τη διάρκεια του αρχικού τεστ μνήμης, πριν καν δουν τη λίστα. Η διαφορά μεταξύ των δύο συνόλων από λέξεις ήταν ελαφριά, μόλις 2.27 τοις εκατό, αλλά στατιστικώς σημαντική.
Ένα άλλο από τα πειράματα του Bem εστιάστηκε σε ένα ψυχολογικό φαινόμενο που είναι γνωστό ως εξοικείωση (habituation). Εάν ζητείται στους εθελοντές να επιλέξουν μεταξύ δύο παρομοίων εικόνων, θα τείνουν να προτιμήσουν μια εικόνα που είχαν δει από πριν από μια εικόνα που δεν την έχουν ξαναδεί. Ξανά ο Bem αντέστρεψε τη σειρά, έδειξε στα υποκείμενα δύο νέες εικόνες και τους ζήτησε να επιλέξουν ποια από τις δύο τους άρεσε περισσότερο, πριν τους ξαναδείξει τη μία εκ των δύο εικόνων αμέσως μετά. Βρήκε ότι περίπου στο 54 τοις εκατό των περιπτώσεων, οι άνθρωποι προτίμησαν την εικόνα στην οποία θα κατέληγαν να δουν ξανά αμέσως μετά.
Εξέθεσε εννέα τέτοια πειράματα αντιστροφής χρονικής σειράς, σε οκτώ από τα οποία τα μεταγενέστερα γεγονότα εμφανίστηκε ότι επηρέασαν την προγενέστερη συμπεριφορά των ατόμων. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ λεπτές διαφορές, τυπικά κυμαίνονταν στο 2 με 4 τοις εκατό, αλλά οι στατιστικοί έλεγχοι που διεξήγαγε ο Bem έδειξαν ότι ήταν απίθανο να έχουν συμβεί κατά τύχη. Εάν τα λάμβανε κανείς υπόψη όλα μαζί, τα πειράματα υποδείκνυαν με ισχυρό τρόπο ότι οι άνθρωποι μπορούν πράγματι να «νιώσουν το μέλλον», κατέληξε ο Bem.
Μετά την εμφάνιση των μελετών του Bem, δύο ακόμα ερευνητές παρουσίασαν παρόμοια αποτελέσματα στο συνέδριο Towards a Science of Consciousness (Προς μια Επιστήμη της Συνείδησης) που έγινε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, τον Μάιο του 2011. Ο Franklin ήταν ένας από αυτούς. Ζήτησε στους εθελοντές να αναγνωρίσουν συγκεκριμένα πολύπλοκα γεωμετρικά σχήματα, κάποια από τα οποία θα χρησιμοποιούσαν για εξάσκηση λίγο αργότερα. Σε συμφωνία με τα αποτελέσματα του Bem, η επίδοσή τους στο πρώτο έργο φάνηκε να έχει επηρεαστεί από τα σχήματα που είδαν στη μεταγενέστερη διαδικασία της εξάσκησης.
Ο Franklin αναρωτήθηκε εάν θα μπορούσε να προσαρμόσει τη μέθοδό του για να κάνει πιο χρήσιμες προβλέψεις. Ας υποθέσουμε ότι η επιλογή των σχημάτων για την εξάσκηση καθοριζόταν από την περιστροφή ενός τροχού ρουλέτας, για παράδειγμα. Θα μπορούσε τότε να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα των δοκιμών του πειραματικού υποκειμένου για να προβλέψει εάν η μπίλια θα πέσει στο κόκκινο ή στο μαύρο.
«Εάν γνωρίζεις ποια συνθήκη εξάσκησης θα τους τύχει, τότε μπορείς να πεις Εντάξει, πρόκειται να προβλέψω ότι η περιστροφή της ρουλέτας θα βγάλει κόκκινο» λέει ο Franklin. Αρκετά σίγουρος, όταν προσπάθησε πραγματικά να το κάνει κατάφερε όντως να μαντέψει την κατάληξη της μπίλιας της ρουλέτας σε ένα άλλο δωμάτιο με ακρίβεια 57 τοις εκατό στις φορές που έγιναν οι δοκιμές, κάτι που θα ήταν αρκετό για να έχει ένα μικρό κέρδος εάν στοιχημάτιζε με κανονικά χρήματα σε ένα παιχνίδι.
Ο Dick Bierman, φυσικός και γνωσιακός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ στην Ολλανδία, στο μεταξύ, έδειξε στους εθελοντές μια κλασική οπτική πλάνη που είναι γνωστή ως ο κύβος του Necker. Πρόκειται για ένα δισδιάστατο σχέδιο ενός κύβου που η τρισδιάστατη αντιληπτική του εντύπωση εναλλάσσεται δείχνοντας προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Τα υποκείμενα έπρεπε να δηλώσουν ποια από τις δύο εναλλακτικές αντιλήψεις είχαν και πότε άλλαζε η αντίληψή τους.
Στη συνέχεια ο Bierman έδειξε σε κάθε εθελοντή ένα χρωματισμένο σχέδιο κύβου που αναμφίβολα παρίστανε μια από τις δύο αντιλήψεις, την προς τα πάνω ή την προς τα κάτω. Όσοι στη μεταγενέστερη χρωματισμένη απεικόνιση είδαν την προς τα πάνω εικόνα, αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο στο να αντιλαμβάνονται τον κύβο του Necker με την προς τα πάνω κατεύθυνση, το αντίστοιχο συνέβη και σε όσους επιδείχτηκε στη συνέχεια η προς τα κάτω κατεύθυνση στη χρωματιστή εικόνα. Όπως και με την έρευνα του Bem, η διαφορά ήταν ελαφριά, μόλις 3 τοις εκατό περίπου, αλλά ήταν απίθανο να έχει συμβεί από τύχη.
Με μια πρώτη ματιά, τα πειράματα αυτά φαίνεται να καταρρίπτουν την συμβατική έννοια της αιτίας και του αποτελέσματος. Θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι τα προαισθήματα όντως μας λένε κάτι για το μέλλον. Ίσως να μπορούσαμε ακόμα και να «θυμηθούμε» τα αποτελέσματα της επόμενης κλήρωσης του λαχείου.
Κι όμως, κανένα από τα προαναφερθέντα δεν θα κατέρριπτε τους νόμους της φυσικής όπως τους γνωρίζουμε, εφόσον οι εξισώσεις της φυσικής είναι στην πλειονότητά τους «συμμετρικές στο χρόνο», σημειώνει ο Daniel Sheehan, φυσικός του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο San Diego. «Εάν επρόκειτο να πεις ότι το παρελθόν επιδρά στο παρόν, ο καθένας θα έλεγε εντάξει. Αλλά μπορείς επίσης να πεις ότι οι οριακές συνθήκες του μέλλοντος επηρεάζουν το παρόν,» λέει ο Sheehan, που οργάνωσε ένα συμπόσιο για την αντίστροφη αιτιότητα το 2011 για μια τοπική συνάντηση της Αμερικάνικης Ένωσης για την Προαγωγή της Επιστήμης (American Association for the Advancement of Science) στο San Diego. «Το μέλλον έχει μια ίση απόκριση στο παρόν όπως έχει το παρελθόν.»
Εμφάνιση ρωγμών
Πράγματι, ακόμα και κάποια πειράματα της φυσικής μπορούν να ερμηνευτούν ως αιτιότητα που κινείται αντίστροφα στο χρόνο. Ένα φωτόνιο που περνάει μέσα από μία ή δύο στενές σχισμές θα συμπεριφερθεί σαν κύμα και σαν σωματίδιο, ανάλογα με το πόσες σχισμές είναι ανοιχτές, ακόμα κι αν οι σχισμές διευθετηθούν αφότου περάσει το φωτόνιο. Το πείραμα μπορεί επίσης να εξηγηθεί χωρίς την επίκληση αντίστροφης αιτιότητας, αλλά τα επιχειρήματα τείνουν να είναι ιδιαίτερα στρυφνά, σύμφωνα με τον Sheehan.
Η μεγάλη πλειοψηφία των επιστημόνων δε θα δεχτούνε τις ερμηνείες αυτές ακόμα. «Πριν προχωρήσεις σε προσπάθειες να προσαρμόσεις αυτά τα φαινόμενα στην φυσική, δείξε μας ότι τα φαινόμενα υπάρχουν,» λέει ο James Alcock, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο York του Τορόντο, στον Καναδά. Κι αν κοιτάξει κανείς λίγο πιο προσεκτικά τις τελευταίες μελέτες, αρχίζουν να εμφανίζονται ρωγμές στην φαινομενικά πειστική τους πρόσοψη.
Καταρχάς, οι στατιστικές αναλύσεις που προορίζονται να απομακρύνουν αποτελέσματα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν συμβεί από τύχη, ίσως να κρύβουν λανθασμένες θετικές απαντήσεις. Με τη χρήση της κλασικής στατιστικής τεχνικής, οι ερευνητές προσπαθούν να εκτιμήσουν την πιθανότητα τα αποτελέσματά τους να συμβαίνουν σύμφωνα με την επονομαζόμενη «μηδενική υπόθεση», που σημαίνει ότι τίποτε αντικανονικό δεν συμβαίνει, δηλαδή ότι δεν ισχύει η πρόγνωση. Εάν αυτή η πιθανότητα είναι αρκετά μικρή, καταλήγουν ότι θα πρέπει να ισχύει η εναλλακτική υπόθεση, η οποία στα συγκεκριμένα πειράματα είναι ότι ισχύει η πρόγνωση.
Αλλά πουθενά στη διαδικασία δεν υπολογίζουν τα πειράματα το πόσο πιθανές θα ήταν οι παρατηρήσεις εάν λαμβανόταν υπόψη η εναλλακτική υπόθεση. Εάν κάνει κανείς αυτόν τον υπολογισμό, χρησιμοποιώντας μια άλλη μέθοδο που είναι γνωστή ως μπαεσιανή (Bayesian) στατιστική, τα αποτελέσματα μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση. Ας υποθέσουμε ότι ρίχνετε ένα καλοζυγισμένο κέρμα 1000 φορές και φέρνει 527 φορές κορώνα. Οι πιθανότητα να απέχει το αποτέλεσμα τόσο πολύ από το 50:50 είναι κάπως λιγότερες από 1 προς 20. Είναι δελεαστικό να σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν 20 προς 1 πιθανότητες το νόμισμα να ήταν κατασκευασμένο έτσι ώστε να «προτιμά» τη μία από τις δύο όψεις, αλλά δεν πρόκειται γι' αυτήν την περίπτωση, λέει ο Jeff Rouder, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Missouri στην Columbia. Ακόμα και η καλύτερη εναλλακτική, ένα νόμισμα που δίνει κορώνα 52.7 τοις εκατό των φορών, παρέχει πιθανότητα μόλις 0.025 του να φέρει ακριβώς 527 φορές κορώνα, κάτι που είναι μονάχα τέσσερις φορές βελτίωση πάνω από τις πιθανότητες του να φέρει ακριβώς 527 κορώνες ένα καλοζυγισμένο νόμισμα. «Με άλλα λόγια, αυτή η νέα εναλλακτική δεν είναι πολύ περισσότερο πιθανή από αυτήν που απέρριψα» λέει ο Rouder. Άλλες εναλλακτικές, ότι το νόμισμα θα φέρει κορώνα στο 55 τοις εκατό των φορών ας πούμε, προσφέρουν ακόμα λιγότερο απ' ότι ένα προβάδισμα από τη μηδενική υπόθεση.
Εάν κοιτάξει κανείς τα δεδομένα του Bem με τον παραπάνω τρόπο, η μπαεσιανή επανανάλυση από τον Eric-Jan Wagenmakers, μαθηματικό ψυχολόγο στο Πανεστήμιο του Άμστερνταμ και ο Rouder βρήκαν ότι η περίπτωση της πρόγνωσης δεν είναι πειστική. Τέτοιες αναλύσεις έχουν όμως τα δικά τους ερωτήματα, στην προκειμένη περίπτωση το πόσο πολύ πρόγνωση θα έπρεπε να επηρεάσει τα αποτελέσματα των πειραμάτων. Σύμφωνα πάντως με την μπαεσιανή ανάλυση που έκανε ο ίδιος ο Bem στα πειράματά του, αντιμετωπίζοντάς τα ως σύνολο, παρείχαν πιθανότητες 13,000 προς 1 υπέρ του ισχυρισμού της πρόγνωσης.
http://omantribune.com/index.php?page=leisure_details&&id=6414&heading=Special+Features

Εικονικά ταξίδια... 360 μοιρών!

4_large
ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΡΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ LINKS ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ!

Πατήστε το δείκτη του ποντικιού στο κέντρο της εικόνας και σύρετε προς όλες τις κατευθύνσεις ! ! ! Είναι φοβερό ! ! ! ! !
- Επίσης, κάντε κλικ στα εικονίδια και τις άλλες εικόνες που εμφανίζονται και πολλές άλλες εικόνες ακόμη. Αλλά είναι στο χέρι σας να το οργανώσετε και να δείτε!



Un incendie majeur


PERIERGAA

Ένας νεκρός στη Στυλίδα μετά από άγριο καυγά Ελλήνων - Αλβανών


Όλα έγιναν μέσα σε ουζερί της περιοχής στην οποία βρίσκεται τώρα ισχυρή δύναμη της αστυνομίας καθώς υπάρχει φόβος νέας επίθεσης για εκδίκηση!
Σύμφωνα με το LamiaReport.gr, μια παρέα Αλβανών που τα έπινε στο ουζερί, ενόχλησε και απείλησε τρεις Έλληνες, που ήταν σε άλλη παρέα. Ο ιδιοκτήτης του ουζερί, τους έκανε παρατήρηση και τους έδιωξε.

Σε λίγο εκείνοι επέστρεψαν οπλισμένοι και τα έβαλαν με τον ιδιοκτήτη και τους θαμώνες.
Κάποιοι είπαν ότι οι Αλβανοί πυροβόλησαν εναντίον τους...

Κάποια στιγμή, ο ιδιοκτήτης του ουζερί άρπαξε την καραμπίνα που είχε στην κουζίνα και πυροβόλησε εναντίον τους, σκοτώνοντας τον ένα από αυτούς.

Μετά την αιματηρή τροπή που πήρε το επεισόδιο, οι άλλοι δύο Αλβανοί έφυγαν από το σημείο και τους αναζητά η αστυνομία.

Ο καταστηματάρχης παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Στυλίδας. 

Μια ομάδα αλλοδαπών ωστόσο, κινήθηκε απειλητικά εναντίον του ακόμη και την ώρα που βρισκόταν στο αστυνομικό τμήμα ενώ όταν πια είχε βραδιάσει, μεγάλες ομάδες αλβανικής καταγωγής άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία της Στυλίδας και να απειλούν με αντίποινα. Στο σημείο βρίσκονται πολλοί αστυνομικοί για να εμποδίσουν νέο επεισόδιο...



newsit.gr

Απίστευτο: Δίνουν σύνταξη με το ζόρι σε... νεκρό!


Ενώ ΙΚΑ και υπουργείο ψάχνει τους νεκρούς που παίρνουν σύνταξη για να την κόψει στην συγκεκριμένη περίπτωση ο αδελφός ενός νεκρούς τους κυνηγάει στην κυριολεξία εδώ και ενάμιση χρόνο για να του κόψουν τη σύνταξη!

Εναν χρόνο ταλαιπωρείται ο Ν. Μπάμπαλης ζητώντας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος να σταματήσουν την καταβολή της επικουρικής σύνταξης του αδελφού του, ο οποίος έχει πεθάνει

Την ώρα που ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος ανακοινώνει ότι οι υπηρεσίες του εντόπισαν χιλιάδες παράνομες συντάξεις και θα υποβληθούν ακόμα και μηνύσεις, ένας συνταξιούχος στη Μεσσηνία προσπαθεί πάνω από έναν χρόνο να πείσει τις υπηρεσίες του ΙΚΑ να διακόψουν την επικουρική σύνταξη του αδελφού του, που έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουλίου του 2010.

Σύμφωνα με καταγγελία που έκανε ο παθόν στην εφημερίδα “Έθνος” η κατάσταση τελικά είναι και για γέλια και για κλάματα. 

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Δημήτριος Μπάμπαλης, συνταξιούχος του ΟΣΕ, ζούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο σπίτι του 77χρονου σήμερα αδελφού του, Νίκου Μπάμπαλη, στο χωριό Φοινίκη Μεσσηνίας. Στις 26 Ιουλίου του 2010 ο Δημήτριος Μπάμπαλης έφυγε από τη ζωή.

Ο αδελφός του αμέσως μετά τον θάνατο έστειλε ληξιαρχική πράξη θανάτου στο ΙΚΑ για να διακοπούν οι συντάξεις (κύρια και επικουρική σύνταξη). Επειτα από τρεις μήνες σταμάτησε να κατατίθεται στην τράπεζα η κύρια σύνταξη. Δεν έγινε το ίδιο όμως και με την επικουρική.

Από εδώ αρχίζει η οδύσσεια του 77χρονου Νικολάου Μπάμπαλη αλλά και της οικογένειάς του.

«Ακουγα από τις τηλεοράσεις ότι πολλοί παίρνουν παράνομες συντάξεις και σκέφτηκα τι επιπτώσεις θα έχω, αφού κι εγώ έπαιρνα τη μικρή σύνταξη του μακαρίτη αδελφού μου παρά τη θέλησή μου, έχοντας αμέσως ενημερώσει το Ταμείο».

Η περιπέτεια του κ. Μπάμπαλη ξεκινάει από το ΙΚΑ Πύλου. Εκεί του δήλωσαν αναρμόδιοι. Η συνέχεια γράφεται στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ στην Καλαμάτα, όπου και από εκεί φεύγει απογοητευμένος, μια και του λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.

Παρά τα γηρατειά του ο κ. Νίκος ανεβαίνει στην Αθήνα και απευθύνεται στο ΙΚΑ της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Από εκεί οι υπάλληλοι τον στέλνουν στο ΙΚΑ της Πανόρμου, όπου υπομονετικά περιμένει στην ουρά για να εισπράξει και από εκεί άλλη μία απογοήτευση, αφού όπως του είπαν ο αδελφός του δεν είναι γραμμένος στα αρχεία τους. Επιστροφή στο χωριό και τη σκυτάλη παίρνει η κόρη του Σταυρούλα Μπάμπαλη με τον σύζυγό της Γιάννη Μαρκάκη, απόστρατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι προσπαθούν τηλεφωνικά να λύσουν το ζήτημα.

«Δεν είμαστε αρμόδιοι, πάρε το τάδε τηλέφωνο, το οποίο δεν σήκωνε κανένας κι αν καμιά φορά το σήκωνε δήλωνε αναρμοδιότητα, μέχρι που κάποιοι λοιδορούσαν και μας έλεγαν ανάπηρους» μας λέει ο κ. Μαρκάκης.

Τελευταία προσπάθεια που έκανε ο κ. Νίκος ήταν να καταθέσει πριν από έναν μήνα αίτημα στο ΙΚΑ μέσω του ΚΕΠ Μεθώνης, χωρίς να πάρει ακόμα καμία απάντηση. Στο μεταξύ η επικουρική σύνταξη, όπως φαίνεται και από το τραπεζικό βιβλιάριο, εξακολουθεί να κατατίθεται.

Ο κ. Νίκος αναρωτιέται πώς η μία σύνταξη διακόπηκε και η άλλη συνεχίζει να δίδεται, αφού και οι δύο προέρχονται πια από τον ίδιο φορέα, το ΙΚΑ, και παρακαλεί τον αρμόδιο υπουργό και τον διοικητή του ΙΚΑ να δώσουν τέλος στην περιπέτειά του.


Και όλα αυτά ενώ ξεπερνούν τους 100.000 οι ασφαλισμένοι-«φαντάσματα», που κοστίζουν στα ασφαλιστικά ταμεία 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 60.000 ανάπηροι-«μαϊμού» έχουν καταφέρει να πάρουν σύνταξη.
Οι έλεγχοι αποκαλύπτουν στοιχεία-σοκ για τις διαστάσεις που είχε πάρει τα προηγούμενα χρόνια η λεηλασία των Ταμείων. Είναι χαρακτηριστικό πως για 32 ολόκληρα χρόνια μία γυναίκα συνέχιζε να παίρνει τη σύνταξη του άνδρα της, ο οποίος είχε πεθάνει το 1978. Παράλληλα καταγράφεται «ρεκόρ» συνταξιούχων άνω των 100 ετών. Η πιο ακραία περίπτωση που αποκαλύφθηκε πέρσι... αφορούσε την καταβολή της σύνταξης σε ασφαλισμένο που είχε πεθάνει το 1999.



the-true-here.blogspot.com

Τα 9 ναυάγια που σημάδεψαν την Ελλάδα...


Με αφορμή το τραγικό περιστατικό με το Costa Concordia, έρχονται στο νου μας, ορισμένες ναυτικές τραγωδίες που συγκλόνισαν τη χώρα μας. Δυστυχώς η Ελλάδα, έχει πλούσια ιστορία σε ναυάγια. Πότε από ανθρώπινος λάθος, πότε από ατυχία, πότε από απροσεξία, έχουμε θρηνήσει εκατοντάδες θύματα στις ελληνικές θάλασσες τις τελευταίες δεκαετίες. Το BriefingNews, φέρνει και πάλι στη μνήμη σας εννέα ναυάγια που βύθισαν την Ελλάδα στο πένθος.

Βρετανικός, Στενό της Κέας,1916 : 30 νεκροί
 


 


Ήταν το "μεγάλο αδελφάκι" του Τιτανικού, κατασκευασμένο και αυτό, σε ναυπηγείο του Μπέλφαστ το 1914 -1915.
 

Ο Βρετανικός επρόκειτο να νηολογηθεί στη γραμμή Νέα Υόρκη – Σάουθάμπτον, αλλά τον πρόλαβε ο Α. Παγκόσμιος Πόλεμος. Το πλοίο επιτάχθηκε από το βρετανικό ναυτικό και, από τις 13 Νοεμβρίου 1915 ανέλαβε καθήκοντα πλωτού νοσοκομείου.
 

Άρχισε τη δράση του στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου και της Μέσης Ανατολής, από όπου παραλάμβανε και μετέφερε ασθενείς στη Μεγάλη Βρετανία. Κατόρθωσε ασφαλώς πέντε ταξίδια, πριν το μοιραίο έκτο.
 

Στις 21 Νοεμβρίου 1916 στην περιοχή μεταξύ Σουνίου και Κέας, οι επιβαίνοντες αισθάνθηκαν το πλοίο να χτυπά κάπου – ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος αλλά θεώρησαν ότι μάλλον επρόκειτο για κάποια μικρή βάρκα.
 

Η αυτοψία έδειξε ότι τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα. Τα τέσσερα πρώτα στεγανά και το λεβητοστάσιο είχαν γεμίσει με νερό μέσα σε ελάχιστο χρόνο.
 

Στις 8.35 δόθηκε η εντολή για την εκκένωση, αλλά ήδη κάποιοι είχαν βιαστεί να εγκαταλείψουν το πλοίο.
 

Το βρετανικό πολεμικό Ηρωικός μάζεψε περί τους 500 ενώ 150 κατόρθωσαν να κολυμπήσουν μέχρι την ακτή.
 

Διεσώθησαν 1.036 άνθρωποι. Χάθηκαν 30 ζωές.
 

Το κουφάρι του Βρετανικού ανακάλυψε κι εξερεύνησε η ομάδα του Ζακ Υβ Κουστώ το 1975.
 

Έρευνες στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αιτία της βύθισης ήταν η πρόσκρουσή σε νάρκη που είχε ποντίσει στην περιοχή το γερμανικό υποβρύχιο U-73 λίγες εβδομάδες πριν.
 

Χειμάρρα , Νότιος Ευβοϊκός, 1947 : Τουλάχιστον 383 νεκροί
 


 


"Ο Τιτανικός της Ελληνικής Ακτοπλοΐας"
 

Υπήρξε το χειρότερο και πιο πολύνεκρο δυστύχημα στην ιστορία της χώρας μας. Απέπλευσε στις 8:30 το πρωί της 18ης Ιανουαρίου 1947, από τη Θεσσαλονίκη για τον Πειραιά, με 544 επιβάτες και 86 άνδρες πλήρωμα.
 

Στις 4:10 τα ξημερώματα της 19ης Ιανουαρίου έπλεε στον Νότιο Ευβοϊκό προσέκρουσε λόγω της πυκνής ομίχλης στις βραχονησίδες Βερδούγια, μεταξύ Νέων Στύρων και Αγίας Μαρίνας.
 

 Η σφοδρή πρόσκρουση προκάλεσε εισροή υδάτων και σοβαρό πρόβλημα στο πηδάλιο του πλοίου, με αποτέλεσμα να παραμείνει ακυβέρνητο. Το πλήρωμα του Χειμάρρα δεν φρόντισε να διατηρήσει την τάξη κατά την εγκατάλειψη του σκάφους, που έγινε τελείως ανεξέλεγκτα.

Αν και το επιβατηγό βυθίστηκε μιάμιση ώρα αργότερα και σε απόσταση μόλις ενός μιλίου από την Αγία Μαρίνα, ο πανικός που επικράτησε κατά την εγκατάλειψη του πλοίου, το φοβερό ψύχος και τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα της περιοχής, είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 383 άνθρωποι. Ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα, πολιτικοί κρατούμενοι και χωροφύλακες συνοδοί.
 

Στη δίκη που ακολούθησε, ο δεύτερος πλοίαρχος Μπέρτολς, που ήταν βάρδια την ώρα του ναυαγίου, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 20 μηνών και ο πλοίαρχος Μπελέσης σε φυλάκιση 15 μηνών με αναστολή.
 

Ηράκλειον, 1966 : θαλάσσια περιοχή της Φαλκονέρας στο Μυρτώο Πέλαγος : 217 νεκροί
 


 


"SOS, από Ηράκλειον, στίγμα μας 36° 52' B., 24° 08 A., Βυθιζόμεθα".
 

Ήταν 02.06 το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου 1966 όταν επιβατηγό - οχηματαγωγό Ηράκλειον βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της Φαλκονέρας στο Μυρτώο Πέλαγος.
 

Tο μοιραίο βράδυ οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ άσχημες, με τους ανέμους 9 μποφόρ. Στις 8.00 μμ απέπλευσε από την Σούδα της Κρήτης για Πειραιά.
 

Μέσα σε υψηλό κυματισμό με συνεχείς διατοιχισμούς το τελευταίο όχημα φορτηγό ψυγείο 5 τόνων με φορτίο πορτοκάλια άρχισε να κινείται και να προσκρούει στους πλευρικούς καταπέλτες εκ των οποίων ο ένας, είτε γιατί δεν είχε ασφαλισθεί με τους πείρους είτε γιατί αυτό είχε γίνει πλημμελώς άνοιξε.
 

Από τον πλευρικό καταπέλτη που υποχώρησε, το φορτηγό ψυγείο έπεσε στη θάλασσα η οποία και κατέκλυσε στη συνέχεια όλο τον χώρο των οχημάτων. Μετά την έξοδο του φορτηγού ψυγείου στην θάλασσα, το πλοίο ήλθε πάλι στην θέση του και αιωρείτο στην επιφάνεια της θάλασσας με μόνο τις ηλεκτρογεννήτριες ασφαλείας σε ενεργεία για περίπου 15-20 λεπτά και κατόπιν λόγω της μεγάλης πλέον ελεύθερης επιφάνειας υδάτων που είχαν
 
κατακλύσει το γκαράζ, το πλοίο άρχισε να παίρνει πολύ μεγάλες κλίσεις που στο τέλος οδήγησαν στη βύθιση του. Το πλοίο βυθίστηκε πρώτα με την πλώρη.

Από τους 73 ναυτικούς (πλήρωμα) του πλοίου και τους 191 επιβάτες σώθηκαν μόνο 46, (16 από το πλήρωμα και 30 επιβάτες), οι υπόλοιποι 217 πνίγηκαν.
 

Πλοίαρχος του πλοίου ήταν ο Εμμ. Βερνίκος που αν και ήταν ο πρώτος που έπεσε στην θάλασσα φέροντας σωσίβιο, όπως είπαν οι διασωθέντες αξιωματικοί, ποτέ δεν βρέθηκε ο ίδιος ή το πτώμα του.
 

Παναγιώτης, Παραλία Άγιου Γεωργίου, Ζάκυνθος 1982
 


 


"Ναυάγιο"
 

Το ναυάγιο συνέβη το 1982, όταν το πλοίο Παναγιώτης μετέφερε παράνομα τσιγάρα, από την Τουρκία σε διεθνή ύδατα, οπού θα τα πουλούσε σε προσυμφωνημένο σημείο. Το πλοίο, ωστόσο, λόγω εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών και χαλασμένης μηχανής, βρέθηκε εκτός πορείας και σύντομα έπεσε στα βράχια της βορειοδυτικής πλευράς της Ζακύνθου.
 

 Σήμερα είναι το πιο πολιτογραφημένο αξιοθέατο του νησιού και σήμα κατατεθέν του. Φιγουράρισε στα εξώφυλλα τουριστικών οδηγών και οδικών χαρτών. Έγινε πόστερ, και αναρτήθηκε στις εισόδους εισδοχής επισκεπτών: αεροδρόμια, λιμεναρχεία, σταθμούς λεωφορείων και τρένων ολόκληρης της χώρας, αλλά και ταξίδεψε σε όλον τον πλανήτη.

Χρυσή Αυγή, Ανοιχτά της Καρύστου, 1983 : 26 νεκροί
 


 


Το οχηματαγωγό Χρυσή αυγή βυθίστηκε στα ανοιχτά της Καρύστου έπειτα από έκρηξη και ανατροπή, με αποτέλεσμα 26 άτομα να θαφτούν στο υγρό κοιμητήριο του ακρωτηρίου Μαντήλι της Εύβοιας.
 

Είχε αποπλεύσει από το λιμεναρχείο Ραφήνας με προορισμό τα νησιά Ανδρο, Τήνο, Πάρο και Νάξο, μεταφέροντας 9 βυτιοφόρα, 4 φορτηγά, με πλήρωμα 23 ατόμων και 14 οδηγούς αυτοκινήτων. Στις 6.35 μ.μ. και ενώ
 
βρισκόταν σε απόσταση 4 ν.μ. από το ακρωτήριο Μαντήλι έστειλε σήμα κινδύνου. Ο εφιάλτης για τους 47 ανθρώπους είχε μόλις αρχίσει.

Ο ισχυρός κρότος της έκρηξης σήμανε τον κίνδυνο. Με σπαρακτικές κραυγές οι επιβάτες της Χρυσής αυγής καλούσαν σε βοήθεια, ενώ έβλεπαν τα κορμιά τους να τυλίγονται στις φλόγες. Στη συνέχεια έπεσαν στο νερό για να σωθούν. Αλλοι τα κατάφεραν, άλλοι όμως χάθηκαν για πάντα, αφού την ώρα της τραγωδίας στην περιοχή φυσούσαν άνεμοι έντασης 8 Mποφόρ.
 

Το γεγονός ότι κοντά στο Μαντήλι, την ώρα του ναυαγίου, έπλεε το σοβιετικό φορτηγό Γιέκος Κασίλι στάθηκε σωτήριο για πολλούς από τους διασωθέντες. Ο πλοίαρχος, ρισκάροντας, πλησίασε πολύ κοντά στο μισοβυθισμένο, την ώρα εκείνη, οχηματαγωγό και άρχισε αμέσως να ρίχνει τις σκάλες του στο νερό, με αποτέλεσμα να σωθούν μερικοί ναυαγοί.
 

Δύστος, 3,5 ναυτικά μίλια ανατολικά από την Κύμη, 1996 : 20 νεκροί
 


 


Ήταν ελληνικό εμπορικό φορτηγό πλοίο, τύπου "μπαλκ κάριερ", που βυθίστηκε στις 29 Δεκεμβρίου του 1996.Είχε ναυπηγηθεί το 1970 και το προηγούμενο όνομά του πριν ν΄ αγορασθεί ήταν "MINA ENTREGO". Ήταν χρονοναυλομένο από την ΑΓΕΤ - Ηρακλης για μεταφορικές ανάγκες της με ειδική διασκευή μεταφοράς "χύμα" τσιμέντου.
 

 Στο ναυάγιο αυτό έχασαν την ζωή τους 20 επιβαίνοντες. Από την έρευνα των πραγματογνωμόνων ως αιτία του ναυαγίου θεωρήθηκε αναμφίβολα η μετατόπιση φορτίου η οποία και επέφερε την αύτανδρη ανατροπή του πλοίου

Με πλοίαρχο τον Ιωάννη Τσιτσιρίκη και πλήρωμα 21 Έλληνες ναυτικούς, απέπλευσε από τις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ-Ηρακλής Βόλου στις 26 Δεκεμβρίου του 1996, φορτωμένο με 5.300 τόνους τσιμέντο. Το πλοίο είχε προορισμό τις εγκαταστάσεις λιμένος Δραπετσώνας, όμως, εξαιτίας των ιδιαίτερα κακών καιρικών συνθηκών, το φορτηγό-πλοίο προσέγγισε σε νότιο όρμο της νήσου Σκιάθου.
 

Το Δύστος παρέμεινε εκεί για 2 ημέρες, αφού οι θυελλώδεις άνεμοι και η φουρτούνα δεν κόπαζαν. Τελικά, ο Πλοίαρχος, πιθανόν κατόπιν και παρότρυνσης του πληρώματος για να επιστρέψουν σπίτι τους για την Πρωτοχρονιά, αποφάσισε να αποπλεύσει και να συνεχιστεί το ταξίδι προς τον Πειραιά. Η τελευταία φορά που καταγράφηκε επικοινωνία του Φ/Γ Δύστος, ήταν στις 20.00 όταν επικοινώνησε με το εμπορικό motorship Λένα.
 

Την επόμενη μέρα, γύρω στις 05.15, το αλιευτικό Σαρωνικός εντόπισε το Δύστος να πλέει ανεστραμμένο 3,5 ανατολικά της Κύμης, ενώ εντόπισε και έσωσε τον δόκιμο πλοίαρχο Χρήστο Αναγνώστου.
 

Πυραυλάκατος Κωστάκος, Σάμος, 2000 : 4 νεκροί
 


 


Αραγμένο σε έναν όρμο λίγο έξω από το λιμάνι της Σάμου με τα φώτα του κλειστά, όπως όριζε η άσκηση του Πολεμικού Nαυτικού "Παρμενίων", βρισκόταν η πυραυλάκατος του Eλληνικού Πολεμικού Nαυτικού Κωστάκος.
 

Το επιβατηγό Σάμαινα που σύμφωνα με την κατάθεση του καπετάνιου του δεν γνώριζε ότι η πυραυλάκατος βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή το αντιλήφθηκε λίγο πριν από τη σφοδρή σύγκρουση. Το αποτέλεσμα ήταν η βύθιση του Κωστάκος, στις 6.45 το απόγευμα, λίγα μέτρα από το ακρωτήρι Αυλάκια. Το Σάμαινα δεν έπαθε απολύτως τίποτα.
 

Ο πλοίαρχος του επιβατηγού διέταξε το πλοίο να περισυνελέξει τους ναυαγούς, ενώ ειδοποιήθηκε το λιμεναρχείο της Σάμου, άντρες του οποίου κατέφθασαν με πλωτά σκάφη. Από τα 38 μέλη του πληρώματος του Κωστάκος τέσσερις άνδρες του Πολεμικού Nαυτικού έχασαν τη ζωή τους.
 

Εξπρές Σάμινα , νησίδες "Πόρτες", Πάρος, 2000 : 81 νεκροί
 


 


Το Εξπρές Σάμινα ήταν πλοίο που εκτελούσε την ακτοπλοϊκή γραμμή Πειραιάς - Πάρος - Νάξος - Ικαρία - Σάμος - Πάτμος με τελικό προορισμό τους Λειψούς.
 

Το δρομολόγιο που εκτελέστηκε στις 26 Σεπτεμβρίου του 2000, είχε ως κατάληξη μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στην Ελλάδα με 81 νεκρούς, την δεύτερη μεγαλύτερη μετά το ναυάγιο του οχηματαγωγού Ηράκλειον.
 

Το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου του 2000 το Εξπρές Σάμινα σαλπάρει από το λιμάνι του Πειραιά με 533 άτομα, από τα οποία τα 472 ήταν επιβάτες και τα υπόλοιποι 61 το πλήρωμα.
 

Λίγο πριν τις 22.00, ενώ το πλοίο ετοιμάζεται για τον κατάπλου του στο λιμάνι της Παροικιάς της Πάρου, προσκρούει στις 22.12 με ανέμους 8 μποφόρ, 2 μίλια ανοικτά της Πάρου, με ταχύτητα 18 μιλίων, στις χαρτογραφημένες νησίδες "Πόρτες".
 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα βράχια να σχίσουν τα ύφαλα του πλοίου προκαλώντας του ρήγμα περίπου τριών μέτρων στη βάση του πτερύγιου εξισορρόπησης με το νερό να εισβάλλει στο μηχανοστάσιο του πλοίου παίρνοντας γρήγορα κλίση προς τα δεξιά και βυθίζοντάς το σε 25 λεπτά.
 

Ο λιμενάρχης Πάρου, Δημήτρης Μάλαμας, έχασε τη ζωή του το ίδιο βράδυ από το άγχος και την πίεση κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για τη διάσωση των ναυαγών.
 

Sea Diamond, Σαντορίνη, 2007 : 2 αγνοούμενοι (γάλλοι Ζαν Κριστόφ Αλέν 45 ετών και η κόρη του Μοντ 16 ετών).
 


 


Τη Μεγάλη Πέμπτη, 5 Απριλίου του 2007, το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond της εταιρείας Louis Hellenic-Cruises ξεκίνησε από το λιμάνι του Ηρακλείου περίπου στις 12 το μεσημέρι με προορισμό τη Σαντορίνη, όπου και θα παρέμενε για 4-5 ώρες.
 

Μια ώρα μετά την αναχώρηση συνέβη βλάβη στη μία από τις τέσσερις κύριες μηχανές του πλοίου σε αντλία πετρελαίου και η μηχανή βγήκε εκτός λειτουργίας.
 

Μετά από περίπου τρεις ώρες ταξιδιού, με τις τρεις μόνο μηχανές, και ταυτόχρονες επισκευές εν πλω, η μηχανή μπήκε σε λειτουργία, 15 λεπτά πριν την πρόσκρουση.
 

Αντί να ευθυγραμμιστεί μεταξύ της σημαδούρας Νο4 και της «γλώσσας» που έβγαζε στη στεριά, βρέθηκε δύο ναυτικά στάδια νοτιότερα, προς το ακρωτήριο Αλωνάκι.
 

Στο σημείο εκείνο το πλοίο προσέκρουσε σε ξέρα κοντά στην πλώρη του, με τη δεξιά του πλευρά, στις 15:30, και άρχισε να "μπάζει" νερά.
 

 Το λιμεναρχείο ενημερώθηκε 17 λεπτά μετά την πρόσκρουση από τον πλοίαρχο, όπως λέει ο ίδιος, ενώ στη συνέχεια ο πλοίαρχος δεν απαντούσε για μισή ώρα «στις επανειλημμένες προσπάθειες που έγιναν από πλευράς λιμεναρχείου για επικοινωνία μέσω VHF». Στις 15:40 το πλοίο είχε πάρει μεγάλη κλίση και ζητήθηκε από τους ιδιώτες λεμβούχους της περιοχής να σπεύσουν σε βοήθεια κοντά στο Sea Diamond και στις 16:10 ανακοινώνεται
από το λιμεναρχείο πως έχει δοθεί εντολή εγκατάλειψης του πλοίου.

Η διαδικασία ήταν αργή και οι βάρκες δε μπορούσαν να τραβηχτούν πάλι στο πλοίο για να μεταφέρουν και τους υπόλοιπους στα παραπλέοντα σκάφη. Επίσης δύσκολα οι ιδιώτες λεμβούχοι περισυνέλεγαν τον κόσμο από τις ανεμόσκαλες, και έπειτα μόνο από αυτές όταν όλες οι βάρκες είχαν πια κατέβει στο νερό.
 

Η πρύμνη του πλοίου ήταν δεμένη στη στεριά ενώ την πλώρη την κρατούσε το ανοιχτού τύπου Νήσος Θηρασία που είχε βοηθήσει στην αποκόλληση του S.D. όταν οι μηχανές του είχαν σταματήσει. Στη συνέχεια ανέλαβε να συγκρατεί το πλοίο το ρυμουλκό Λέων 1 και το Νήσος Θηρασία έσπευσε στην αριστερή του πλευρά που βρισκόταν ο μικρός καταπέλτης, από όπου και συνεχίστηκε με πιο γρήγορους ρυθμούς η εκκένωση του πλοίου και συνέλεξε και τους υπόλοιπους επιβάτες και πλήρωμα, περί τα 500 άτομα.
 

Στις 18:30 η διαδικασία της εκκένωσης είχε ολοκληρωθεί, και παρέμεναν εντός του πλοίου 27 άτομα του πληρώματος.
 

Οι δύο Γάλλοι, πατέρας και κόρη, κηρύχθηκαν «σε αφάνεια» από γαλλικό δικαστήριο, καθώς με τη σύγκρουση το δεύτερο κατάστρωμα ήταν απροσπέλαστο από την εισροή των υδάτων σε αυτό και στο βυθισμένο πλέον πλοίο, παρόλο που έσπευσαν δύτες λίγες μέρες μετά για τον εντοπισμό τους, δε βρέθηκαν ποτέ οι σοροί τους.

από briefingnews.gr 

Κύριοι πολιτικοί ρωτήσατε τις γυναίκες σας...

Από τον Λεωνίδα Ορφανουδάκη

Το πρόβλημα είναι αληθινό ! H Ελλάδα έχει ένα χρέος που αδυνατεί να το εξοφλήσει . Έχει ασφαλώς τη σημασία του το γιατί , πως και ποίοι την έφεραν σε αυτό το σημείο . Όμως τα γεγονότα τρέχουν και δεν αφήνουν περιθώριο να ασχοληθούμε σήμερα με αυτό το θέμα . Το ζητούμενο σήμερα είναι πως θα αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις των πιστωτών μας . Σε αυτό συμφωνούν όλοι και οι σχολιαστές στα ΜΜΕ και οι πολιτικοί και λιγάκι και εγώ . Εκεί που εγείρονται οι διαφωνίες είναι το ποια πρέπει να είναι η στάση μας απέναντι στους δανειστές μας . Αυτοί με τις απαιτήσεις τους οδηγούν τους πολίτες , τηρουμένων βέβαια των αναλογιών, στην κατάσταση να πουλούν τα παιδιά τους όπως έκαναν οι αρχαίοι Αθηναίοι πριν από την...
 σεισάχθεια του Σόλωνα . Τόσοι σοφοί μιλούν αντιφατικά για το θέμα και δεν θα προσθέσω εδώ και εγώ μια γνώμη για να την πάρει το ποτάμι . Θα πω όμως αυτό . Στη ΝΕΤ σήμερα άκουσα , να παρεμβαίνει ο κ. Τσίπρας και να λέει ότι . Ο δανειστής με τον οφειλέτη που δεν έχει να εξοφλήσει το χρέος του, βρίσκονται σε εξίσου δεινή θέση . Αυτό μου θύμισε ένα παλιό ανέκδοτό και θα σας το πω . 
«Ο Άρης για ώρες στριφογυρίζει στο κρεβάτι του και δεν έχει ύπνο .- Τι έχεις καλέ μου ; Τον ρωτά και τον ξαναρωτά η γυναίκα του η Μαρία . - Να , της λέει σε κάποια στιγμή , χρωστώ 10.000 δραχμές σε αυτόν απέναντι το Θωμά . Έχουμε συμφωνήσει να του τις δώσω αύριο και δεν τις έχω . - Αυτό είναι όλο του λέει η γυναίκα του . Ανοίγει το παράθυρο τους και μέσα στα άγρια μεσάνυχτα φωνάζει προς το απέναντι σπίτι . - Θωμά ε’ Θωμά . Ανοίγει σε λίγο ο άλλος από απέναντι και προβάλει στο παράθυρο του . Η Μαρία του λέει ! – Θωμά σου χρωστάει ο άντρας μου 10.000 , και είναι να σου τα δώσει αύριο ; - Ναι , της απαντάει ο εκείνος . Ε! Λοιπόν άκου να δεις , ο Άρης δεν τα έχει ! Δεν έχει να σου τα δώσει ! Μετά γύρισε στο κρεβάτι και λέει στον άντρα της ! - Άρη κοιμήσου τώρα . Είναι η σειρά του Θωμά να ξαγρυπνήσει .» 
Οι Πολιτικοί μας μήπως πριν αρχίσουν να διαπραγματεύονται το χρέος έπρεπε να το κουβεντιάσουν το ζήτημα με τις γυναίκες τους . Μήπως και τώρα ακόμα δεν είναι αργά . Τώρα πριν βάλουν τις υπογραφές που μπορεί να οδηγήσουν κάποια γενιά μας στο αίμα , δεν ξανασκέφτονται το ανέκδοτο , θα βοηθήσει !



press-gr.blogspot.com